Hurvittelua ei-minnekään – arviossa tv-dokumentti Autot, joilla ajoimme kapitalismiin

18.02.2023
ve00213qnb

Kuva: Agitprop / Yle

TELEVISIO | Bulgarialaisdokumentti on tehty automiehille ja -naisille yleisesti ja erityisesti heille, joilla on hellä suhde Neuvostoliitossa ja Itä-Euroopan maissa valmistettuihin autoihin.

”Mikään ei tunnu olevan yhteydessä mihinkään.”

ARVOSTELU

2 out of 5 stars

Autot, joilla ajoimme kapitalismiin

  • Bulgaria, 2021.
  • Katso: Yle Areena. Yle Teema & Fem 18.2.2023 klo 22.55

Autot, joilla ajoimme kapitalismiin (Bulgaria, 2021) on luultavasti tehty automiehille ja -naisille yleisesti ja erityisesti heille, joilla on hellä suhde Neuvostoliitossa ja Itä-Euroopan maissa valmistettuihin autoihin. Trabantit, mosset ja muut ovat Georgi Bogdanovin ja Boris Missirkovin ohjaamassa dokumentissa rakkaita perheenjäseniä, joilla on nimi ja joita pidetään loputtomasti hyvänä.

Tekijöillä on ollut ilmeisiä vaikeuksia rajata aihettaan ja siksi lopputulos on sekava. Välillä näytetään vanhojen autojen tuunausta aivan uusiin ilmeisiin, välillä liikutaan 1960-luvun (sinänsä mielenkiintoisissa) katukuvissa itäeurooppalaisissa kaupungeissa tai leirintäalueilla lomanvietossa. Mukana on myös katsauksia vanhoihin rallikisoihin, mutta mikään ei tunnu olevan yhteydessä mihinkään.

Ohjelmasta puuttuu rakenne. Ohjaajat ovat ehkä olleet eri mieltä siitä, mitä ollaan hakemassa. Lopputuloksena kurvaillaan vähän siellä sun täällä. Oma viehätyksensä tuokiokuvilla kuitenkin on – eikä kaikessa tarvitse aina olla päätä eikä häntää.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua