Charlie (Petrus Kähkönen) ja Lola (Lauri Mikkola). Tästä alkaa kahden erilaisen ihmisen ystävyys. Kuva: Kari Sunnari
TEATTERI | Tampereen Työväen Teatterin ensi-iltamusikaalin glitterin, sulkien ja korkojen alta löytyy humaani ajatus ja tarina hyväksyä toinen ihminen sellaisena kuin hän on.
”Ohjaaja Samuel Harjanteella on hyppysissään jo aiemmista ohjauksista tuttu onnistumisen resepti; voimaannuttava selviytymistarina, ylistyslaulu ystävyydelle, rakkaudelle ja rohkeudelle.”
ARVOSTELU
Kinky Boots
- Ohjaus: Samuel Harjanne
- Käsikirjoitus: Harvey Fierstein
- Rooleissa: mm. Lauri Mikkola, Petrus Kähkönen, Eriikka Väliahde, Emmi Kaislakari
- Ensi-ilta: 24.9.2020 Tampereen Työväen Teatterissa. Esityskalenteriin tästä.
Tampereen Työväen Teatterin Kinky Boots -musikaalin ydin on huikeat osaajat ja sydäntäriipaiseva tarina ihmisen oikeudesta olla oma itsensä.
Lauri Mikkola tekee hehkuvan roolityön Lolana. Hän laulaa ja tanssii loistavasti. Hänellä on sitä, mitä ei kaupasta saa. Karismaa! Hänen sisääntulonsa lavalle saa kylmät väreet kulkemaan pitkin selkäpiitä. Hän on leimuava drag queen ja hallitsee musikaalitähteyden täydellisesti.
Lolan vastapoolina Petrus Kähkösen Charlie ei jää yhtään jälkeen, hän on lavalla kuin kotonaan ja laulaa erinomaisesti. Mikkolan ja Kähkösen yhteisnäyttelemisessä on kipinää ja säihkettä. Työviksen katto nousee metritolkulla ylöspäin, kun tämä kaksikko pääsee vauhtiin.
Yksi musikaalin kauneimmista kohtauksista ja tarinan suvanto, on Lolan ja Charlien keskustelu ja avautuminen isäsuhteista. Siitä alkaa matka kohti ystävyyttä. Tarinassa toteutuu ideaali, että vuorovaikutus ihmisten kanssa, jotka näkevät ja kokevat elämän eri tavalla tekevät omasta elämästämme entistä rikkaamman.
Kinky Boots kertoo englantilaisesta kenkätehtaan perineestä Charliesta, joka saa isänsä kuoltua johdattavakseen konkurssikypsän yrityksen. Ainoa mahdollisuus on irtisanoa lapsuuden ystävät ja ajaa tehdas alas. Sattumalta hän törmää Lontoon yössä drag queeniin nimeltä Lola. Katkenneesta kengänkorosta alkaa ystävyys ja syntyy idea kenkätehtaan pelastamiseksi, saappaita drag queeneille.
Kinky Bootsin ohjaajalla Samuel Harjanteella on hyppysissään jo aiemmista ohjauksista tuttu onnistumisen resepti; voimaannuttava selviytymistarina, ylistyslaulu ystävyydelle, rakkaudelle ja rohkeudelle.
Lolan enkelit tulevat taivaasta!
Kun hurmaavat Lolan enkelit vyöryvät liukuhihnaa pitkin kenkätehtaalle, kuuluu yhteisöllinen iso huokaus, kulttimusikaalin katsomoon kerta toisensa jälkeen saapuvat drag-fanit tietävät, että show alkaa ja korkkarit viskataan kohta kohti kattoa. Ja tottahan se on, Lolan enkelit Jack Johansson, Henri Sarajärvi, Steven A. Novak, Anton Engström, Niklas Rauten ja Jero Mäkeläinen tulevat suoraan taivaasta, niin uskomaton on heidän ammattitaitonsa ja lumovoimansa.
Tehtaan työntekijät muodostavat arjen ja pohjan tarinan kasvulle. Ilman työläisiä kertomus ei toimisi eikä se koskettaisi. Lauluvoima ja tanssiosaaminen on tehtaalaisilla hallussa loistavasti. Yksi tehtaalaisista, Charlieen intohimoisesti rakastunut Lauren (Emmi Kaislakari) ryömii suoraan sydämeen. Kaislakari on hyvä laulaja ja komedienne parhaasta päästä, joka saa ruskeat puolikengätkin steppaamaan lattialla yksinään.
Tuomas Lampisen pukusuunnittelussa yhdistyvät koko maailman kimallukset ja glitterit. Ja tietysti ne bootsit, aivan superia. Peter Ahlqvistin lavastussuunnitelma on yksinkertaisuudessaan käytännöllinen ja toimiva. Yläkertaan sijoittuvan tehtaan toimistosta kenkätehtailijan isähahmo voi seurata poikansa kujanjuoksua ja onnistumista. Etunäyttämölle saadaan tilaa tanssille ja säihkyvälle catwalkille. Loistoon ja säihkeeseen syyllinen on naamiot ja kampaukset suunnitellut Henri Karjalainen.
Musiikki on silkkaa tulta ja hehkua. Biisilistan helmi on tietysti Mitä nainen haluaa (What a Women Wants). Cyndi Lauperin poppia, rockia ja balladeja yhdistelevä musiikki saa sydämen ja kehon sykkimään, sillä musikaalibändi svengaa kuin hirvi. Valo- ja äänisuunnittelu rullaa jouheasti yhtä jalkaa musiikin kanssa.
* *
Olkoon kansainvälinen formaatti. Olkoon maailmalla hiottu suurtuotanto, mutta kun se kerran toimii, niin miksei, juuri nyt, tähän maailmantilanteeseen. Kun musikaalin lopuksi koko ensemble saapuu loppukohtaukseen kirkkaanpunaisissa kinkybootseissaan, koko ensi-ilta yleisö singahtaa seisomaan ja ansaitut aplodit alkavat.
Kotimatkalle voi ottaa drag queen Lolan ohjeen: Hyväksy itses, niin sä hyväksyt muut!
Maarit Saarelainen
Mikä Kinky Boots?
Parhaana musikaalin Tony-, Grammy- ja Olivier-palkittu, vuonna 2013 kantaesityksensä New Yorkin Broadwayllä saanut Kinky Boots perustuu Geoff Feanen ja Tim Firthin tositapahtumiin pohjautuvaan elokuvakäsikirjoitukseen.
Suomessa musikaali sain kantaesityksensä Helsingin Kaupunginteatterissa vuonna 2018. Musikaali on toteutettu Tampereen Työväen Teatteriin konseptiyhteistyössä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa. Tampereella nähtävässä versiossa Lolaa ja Charlieta esittävät samat näyttelijät kuin Helsingissä, jossa myös puolet Lolan enkeleistä oli mukana.
Kinky Boots
- Perustuu Miramaxin elokuvaan Kinky Boots
- Käsikirjoitus: Harvey Fierstein
- Musiikki ja laulujen sanat: Cyndi Lauper
- Suomenkielinen käännös: Kari Arffman ja Hanna Kaila
- Ohjaus: Samuel Harjanne
- Rooleissa: mm. Lauri Mikkola, Petrus Kähkönen, Eriikka Väliahde, Emmi Kaislakari, Hiski Grönstrand, Jyrki Mänttäri, Hanna Kaila, Leena Rousti, Tristan Lumi/Jerry Ranta, Eero Maunu/Niklas Normio, Jari Ahola, Antti Kerosuo, Juha-Matti Koskela, Jonas Saari.
- Lolan enkelit: Jack Johansson, Henri Sarajärvi, Steven A. Novak, Anton Engström, Niklas Rauten, Jero Mäkeläinen
- Orkestraatio: Stephen Oremus
- Vastaava kapellimestari: Eeva Kontu
- Kapellimestari: Joonas Mikkilä
- Koreografia: Gunilla Olsson-Karlsson
- Lavastussuunnittelu: Peter Ahlqvist
- Pukusuunnittelu: Tuomas Lampinen
- Valosuunnittelu: William Iles
- Äänisuunnittelu: Kai Poutanen
- Naamiointi ja kampausten suunnittelu: Henri Karjalainen
- Ohjaajan ja koreografin assistentti: Jack Johansson
- Yhteistyössä: Harjanne Company Ltd Oy ja MD Company Oy Ltd, mukana myös Tampereen Ammattikorkeakoulu
- Ensi-ilta: 24.9.2020 Tampereen Työväen Teatterissa. Esityskalenteriin tästä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Näyttelijät pitävät interaktiivisen murhamysteerin pinnalla – arviossa Tampereen Teatterin Hiuskarvan varassa
TEATTERI | Tuulensuun Palatsin interaktiivisen murhamysteerin tapahtumapaikkana on parturikampaamo. Kesken arkisen aherruksen yläkerrassa tapahtuu henkirikos.
Näyttävä tulkinta vanhasta komediasta – arviossa Nokian työväenteatterin Herrat ovat herkkäuskoisia
TEATTERI | Serpin komedia vuodelta 1937 on visuaalisesti upeasti toteutettu, muttei ainakaan vielä nouse oikein lentoon.