Kihveli kihahti kiharoihin ja soi päässä edelleen – 25 vuotta skiffleä Hankasalmen asemalla

28.07.2021
9F161CFB 2098 4E4C 9B93 AA921C2BEBF0

Werner Bros. Kuvat: Maarit Saarelainen

REPORTAASI | Kihveli hurmaa rennolla tunnelmallaan ja hienolla artistikattauksellaan. Kahden päivän live-musiikkiterapia on niin iso ilo, että se kantaa, siivittää ja lennättää koko loppukesän.

25 vuotta hyvällä tuulella! Kihveli Soikoon -festivaali Hankasalmen asemalla 22.7.–24.7.2021.

Kihveli Soikoon! on maailman ainoa vuosittain järjestettävä monipäiväinen skifflemusiikkitapahtuma. Hankasalmen asemalle kerääntyy normaalisti vuosittain noin 5 000 kävijää. Mutta koska korona kuritti tänä vuonna Kihveliäkin, kävijämäärää jouduttiin rajoittamaan. Alustava arvio tältä vuodelta on noin 1 500 kävijää.

Ai missäkö on Hankasalmi? Se on ysitien varressa, Jyväskylän ja Kuopion välillä.

Oi Elämää! osa 1

Matka kohti Kihveliä. Juna S143 lähtee Tampereelta Hankasalmea kohti perjantaina 23.7. klo 12.12. Koska en ole ensi kertaa Kihvelin kyydissä, mieliala on valmiiksi korkealla.

Yritän arvailla kanssamatkustajista, ketkä muut ovat matkalla festivaalille. Veikkaan kaikkia hymyileviä matkustajia.

4781595E 79A6 43C4 97E3 C927E9EB146B

Hankasalmen asema.

Vanha, puinen Hankasalmen asema ottaa minut lämpimästi vastaan. Vasemmalla häämöttää Juhlateltta sekä Hanna ja Jouni, jotka vilkuttavat laiturilla.

Käyn hakemassa asemalta pressipassini, minkä jälkeen kiepautamme Kihveli-Kahvilan kautta. Viihtyisällä pihaterassilla tapaan ensimmäiset tutut. Lena ja hänen ”orjansa” emännöivät ohjelmallista Kihveli-kahvilaa jo 20. vuotta. Nämä orjat tulevat kahvilaan töihin vapaaehtoisesti ja loihtivat kahvilan maistuvat ja suussasulavat tarjoilut.

IMG 1918

Kihveli-kahvilan herkkuja.

Sitten ”majatalolle” Hannan ja Tuuren hellään huomaan. Sauna on lämmin, kahvi kuumana ja kuplajuomat kylmänä. Atmosfääri on mitä parhain ja festariperhe paikalla.

Oi Elämää! osa 2 – Perjantai-ilta

Perjantai-illan musiikkikattaus vaikuttaa hyvältä: Pirulainen, Jussi Syren and the Groundbreakers, Tuomari Nurmio Dumari & Luupäät, Frigg ja Makasiinilla Leewings. Ja sitä se myös on. Pitää minkä lupaa.

Ilta lähtee käyntiin Pirulaisen hurjalla hehkulla. Bändin esittelyn mukainen ”pohjalaispoikain menevä meininki” pitää kutinsa, ja laulusolisti Esa Alanko on liekeissä kuten aina.

C5FA62D9 4578 4D9C A6E7 F84F3FD2D3B9

Esa Alanko ja Pirulainen.

Tuomari Nurmion Dumari & Luupäät -kokoonpanon taituruus ja karisma kietoutuvat viitan lailla. Bonuksena Nurmio kertoo pienen tarinan Darwinin evoluutioteoriasta. Yleisölle yllätyksenä loppuun saadaan myös mainio räppinumero.

Yksi Suomen tunnetuimmista kansainvälisistä kansanmusiikkiyhtyeistä, ”nordgrassia” soittava kansanmusiikkiyhtye Frigg on huikea. Bändin pirskahteleva live-energia ja vastaansanomaton ammattitaito vievät mukanaan.

Oi Elämää! osa 3 – Yö Hankasalmella

Puolen yön maissa kävelen ”majataloon”, jossa kutsuu ruuan tuoksu. Talon isäntä on pistänyt parasta pöytään: pihvit tirisevät pannulla, salaattikulho on kukkuroillaan ja Kuha-hahaaa paahtuu wokkipannulla. Kilistellään elämälle, musiikille, ja kaikelle.

Puhe pulppuaa aiheesta toiseen; ruokaresepteistä aseptiseen omaantuntoon ja juuriharjan puhtauden merkityksestä pyykkilaudan soittamisessa. Yön tunteina käydään syvissäkin vesissä, mutta ennen muuta ollaan tässä ja nyt.

Tätä minä olen kaivannut, ihmisiä ympärilleni. Puhumassa, kuuntelemassa, pienistä ja suurista asioista. Tarinoita matkojen varrelta, sattumuksia sameilta retkiltä, Budapestin vessavajeesta, rakkaudesta, suruista ja iloista. Tällaista on elämä. Olemista isolla Oolla.

KATSO: Tunnelmia Kihveli Soikoon -festivaalilta. Video: Sanna Jalkanen

Oi Elämää! osa 4 – Lauantai-ilta

Lauantain päiväkahvilla on yksityisetkot majatalon pihalla, kun Werner Brosin pojat treenaavat illan keikalle. Hyvältä kuulostaa. Ihana ilta tulossa.

Lauantai-illan musiikkikattaus ei jää jälkeen perjantaista. Hyvää riittää roppakaupalla: Kalevauva.fi, Kings of Moonshine, Werner Bros, Jaakko Laitinen & Väärä raha, Hannu Pietiläinen & Old Farts. Ja roppaa tuli.

Aapo Niinisen ja Kimmo Nummisen nykypäivän folkpop-duo on Kalevauva.fi. Yksi suosikkikappaleistani on edelleen Mies syö lapsen vanukkaat. Sanoitukset tulevat suoraan kansan suusta ja internetin keskustelupalstoilta, pääosin vauva.fi-sivustolta. Tekstit toimivat edelleen ja uppoavat älyttömyydellään.

Illan vetonaula on tietysti Kihveli Soikoon perustajien Werner Brosin upea veto. Wernerit tuovat muassaan koko skifflen ytimen. Kihveli juhlii tänä vuonna 25. festivaalivuottaan, mutta Tuuren mukaan he ovat esiintyneet Kihvelissä keikalla jo 26 kertaa. Lauantai-tanssit Tuuren ja Jaskan tanssiesityksen kruunaamana ja tietysti Tummat silmät virvoittavat yleisön ja kirvoittavat paikalla olevan Pia-Riitan heittämään pikkuhousunsa lavalle.

668A93DB 3BBE 4E12 8B57 8053A1ACBF9D

Jaakko Laitinen & Väärä Raha.

Teltan loppuillan päättää superenergiapakkaus Jaakko Laitinen & Väärä raha, joka tuo muassaan Balkanin perinnemusiikin ja saa vipinää kinttuihin. Ja kun Jaakko Laitinen laulaa, mukana on tietysti aina Lapin lisää.

Kannattaa pistää mieleen, että josko juhlat joskus loppuvat ennen aikojaan, jatkoja harrastaville paras biisi ikinä on: ”…hei taksikuski aja kautta sivutien”.

Nyt taivaalla loistaa täysikuu ja maailman on hetken kaunis.

Tämä elämysviikonloppu tuntuu vatsassa, suhisee korvissa ja notkuu polvissa.

Maarit Saarelainen, teksti ja kuvat

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua