Oliko tässä Jukka Puotilan ja Jukka Leistin viimeinen yhteinen teatterikeikka?

09.06.2019

Teatteriensi-ilta: Tampereen Komediateatteri tuo Jukka Leistin ja Jukka Puotilan yhteen samalle lavalle kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Tampereen Komediateatteri palaa kesäohjelmistossa farssin pariin. Onneksi.

Kesän uutuus Voi veljet! on pitkästä aikaa ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä Jukat Leisti ja Puotila samalla lavalla. Onkohan se samalla myös viimeinen mahdollisuus, kun ainakin Puotila on puhunut julkisuudessa, että ei enää kesäteatteria?

Farssiuutuus on hauska, tietysti, mutta ei kuitenkaan sellainen naurattaja kuin olisi toivonut.

Älyvapaata naurattamista

Farssi on tavallaan teatterin lajeista älyvapain, mutta samalla kuningaslaji. Kuten brittifarssin mestari Ray Cooney on todennut, hänellä ei ole mitään sanottavaa, hän tahtoo vain saada ihmiset nauramaan. Farssi on hyvin tekninen ja vaativa laji sekä kirjoittajalle, ohjaajalle että näyttelijälle.

Farssi lähtee aina siitä, että jotakuta erehdytään luulemaan joksikin toiseksi tai joku lipsauttaa valkoisen valheen tai jollakulla on aivan pistämätön huijaussuunnitelma. Väärinkäsitykset kasautuvat, valheita täytyy keksiä koko ajan lisää ja huijaussuunnitelmat menevät pieleen.

Vaatekaapista löytyy kunnon farssissa aina joko ruumis tai ministerin rakastajatar. Ovista mennään ja ovista tullaan, kaaos syvenee. Ja koska farssi on hyvän mielen teatteria, kaaos ratkeaa lopulta onnellisesti.

Ray ja Michael Cooneyn Voi veljet! (Tom, Dick & Harry) on brittiveteraanien tuotos vuodelta 2003, mutta tyylillisesti se on aivan täysiverinen traditionaalinen brittifarssi, joka olisi voitu kirjoittaa vaikka 1970-luvulla.

Tampereen Komediateatterissa aiheesta tehdään tyylipuhdas ja taitavakin tulkinta. Mutta mitenkään erityisen ratkiriemukas tai muistettava se ei ole. Osasyynä on kai jo pohjateksti, joka ei lukeudu Cooneyn suosituimpiin.

Juonta on turha lähteä referoimaan. Onpahan kolme sekoilevaa veljestä ja yksi aamupäivä, johon mahtuu paloiteltu ruumis, salakuljetettuja viinoja ja savukkeita, kaksi laitonta maahanmuuttajaa ja yksi pieleen menevä lapsen adoptiotapaus.

Tampereen esityksen pelastaa tietysti pääosan mieskolmikko, Jukka Leisti, Tommi Raitolehto ja Jukka Puotila. Tämä on samalla kymmeneen vuoteen ensimmäinen kerta, kun Puotila ja Leisti nähdään samalla lavalla farssin kimpussa – ja yhteistyöhän toimii tietysti edelleen kuin ajatus. Raitolehto ei kalpene ollenkaan kaksikon rinnalla vaan tekee erittäin onnistuneen roolin veljeskolmikon tyhmimpänä.

Kyllä on kova kolmikko.

Pääosakolmikosta farssitaidoillaan briljeeraa erityisesti Leisti, mutta suurimman huomion taitaa tällä kertaa viedä Jukka Puotila. Kun Puotila jäi viime vuonna eläkkeelle Kansallisteatterista, hän yllättäen paljasti tulevansa vielä tänä kesänä Tampereelle.

– Joskus tuli sanottua, että ei enää koskaan kesäteatteriin. Sanotaan, että they never come back, mutta nyt mä tulin tänne, Jukka Puotila kertoi jo viime syksynä Ilta-Sanomien haastattelussa.

Ja juuri äskettäin Kulttuuritoimituksen Marja Aaltion tekemässä podcastissa Puotila toisti tunnustuksensa: ne vanhat farssikesät, kun hän veivasi Komediateatterissa Leistin kanssa, saivat hänet vielä kerran palaamaan kesäteatteriin ja farssin pariin.

Ihan etsimättä tulee mieleen kysymys: Onko tämä nyt viimeinen mahdollisuus nähdä Puotila ja Leisti samalla lavalla naurattamassa yleisöä?

Pätevinä naisina mukana ovat Mari Turunen ja Petra Karjalainen. Tällä kertaa kuitenkin tekstin roolijako on sellainen, että naiset jäävät tässä sivuosiin.

Uudenlainen farssi tulee

Esityksessä on Komediateatterin tuttuun tapaan mukavan lämmin ja kotikutoinen, semmoinen vanhan ajan oikean teatterin tunnelma. Jos nyt haluatte nähdä Leistin ja Puotilan (ja Raitolehdon) vielä kerran samalla lavalla, niin tässä on se tilaisuus.

Harmi, että itse pohjateksti ei ole aivan samanlainen naurupommi kuin Ray Cooneyn muistettavimmat työt, kuten Juokse lempesi edestä – joka onkin brittifarssin suuria klassikoita.

Sellainenkin ajatus tässä hiipii mieleen, että olisikohan aika ajamassa kohta ohi tästä farssin lajista?

Kuvaavaa on, että ainakin Lontoon teatterimaailman on valloittanut uusi tekijäkolmikko: Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields. Heidän tekstinsä The Play That Goes Wrong ja The Comedy About A Bank Robbery ovat valloittaneet sekä yleisön että kriitikot.

Heidän farssinsa menevät jo ”metatasolle”. Niissä nauretaan tavallaan jo brittiläisen farssin omille traditioille, klassiset kohtaukset viedään aivan toisille tasoille.

Kuulostavatko näytelmien nimet tutuilta? Kyllä, Tampereen Teatteri esitti erinomaisen version ensimmäisestä nimellä Näytelmä joka menee pieleen. Työväen Teatteri taas teki ehkä vielä huikeamman version pankkiryöstökomediasta nimellä Tämä on ryöstö!

Seppo Roth

Voi veljet!

Missä ja milloin: Komediateatteri, ensi-ilta 8.6.2019.
Käsikirjoitus: Ray ja Michael Cooney
Ohjaus ja lavastus: Panu Raipia
Näyttelijät: Jukka Puotila, Jukka Leisti, Tommi Raitolehto, Petra Karjalainen, Esa Anttila, Mari Turunen, Vesa Kietäväinen, Aku Sajakorpi, Susanna Kaukonen
Pukusuunnittelu: Elina Vättö