Ilmeet kiristyvät huippukeittiössä – arviossa BBC-sarja Boiling Point

25.03.2024
Boiling

Vinette Robinson on keittiömestari Carly. Kuva: James Stack / BBC / Yle

TELEVISIO | Boiling Point jatkaa yhdellä otolla kuvatun, huippuravintolan keittiön stressaavasta illasta kertovan elokuvan ideaa viisiosaisen sarjan verran.

”Spontaanisuus, vauhti ja yllätyksellisyys puuttuvat, mutta sarja kestää hyvinkin katsomisen.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Boiling Point – kiehumispisteessä

Brittiläinen elokuva Boiling Point (2021) oli yhdellä otolla kuvattu stressaavan koukuttava jännitysnäytelmä huippuravintolan keittiön illasta. Samaa nimeä ja teemaa kantava draamasarja on vähemmän stressaava ja vähemmän koukuttava, mutta ehdottoman hienosti näytelty.

Osa sarjan henkilöistä on samoja kuin elokuvassakin, ja nyt heidän persoonansa nousevat tärkeysjärjestyksessä keittiön tapahtumien ohitse. Keittiömestari Carly (loistava Vinette Robinson) luotsaa Point North -ravintolan keittiötä yksin. Vanha ystävä, oppi-isä ja kollega Andy (niin ikään loistava Stephen Graham) on sydänkohtauksen ja addiktioiden vuoksi jäähyllä ja kamppailee itsensä kanssa kotona.

Huippukeittiössä hermoillaan paljon. Ilmeet kiristyvät milloin henkilökohtaisista syistä, milloin annoksen onnistumisesta ja milloin ravintolan talouden kannattavuudesta. Tunteet ovat suuria ja kovaäänisiä, mutta parhaiten mieleen jäävät ystävyyden ja solidaarisuuden hetket, joita niitäkin on paljon kaikkien äkkipikaisten kiukunpuuskien ja eripuran seassa. 

CmAjA40Q9ptE2TyI1q5q preview

Kuva: James Stack / BBC / Yle

Boiling Point -elokuvan itsenäinen jatko latistuu keskinkertaiseksi draamasarjaksi, joka sairaalan, hotellin, risteilijän tai vaikkapa lähiön sijasta sijoittuu ravintolaan. Tutustutaan myös roolihahmojen kotielämään, mutta hieman hengettömästi, ikään kuin pelkän ravintolan ei uskottu kantavan, mutta siihen muuhunkaan ei loppuun asti panostettu.

Roolihahmoissa on monista muistakin sarjoista tuttu läpileikkaus elämän kirjosta: mukana ovat muun muassa alkoholisti, kaikkien varaäiti, itseään etsivä nuori, homoseksuaali, salaisuuksiaan varjeleva tyyppi, velkavanki, maahanmuuttajat sekä se täydellinen urpo ja ilkimys.

Spontaanisuus, vauhti ja yllätyksellisyys puuttuvat, mutta sarja kestää hyvinkin katsomisen, kiitos näyttelijätyön.

Myös elokuva Boiling Point löytyy Yle Areenasta (12.6.2024 asti) – tosin tajusin, että olisin pitänyt sarjasta ehkä enemmän, ellen olisi ensin katsonut elokuvaa.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua