TTT-Klubin Idiootit ympärilläni on pulppuava, musiikillinen ja viihdyttävä värileikki

11.10.2020
DSC06068

Turvaväleistä on hyvä pitää huolta. Maiju Saarinen ja Juha-Matti Koskela. Kuva: Kari Sunnari

TEATTERI | ”Minä olen ainoa järkevä, kaikki muut on idiootteja” -biiisillä alkaa TTT-klubin musiikillinen show. Aloitus on hyvä, sillä epäilen, että monilla meistä on joskus käynyt sama ajatus mielessä.

”Meistä kaikista löytyy kaikkia värejä ja on tärkeää, että kunnioitamme ihmisten erilaisuutta. Olkoon jokainen sellainen kuin on.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Idiootit ympärillä

 • Ohjaus: Juho Gröndahl ja työryhmä
 • Näyttämöllä: Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela, Maiju Saarinen
 • Kantaesitys: 8.10.2020 TTT-Klubilla. Esityskalenteriin tästä.

Idiootit ympärilläni -esityksen pohjana oleva self help -kirja on menestys. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo 28 maahan. Ruotsalainen yrityskouluttaja Thomas Erikson jakaa ihmiset neljään värikategoriaan pääasiallisten käyttäytymismallien mukaan. Kirjasta voi löytää ajatuksia myös C. G. Jungin jaosta introvertteihin ja ekstrovertteihin ihmisiin.

Onko kirjan teoria huuhaata vai totista totta? Ainakin kirjailija on keksinyt reseptin, joka uppoaa ihmisiin. Työhyvinvointikoulutuksissa ympäri Suomen käsitellään tällä hetkellä ihmisten luokittelua nelivärikentän mukaisesti. Työpaikoilla tarkkaillaan kollegoja, onko hän punainen, sininen, keltainen vai vihreä? Selvää on, että yleisin syy sosiaalisiin konflikteihin on erilaiset tavat viestiä, ja että voisi käsittää muita, pitää ensin ymmärtää itseään.

* *

Tampereen Työväen Teatterissa on tartuttu ajankohtaiseen ja kiisteltyyn ilmiöön pilke silmäkulmassa. Työryhmän Juho Gröndahlin kanssa käsikirjoittama ja ohjaama humoristinen show nappaa kirjasta parhaimmat, draamallisimmat palat ja heittää musiikilliset pallot katsomoon.

Tarinassa värikvartetti ymmärtää nopeasti, että kannattaa pistää rahoiksi, perustaa Four Colours Company ja alkaa tehdä yhteisökoulutuksia. Esteitä yhteisöllisyyden tielle tuovat eri väristen henkilöinen ristiriidat.

DSC06040 pres

Vasemmalta Hiski Grönstrand, Maiju Saarinen ja Juha-Matti Koskela, edessä Laura Hänninen. Kuva: Kari Sunnari

Esityskonsepti toimii

Nelikenttäpelaajat Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela ja Maiju Saarinen ovat hurmaavia. Työryhmän säveltämä musiikki soi ja pulppuaa hienosti. Kaikki ensemblen jäsenet hyppäävät jouheasti instrumentista toiseen. Musiikin kirjo vaihtelee ralleista virsiin ja muutamissa lainakappaleissa soivat klassikot, muun muassa Carl Orffin Carmina Burana ja Edvard Griegin Vuorenkuninkaan luolassa.

Show’n aikana alkaa väkisinkin pohtia omaa väriään. Itse mietin, että taidan olla keltainen, vai onko minussa sittenkin hiukan punaista, tai ehkä ripaus vihreää ja sinistä.

Näyttämöllä Värit ovat täysillä mukana. Keltaisen Maiju Saarisen avoimuus ja innostus tarttuu väistämättä. Hän nappaa huolettomasti yleisön mukaansa. Helposti hiiltyvän punaisen Hiski Grönstandin karjunta osuu ja uppoaa. Pakkohan se on, sen verran intensiivinen on katse. Vihreän Laura Hännisen ujous menee potenssiin kymmenen, mutta jääräpäisyys hirvenpää-geississä näyttää hänestä myös toisen puolen. Sinisen Juha-Matti Koskelan pilkun viilaaminen eskaloituu pikkujouluissa, joihin hän valmistuu omalla loogisesti millimitatulla juoma-automaatilla.

Koronasta johtuva etätyökin saa oman kohtauksensa. Tiimipalaveri, jossa kukin on itsekseen yksityisessä laatikossaan tuntuu tutulta. Tarinan lopulla Värit alkavat epäillä jaottelun tieteellistä totuuspohjaa. Videoyhteys kirjailijalle pätkii vaikeiden kysymysten kohdalla. Etäyhteys kirjailijaan ei tuntunut välttämättömältä kohtaukselta kokonaisuuden kannalta.

* *

DSC05940

Etätyö saattaa yllättää työtehon suhteen. Kuva: Kari Sunnari

Olkoon jokainen sellainen kuin on

Lopputulema on, että meistä kaikista löytyy kaikkia värejä ja on tärkeää, että kunnioitamme ihmisten erilaisuutta. Olkoon jokainen sellainen kuin on.

Kirjan lukeminen ei ole edellytys esityksen katsomiselle, sillä värihenkilöt tulevat kyllä tutuksi happeningin aikana. Ystävä- ja työporukka saa tästä tunnistamisen iloa ja hyviä keskustelun aiheita.

Maarit Saarelainen

Idiootit ympärilläni

 • Alkuperäisteos: Thomas Erikson
 • Näyttämöllä: Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela, Maiju Saarinen
 • Esityskonsepti ja käsikirjoitus: Juho Gröndahl, Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela, Maiju Saarinen
 • Ohjaus: Juho Gröndahl ja työryhmä
 • Musiikki: Hiski Grönstrand, Laura Hänninen, Juha-Matti Koskela, Maiju Saarinen
 • Valosuunnittelu ja videoiden kuvaus: Kyösti Kallio
 • Videoiden editointi ja jälkikäsittely: Juha-Matti Koskela
 • Äänisuunnittelu: Juho Gröndahl, Kyösti Kallio ja työryhmä
 • Kantaesitys: 8.10.2020 Tampereen Työväen Teatteri, TTT-Klubi. Esityskalenteriin tästä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua