Yksityiskohta teoksesta Kukat CXCVIII. Kuva: Katja Hynninen
KUVATAIDE | Moni tuntee Heikki Marilan tummataustaisista ja mahtipontisista kukkamaalauksista, jotka viittaavat hollantilaiseen 1600-luvun maalausperinteeseen.
Heikki Marila: Paintings. Galerie Forsblom, Helsinki 21.1.2024 asti. Avoinna ti–pe 11–18, la–su 12–16, suljettu 6.1.2024.
Taidemaalari Heikki Marila (s. 1966) on läpi uransa ollut määrätietoinen ja uudistumiskykyinen. Moni tuntee Marilan tummataustaisista ja mahtipontisista kukkamaalauksista, jotka viittaavat hollantilaiseen 1600-luvun maalausperinteeseen.
Galerie Forsblomin näyttelyyn Marila on tuonut esille samaa aihepiiriä käsitteleviä teoksia, mutta erilaisella lähestymistavalla.
Ilmavaa kerroksellisuutta
Itseäni viehättää erityisesti sarja luontoaiheisia maalauksia, joissa öljyväri on kankaalla sekä ohuina luonnosmaisina siveltimenvetoina että huolimattoman oloisesti levitettyinä suttuina. Taustalla on lyijykynällä piirrettyjä kasveja. Maalatut värit eivät noudata piirroksen ääriviivoja, vaan tuntuvat ennemminkin pakenevan niitä tai leijuvan niiden päällä.
Kun teoksia tarkastelee lähemmin, huomaa että kasvien joukkoon kätkeytyy myös perhosia. Useimmissa teoksissa hallitseva väri on ruskea eri sävyissään. Välissä pilkahtelee viridianinvihreää, karmiininpunaista ja ultramariininsinistä. Maanläheisyydestään huolimatta yleisvaikutelma on ilmava. Öljyvärin päällä on paikoitellen lakkaa, joka saa etenkin lämpimät sävyt hehkumaan lumoavalla tavalla.
Täplämyrsky
Toisen visuaalisesti yhtenevän kokonaisuuden muodostavat täplikkäät öljymaalaukset. Taustalle on piirretty kukkia lyijykynällä ja hiilellä. Kukkien päälle on viskottu kirjavia täpliä paksulla värimassalla, joka muodostaa teosten pintaan kolmiulotteisia kasaumia. Jotkut täplät muistuttavat ruusun tai tulppaanin terälehtiä. Ratkaisu ei näyttelykäynnillä oikein aukea minulle, vaan ennemminkin ärsyttää. Tekisi mieli raapia klöntit pois.
En kuitenkaan saa teoksia saati täpliä mielestäni, vaan mietin niitä vielä kotimatkallakin. Jälkikäteen ymmärrän, että tämä on ollut taiteilijan tarkoituskin. Apu-lehden haastattelussa (10.3.2022) Marila on sanonut: ”Jos kaikki on vain viettelevää tai vain oksettavaa, se ei ole kiinnostavaa. Pitäisi pystyä luomaan sellainen ensisilmäyksen ihastuminen, jonka takaa paljastuu rappio tai joku brutaalimpi olemassaolo.”
Kokonaisuutena Heikki Marilan näyttely on vahva ja tasapainoinen. Maalaukset on ryhmitelty tyyleittäin ja ripustettu väljästi. Marilan pienimmätkin maalaukset vaativat ympärilleen paljon tilaa, jotta katse voi viipyillä vivahteikkaissa yksityiskohdissa harhautumatta liian aikaisin seuraavaan teokseen.
Monet maalaukset tuntuvat vaativan myös toisen katselukerran ihan vain siksi, että niistä haluaa imeä kaiken voiman, jonka taiteilija on teoksiinsa ladannut.
Katja Hynninen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Harjun sylissä muhii runoilijan pimeä Kangasala – Ilai Elias Lehdon näyttely Taidetila Terrassa
KUVATAIDE | Ilai Elias Lehdon näyttely kantaa mukanaan huovutuksen runoutta ja runouden lämpöä.
Kulttuuritalo Laikun syyskausi alkaa Ulla Pohjolan tuotannon syväluotauksella ja korutaiteen ilottelulla
KUVATAIDE | Käden taito luo Kulttuuritalo Laikun näyttelyissä syvällisiä näkymiä ja sallii myös rempseän ilottelun.
Upea Taidevaltakunta ’24 -biennaali ja Hämeenlinnan Taiteiden yö yllättivät runsaudellaan
TAPAHTUMA | Elokuinen lämmin ja pimenevä ilta tarjoaa oman kehyksen taiteiden yölle. Matkustamisen tunnelmaan pääsee jo naapurikaupungissa, jos sitä ei tunne kovin hyvin.
Suomen vanhimpiin kesänäyttelypaikkoihin lukeutuva Kuhmalahden Taidepappila elää ja voi hyvin
KUVATAIDE | Taiteen kosketus tuntuu hyvältä Taidepappilan iholla. Tämän kesän näyttelyn on kuratoinut Taidepappilan toiminnanjohtaja, taidemaalari Aaron Helo.