Porin Rakastajat-teatterin Vooosh!-näytelmä käsittelee koulukiusaamista tavalla, joka taatusti kolahtaa

04.09.2021
IMG 4919

Kuva: Mikael Leppäniemi

TEATTERI | Henri Välikangas on porilaisen Rakastajat-teatterin uusi näyttelijä. Monologissa Vooosh! hän vangitsee ensi sekunnista alkaen katsojat näytelmään, joka koskettaa, ravistelee, suututtaa ja itkettää.

”Aikuiset ovat nähneet, kun minua on lyöty, syljetty, potkittu, pahoinpidelty. Miksi kukaan ei tehnyt mitään?”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Rakastajat Teatteri: Vooosh!

  • Käsikirjoitus: Philip Ridley
  • Ohjaus ja suomennos: Reetta Vehkalahti
  • Näyttelijä: Henri Välikangas
  • Ensi-ilta: Studio Hilkka, Pori 3.9.2021. Esityskalenteri täällä.

Vooosh! ei mennyt luihin ja ytimiin pelkästään siksi, että sen ensi-ilta osui samaan päivään, kun kolme nuorta tuomittiin pitkiin vankilatuomioihoin ikätoverinsa julmasta murhasta. Murhaa oli edeltänyt vuosien koulukiusaaminen.

Vooosh! on hyvin vahva näytelmä. Runsaan tunnin ajan lavalla on nuorta koululaista esittävä Henri Välikangas, joka vetää hyvin yksinkertaisin keinoin katsojan mukaan pelottavaan arkeensa. Koulumatka on kuin sissin lailla vihollisalueelle hiipimistä ja koko koulupäivä kulkee tarkkaan mietityn koreografian mukaan. Kaikki vain siksi, ettei tulisi turpaan. Ettei joutuisi pahoinpidellyksi, piinatuksi. Mielikuvitus suojaa ja antaa kestävyyttä.

Välikangas antautuu rooliinsa täysillä. Hän on se poika, joka yrittää selviytyä ja kun ei selviydy, tuska näkyy jopa näyttelijän sormien liikkeissä. Hän on kertonut itsekin kärsineensä koulukiusaamisesta ja se antanee oman osansa uskottavuuteen, mutta näyttelijänlahjoja tässä tarvitaan joka tapauksessa paljon.

IMG 4962

Kuva: Mikael Leppäniemi

* *

Ohjaaja Reetta Vehkalahdella on pitkä tausta teatterityöstä nuorten kanssa muun muassa Porin teatterinuorissa. Erityisen kiitettävää tässä esityksessä on se, että vaikka aihe on rankka, tärkeä ja koskettava, missään kohtaa ei luiskahdeta liioitteluun. Kaikki tuntuu osuvan kohdilleen.

Aika ajoin poika kysyy kysymyksen, johon meidän kaikkien pitäisi osata vastata: aikuiset ovat nähneet, kun minua on lyöty, syljetty, potkittu, pahoinpidelty. Miksi kukaan ei tehnyt mitään?

* *

Kuten usein ennenkin, Rakastajat-teatterin Hilkka-näyttämöllä nähdään minimaalisen lavastuksen juhlaa. Vain muutamilla huonekaluilla ja muulla vähäisellä rekvisiitalla Välikangas maalaa yleisön silmien eteen kiusatun koululaisen koko maailman; sen vaaran paikat ja turvasatamat sekä sen, mihin väkivalta johtaa.

Henri Välikangas (s. 1992) on teatterintekijä, muusikko, drag-artisti, näyttelijä. Hän on valmistunut teatteritaiteen kandidaatiksi irlantilaisesta Trinity Collegesta. Välikangas nähdään syksyn aikana myös muissa Rakastajat-teatterin tuotannoissa.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua