Voi pojat, minkä teitte, perkele! – arvostelussa TTT-Klubin Kiroilua

30.10.2020
DSC00929

Tommi Raitolehdolla ja Samuli Mujeella on hyvä yhteinen syke, biitti ja poljento. Kuva: Kari Sunnari

TEATTERI | Samuli Mujeen, Tommi Raitolehdon ja ohjaaja Otso Kauton TTT-Klubille tekemä Kiroilua-esitys on tarkkanäköistä, hauskaa ja itseironista pohdintaa.

”Kiroilu on vahva itseilmaisun keino, joka rakentaa kuvaa myös puhujan luonteesta, tyylistä ja ajatusmaailmasta. Itselläni kiroilemista hillitsee lapsuudesta tuttu äidin ja Mäntysuovan pelko.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Kiroilua

 • Näyttämöllä Samuli Muje ja Tommi Raitolehto
 • Otso Kauton, Samuli Mujeen ja Tommi Raitolehden yhdessä luomasta materiaalista näytelmäksi kirjoittanut Otso Kautto
 • Kantaesitys TTT-Klubilla 28.10.2020.

Olisin halunnut olla kärpäsenä katossa, kun Samuli Muje, Tommi Raitolehto ja Otso Kautto kokoontuivat keväällä 2000 Kauton työhuoneeseen kiroilemaan ja maistelemaan voimasanoja, ja miettimään miten tehdä kirosanoista runoutta.

”Välillä kerrottiin vitsejä tai pidettiin muuten räyhäkkää, että uskallettiin olla parkumatta herkkiä.”

Hyvä, että räyhäköitte. TTT-Klubin Kiroilua on tarkkanäköistä, hauskaa ja itseironista pohdintaa.

Tekstiä juoksutetaan ihmiselon laidasta laitaan. Kiroilulla ilmaistaan kaikki oleellinen. Vitutus, ahdistus, onni, rakkaus, raivo ja pelko. Voimasanojen kautta päästään syvälle miesten maailmaan, ja ihmistenkin, sillä kyllä se elämän eksistenssi riipoo samalla tavoin meitä naisiakin.

Raitolehdon ja Mujeen tornado

Esityksen alussa katsojat totutetaan siihen, että vittu perkele koko ajan kiroillaan niin saatanasti. Meidät luotsataan kiroilun maailmaan niin etteivät kirosanat lopulta enää tunnu miltään. On kaunista miten monimerkityksellisesti ja kymmenin eri sävyin voidaan yksinkertaista naisen sukuelimen nimeä käyttää. Sille annetaankin vahva tunnustus, sillä onhan se koko elämän perusta, josta on lähtöisin koko ”vittulan väki”.

Estradilla on kaksi miestä, joiden yhteinen nimittäjä on luontainen lavasäteily. Tommi Raitolehdon ja Samuli Mujeen keskinäinen kemia ja yhteinen rytmiikka löytyy vaivattomasti. Esityksessä on hyvä syke. Se etenee kuin tornado. Tuulet puhaltavat vaihdellen eri nopeuksilla, ja kaikessa on improvisoinnin tuntu. Biitti, poljento ja hengitys. Toinen pauhaa, toinen peesaa, toinen meuhkaa toinen rauhoittaa.

Vahva itseilmaisun keino

Kiroilu on kielen ilmiö, joka on nykyisin osa monen ihmisen jokapäiväistä kielenkäyttöä. Kun jokin asia suututtaa, spontaani kirosana auttaa pahan olon ilmaisemisessa. Yleisimmin kiroilulla ilmaistaan tuohtumusta tai kivun tunnetta, mutta kirosanoja käytetään myös ihasteluun, rakkauteen, haistatteluun, herjaamiseen ja ylipäätään, kun halutaan vahvistaa puheessa olevaa tunnetta. Puheen keskelle siroteltuna välimerkkinä kiroilu tuo puheeseen asennetta ja väriä. Se on vahva itseilmaisun keino, joka rakentaa kuvaa myös puhujan luonteesta, tyylistä ja ajatusmaailmasta. Itselläni kiroilemista hillitsee lapsuudesta tuttu äidin ja Mäntysuovan pelko.

Parisuhteesta puhuminen saa kielenkannat irtoamaan ja kehon vääntelehtimään. Riittämättömyys, oma puutteellisuus ja annetut tai otetut roolit, joiden alla kaikki tunteet piilottelevat.

Vituttaahan se, kun koko ajan pitäisi tietää, miltä tuntuu. Tai kun aina kysytään oot sä masentunut. Parisuhteen pahin ansa on PMK, eli pahalla mielellä kiristäminen. Se on hienovaraista, ja hempeää. Se on sitä, kun toinen yrittää saada sinut tekemään jotain haluamaansa. Ja kaikki tapahtuu ilman, että toinen sanoo sanaakaan, ja sen jälkeen se toinen sitten suuttuu, jos sinä et sitä haluttua asiaa ymmärrä tehdä.

Jäin miettimään, että kohtaavatko ihmiset todellisuudessa koskaan, vai kohtaavatko vain heidän omat, itse luomansa mielikuvat? Uskon kuitenkin, että yhteys on mahdollista saavuttaa.

Vittu, jos mulla ois vaan yks elämä

Elämässä tavoitellaan usein onnen hetkiä ja kaihotaan vapautta. Epämääräistä, mihinkään johtamattomia kehäpäätelmiä. Sanojen merkityksiä. Merkitysten merkityksiä. Merkityksettömyyttä. Halu olla, halu tehdä. Mutta mitä se onni loppuviimein tarkoittaa ja mihin sen vapauden osaa käyttää?

Esityksen loppu on kaunis, siinä mennään syvälle unelmiin, pelkoihin, suruun ja uhmakkaisiin toiveisiin.

Vittu, jos mulla ois vaan yks elämä, mä en kyllä antais kenenkään kävellä mun yli.

Vittu, jos mulla ois vaan yks elämä, mä vittu kävelisin pois tästä kaikesta.

Maarit Saarelainen

Kirosanoja

Helvetti

 • Germaaninen lainasana viikingeiltä. Helvite oli manalan haltiatar ja sieltä se sitten on tullut suomen kieleen.

Saatana

 • Heprealainen lainasana. Saatanan tarkoittaa Jumalan vastustajaa ja paholaista.

Perkele

 • Ukkosen jumala Perkunas. Balttilainen lainasana, jonka iäksi on arveltu yli 3 000 vuotta.

Vittu

 • Sana on tullut ruotsin kielestä, muodossa fitta.

Jumalauta

 • Lyhenne ilmauksesta Jumala + auta.

Lähde: Yle, Kainuu, toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen 15.2.2014 

* *

Kielitoimiston sanakirja

”Karkeita tai lieviä kirosanoja tai kirouksia, tai sanoja, joita voidaan käyttää kirosanana yksinään tai esimerkiksi voi-huudahdussanan kanssa: helkatti, helkkari, helkutti, helskutti, helvetti, hemmetti, hiisi, hiivatti, hitsi, hitto, jeesus, jeeveli, jessus, jukolauta, jukoliste, jukra, jukranpujut, juku, jumalauta, juukeli, juutas, jösses, kehno, kehveli, kirottu, lempo, pahus, pakana, pannahinen, paska, peeveli, peijakas, pentele, perhana, perkele, perkule, permanto, perse, pirskatti, piru, pirulauta, raato, riivattu, ryökäle, räkä, saakeli, saakuri, saamari, saasta, saatana, samperi, syötävä, turkanen, täytinen, vitjat, vitsi, vittu.”

* *

Kautto – Muje – Raitolehto: Kiroilua

 • Näyttämöllä Samuli Muje ja Tommi Raitolehto
 • Otso Kauton, Samuli Mujeen ja Tommi Raitolehden yhdessä luomasta materiaalista näytelmäksi kirjoittanut Otso Kautto
 • Kesto 1:50 h (sis. väliajan)
 • Ohjaus Otso Kautto
 • Valo- ja äänisuunnittelu Pasi Ristolainen
 • Tuottaja Heidi Kollanus
 • Tuotantosihteeri Minna Viklund
 • Tekninen päällikkö Mika Lehtinen
 • Kuiskaaja Piia Mäki
 • Valo- ja ääniajot Pasi Ritolainen
 • Valokuvat ja graafinen suunnittelu Kari Sunnari
 • Kantaesitys Tampereen Työväen Teatterin TTT-Klubilla 28.10.2020. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua