Ella Kanninen ja Liisa Väisänen merkkien jäljillä. Kuva: Yle
TELEVISIO | Symbolitutkija Liisa Väisäsen ja toimittaja Ella Kannisen vetämä Merkkien salat -sarja avaa symbolien merkityksiä herkullisella ja humoristisella tavalla jo toisella tuotantokaudellaan.
”Kahdeksanosaisen kakkoskauden aiheita ovat mm. hakaristi, vaatteet, puutarhat ja kasvit, alkemia, käärme, arjen symbolit, aakkoset ja Suomen symbolit.”
ARVOSTELU
Merkkien salat
- Dokumenttisarja, 2021.
- 2. kausi, 8 jaksoa.
- Katso: Yle Areena. Yle Teema & Fem alkaen 16.6.2021.
Brändit ovat kaupunkikulttuurin visuaalista kirjoitusta siinä kuin mainokset, keinovalot ja liikennemerkitkin. Usein emme kuitenkin ymmärrä merkkien merkitystä.
On siis aika tutustua merkkien saloihin.
Hakaristin juuret ovat syvällä. Sanskriitissa hakaristi oli onnen tunnus.
Sillä koristeltiin myös vaatteita ja tekstiilejä Suomen keskiajalla. Miehustaan kirjottiin molemmin puolin näyttävät hakaristit muiden ompeleiden lomaan.
Suomen ilmavoimien hakaristitunnus on peräisin jo kansalaissodan ajoilta.
Ruotsalainen kreivi Eric von Rosen lahjoitti Valkoiselle armeijakunnalle pienkoneen, jossa oli hänen lentosotakoulunsa symboli, sininen hakaristi valkoisella pohjalla.
Se on säilyttänyt paikkansa Suomen ilmavoimien ja joukko-osastojen sekä kunniamerkkien tunnuksena.
Natsi-Saksan 1930-luvulla omimasta, pahaksi ja vastenmieliseksi leimautuneesta tunnuksesta löytyy huomattavasti enemmän tasoja kuin mitä äkkiseltään ajattelisi.
* *
Symbolitutkija Liisa Väisäsen ja toimittaja Ella Kannisen vetämä sarja avaa symbolien merkityksiä herkullisella ja humoristisella tavalla jo toisella tuotantokaudellaan.
Väisänen on haka niin kertojana, opettajana kuin kokonaisilmaisultaan.
Pääkallo- ja jäätelöannoshatukkeineen, mustissa pitsihansikkaissa Väisänen alentaa kynnystä jäykäksi miellettyyn tiedemaailmaan. Oi jos tuollaisen luennoitsijan tunnille olisi saanut itsekin osallistua opiskeluaikoinaan.
Väisänen pitää hämärässä buduaarissaan, käärmekeppiinsä nojaten proseminaaria oikeille opiskelijoille asiantuntijahaastattelujen lomassa.
Ja kun Väisänen nappaa Mastercardin risteävien ympyröiden tunnuksen analyysiinsä, luottokorttikin tutisee.
* *
Puolen tunnin jaksot on koostettu kohteita ja näyttämisen muotoja muunnellen. Tässä jos missä animointi on paikallaan.
Niin se käärme. Sen käärö avataan myös apteekkitunnuksesta lähtien aina Lilli Sariolan esittämään huikean taitavaan ja sensuelliin käärmetanssiin.
Ja mikäs se Tampereen Tuomiokirkon lakeisessa syntisiä tarkkailee? Käärmepä hyvinkin, totuuden symboli ja ouroboroksena, häntäänsä syövänä käärmeenä myös ajan toisteisuuden ja syklisyyden vertauskuva.
Kahdeksanosaisen uuden kauden aiheita ovat mm. hakaristi, vaatteet, puutarhat ja kasvit, alkemia, käärme, arjen symbolit, aakkoset ja Suomen symbolit.
Tämä ohjelma on sitä kesäpähkinää, jota aivot tarvitsevat lomahuumassakin.
Teiden varsien tunnukset hannunvaakunaa eli käpälikköä myöten avautuvat hurmaavalla tavalla.
Anne Välinoro
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Televisiopäiväkirja: Kinds of Kindness, Triangle of Sadness, Everything Everywhere All at Once, Hitchcock…
TELEVISIO | Lokakuussa 2024 Petri Hänninen on katsellut sairaspedillä paljon löyhäpäisiä elokuvia, jotka eivät vaadi aivoilta mitään.
Televisiopäiväkirja: Alien, Fight Club, Poor Things, Bosch, The Whale, i’m thinking of ending things…
TELEVISIO | Kulttuuritoimituksen Petri Hänninen on kirjannut lyhyitä arvosteluja vuoden 2024 kesän ja alkusyksyn aikana katsomistaan elokuvista ja tv-sarjoista.