Amazon Primen The Marvellous Mrs. Maisel -tv-sarjan neljännellä kaudella vanhemmat varastavat show’n

09.08.2022
PÄÄKUVA maisel

Midge (Rachel Brosnahan). Kuva: Amazon Prime Video

TELEVISIO | The Marvellous Mrs. Maisel -tv-sarjan neljännellä tuotantokaudella Midgen ura on pohjamudissa ja hän joutuu esiintymään strippiklubilla.

”Onneksi sarjassa kaikki ovat omalla tavallaan mukavia, jopa anopit ja gangsterit.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

The Marvellous Mrs. Maisel

The Marvellous Mrs. Maisel -tv-sarja kertoo stand up -koomikon uralle lähtevästä kotirouvasta Midgestä (Rachel Brosnahan), joka paljastaa perheensä häveliäimmät salaisuudet yleisön edessä. Hänen managerikseen lyöttäytyy virkaheitto Susie (Alex Borstein), jota luullaan toistuvasti mieheksi.

Sarja sijoittuu 1950- ja 1960-lukujen taitteeseen, ja samalla kommentoidaan aikakauden ahdasmielisiä ajattelutapoja. Taustalla vilahtelee sellaisia tosielämän hahmoja kuin Lenny Bruce, Harry Belafonte sekä Jackie Kennedy.

Sarja seurailee stand up -koomikko Lenny Brucen elämää, ja Midge on hänelle eräänlainen varjo, jonka ura noudattelee Brucen uraa. Kun Lenny Brucen ura on alhossa ja hän vain tiuskii auttajilleen, myös Midgen ura ottaa pohjakosketusta eikä hän ota vastaan apua keneltäkään.

Neljännellä tuotantokaudella Midge panee tuulemaan strippiklubin kulisseissa. Midge penää työntekijöille etuja ja arvostusta, ja pihistää sekunti sekunnilta itselleen enemmän aikaa lavalla.

* *

Sarjan taso ei ole missään vaiheessa notkahtanut, eikä sellaista ole näköpiirissäkään. Kolmoskaudella nähtiin jonkin verran tyhjäkäyntiä, eikä Midgen ura etene tälläkään kaudella, mutta sen sijaan manageri Susie ottaa aimo harppauksen Broadwaylla. Samalla hän sotkeutuu järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta onneksi sarjassa kaikki ovat omalla tavallaan mukavia, jopa anopit ja gangsterit.

The Marvelous Mrs. Maiselin mehukkaimmat hahmot ovat Midgen vanhemmat Abe (Monk-sarjasta tuttu Tony Shalhoub) ja Rose (Marin Hinkle). Abe on omiin kuvioihinsa takertuva änkyrä, jota vain Rose osaa käsitellä. Onneksi Abesta – tai kenestäkään muustakaan – ei ole tehty yksioikoista hahmoa, vaan ymmärtävä ja tarvittaessa pehmeä mies muuttuu tilanteen mukaan. Rose taas solahtaa joustavuudellaan kaikkien murheiden ohitse, mutta hänkin osaa tarvittaessa panna kovan kovaa vastaan.

Sarjan kuvallista antia ovat pitkät otot. Korkeuksista laskeutuva, näyttelijöitä seuraava kraanakuva tuo sarjaan kepeyttä ja ilmavuutta vastapainoksi papattavalle screwball-dialogille. Koko suvun asioita pohditaan huvipuiston maailmanpyörässä kailottamalla suureen ääneen korista toiseen. Voisiko yksityistä keskustelua enää julkisemmin käydä?

Midgen stand up -ura ja naisten tasa-arvo viihdealan esiintyjinä ovat sarjan kantava idea, mutta eivät sen ydin. Vaikka kukin henkilöistä kompastelee omissa viritelmissään – Abe kriitikonurallaan, Rose avioliittovälittäjänä ja ex-aviomies Joel (Michael Zegen) kapakoitsijana – sarja kertoo enemmän perhe-elämän kiemuroista kuin showbisneksestä. Valitettavasti tämä herkullinen sarja päättyy seuraavaan eli viidenteen tuotantokauteensa.

Petri Hänninen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua