Tapani Rinne löytää yhä uusia suuntia ja suuntauksia – Radioton-albumi rauhoittaa viiden tähden edestä

18.07.2019

Levyarvio: RinneRadio-saksofonistin uusi soololevy on hillitty ja helposti lähestyttävä kokonaisuus, joka tuo mieleen Rinteen ja Teho Majamäen duoesitykset, Marita Nyrhinen kirjoittaa.

Saksofonisti Tapani Rinne tunnetaan legendaarisen RinneRadion kantavana voimana ja yhtyeelle nimen antaneena muusikkona. Nyt Rinne on julkaissut ensimmäisen sooloalbuminsa nimellä Radioton – vinyyliversiona.

Albumin nimi viittaa siihen, että Rinne on nyt omillaan, soolona ilman RinneRadiota. Tuloksena on hillitty ja helposti lähestyttävä ambient-kokonaisuus, jonka laittaa mielellään soimaan, kun haluaa rauhoittua hektisen arjen melskeiden keskellä.

Rinteen musiikki ei perustu perusrytmeille, mutta kyllä siinä sykintää on. Hetkittäin voidaan kuulla tuulen huminaa, aaltojen kuohuntaa, metsän hiljaisuutta tai vaikkapa sydämen sykettä. Ennen kaikkea se henkii meditatiivista tunnelmaa, joka luomaa mielen ja antaa rauhan. Mielikuvat ovat kuuntelijan päässä.

Rinteen musiikille tyypillistä ovat oman soiton sämpläys ja siitä muodostetut luupit, joiden päällekkäisyydet kehittävät kappaleita uusiksi. Hillitty sähköisyys ei suinkaan nostata niskavilloja pystyyn vaan päinvastoin, rauhoittaa.

On hienoa, että nyt ei kuulla musiikkia, johon tungetaan kaikkea mahdollista. Sen sijaan tyydytään minimalistiseen ilmaisuun, jossa punotaan yhteen äsken kuultua ja tämänhetkistä ja jossa halutessaan kuulee jokaisen äänen selkeästi.

Radioton tuo mieleen Rinteen ja Teho Majamäen duoesitykset. He äänittivät Intiassa pyhässä temppelissä musiikkia, josta syntyi albumi Inside The Temple (Rockadillo Records, 2011). Vantaan kehäradan tunneleiden onkaloissa he kehittivät ja tallensivat alitajuntaa riemastuttavan, hillityn ambient-tyylisen ääniteoksen Under The Ground (Aani Records, 2015), jota soitetaan yhä muun muassa Helsinki-Vantaan lentoaseman rautatieasemalla.

Radioton koostuu kuudesta minimalistisesta kappaleesta: Installation, Fire Garden, Nyt, Meditation, Iris ja Here. Niitä ovat olleet hiomassa äänisuunnittelija Tuomas Norvio ja RinneRadion elektroniikkatuottaja Konsta Mikkonen. Hauskinta on se, että Rinne on tehnyt musiikkia 1980-luvulta lähtien, ja on osoittanut löytävänsä aina uusia suuntia ja suuntauksia. Radioton on osoitus sellaisesta luovuudesta.

Marita Nyrhinen

Tapani Rinne: Radioton

Julkaisija: Aani Records

Julkaistu: 12.4.2019

Lisätietoa Tapani Rinteen verkkosivuilta.

Kuuntele levy tästä.

Tapani Rinne ja Wimme Saari yhteiskeikalla Tampereen G Livelabin terassin avajaisissa perjantaina 19.7.2017