Aki Rissanen sävyttää jazzsoittoansa klassisen musiikin opeillaan: Art in Motion on lähes mestariteos

14.09.2019
Aki Rissanen Trion muusikot Teppo Mäkynen, Aki Rissanen ja Antti Lötjönen seisovat hississä.

Levyarvio: Aki Rissasen trio on hioutunut eheäksi ja tasapainoiseksi yhtyeeksi, jonka musiikissa jazz ja klassinen pianomusiikki kohtaavat hienolla tavalla.

Aki Rissanen Trio: Art In Motion (Edition Records, 13.9.2019)

Palkitun ja ulkomaillakin hyvin tunnetun pianisti Aki Rissasen trion kolmas albumi Art In Motion on syksyn hieno jazzjulkaisu. Sen julkaisija on maineikas brittilevymerkki Edition Records, jonka julkaisuja ovat trion edellisetkin levyt.

Rissanen ja hänen pitkäaikaiset soittokumppaninsa, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen, ovat kasvaneet tiiviiksi trioksi, jossa soittajat ilmentävät musiikkia tasaveroisina kumppaneina ja soittavat harmonisesti yhteen.

Rissanen on säveltänyt suurimman osan Art In Motionin kappaleista. Albumin avaava Aeropeans herättää. Nopeasti soiva perusriffi toistuu varsin tehokkaasti ja aukaisee korvat. Se panee kuuntelemaan väistämättä jatkoa. Facts and Fiction onkin sitten Teppo Mäkysen käsialaa ja aivan erilainen kuin avausraita: Mäkysen ja Lötjösen melodinen avaus johdattelee lyyriseen ja romanttiseen pianismiin.

Levyllä saavat muotonsa myös italialaisen Carlo Gesualdon vuonna 1611 säveltämä Moro lasso al mio duolo ja Einojuhani Rautavaaran Cantus arcticus, melancholy. Ei se suinkaan ole suuri yllätys; Rissanen on opiskellut klassista musiikkia kauan ennen kuin siirtyi jazzin pariin. Näiden musiikkilajien symbioosi on ylipäätään ilmeinen hänen soitossaan, ja se tuo myös uuden albumin musiikkiin kiinnostavaa rauhallisuutta ja seesteisyyttä. Aika ajoin toki leikitellään toistuvilla riffeillä, mutta raivokkaat irrottelut eivät kuulu Rissasen ilmaisuvarastoon.

Kokonaisuudessaan Art In Motion on hienostunut balladinomaisia tulkintoja sisältävä eheä paketti, jossa suuremmat vallattomuudet eivät hallitse. Kun on kuunnellut albumin läpi ja alkaa viimeinen kappale, Alava maa, saattaa kokea jonkinlaisen rauhan laskeutuvan; pastoraalinen melodiakulku ja hartaasti virrenkaltaisesti etenevä kappale summaa kaiken.

Uuden albumin materiaalia voi kuulla livenä Tampereella, Espoossa ja Helsingissä, mutta myös Saksassa ja Ranskassa.

Marita Nyrhinen

Aki Rissanen Trio konsertoi: 12.9. Kallion kirkko, Helsinki (soolo), 2.10. Sellosali, Espoo, 3.10. G Livelab, Tampere, 27.11. G Livelab, Helsinki.

Aatos ja Amine

Ohjaus: Reetta Huhtanen
Ikäraja: S
Kesto: 1 h 13 min
Ensi-ilta: 9.8.2019