Tervetuloa piknikille tarinoiden metsään – arviossa Sanastajan Tarinamatkaopas sanojen metsästäjille

26.04.2022
Sanastaja

Kuva: Aviador

KIRJAT | Tarinamatkaopas on käytännöllinen sanataiteen ja luovan kirjoittamisen harjoituskirja opettajille, ohjaajille ja harrastajakirjoittajille.

”Yksinkertainen totuus on, että kaikki lähtee sanoista.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Pirkko Ilmanen, Markku Karpio, Riika Kotka & Päivi Lukkarila: Sanastajan Tarinamatkaopas sanojen metsästäjille

  • Aviador, 2022.
  • 118 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
Adlibris BookBeat Nextory Storytel

”Tervetuloa piknikille tarinoiden metsään”. Näin alkaa Tarinamatkaopas sanojen metsästäjille (Aviador, 2022). Meidät kutsutaan huviretkelle.

Synonyymisanakirjasta katsomani selityksen mukaan piknikki-sanan kanssa rimmaavat muun muassa arsenikki, niittyleinikki, hevosenleikki, breikki, silmämeikki, piikki, friikki, kalabaliikki, itsekritiikki. Jo näiden yksittäisten sanojen avulla pääsee erilaisiin tunnelmiin, ja mielikuvitus alkaa kehrätä lisää sanoja suuhun ja kynään.

Yksinkertainen totuus on, että kaikki lähtee sanoista. Kirjan tekijät pohtivat mikä olisi hyvä nimi kirjalle. Innostuivat, kun keksivät uuden sanan, ”sanastajan”. Elias oli kuitenkin ollut nopeampi; Elias Lönnrot oli jo termin aikoinaan keksinyt. Sana on nyt siis uusiokäytössä, ja hyvä niin.

Ikiaikainen tarve

Tarinoiden kertominen on tarve ikiaikainen. Sanastaja on kirjoittaja. Hän on vaeltaja, joka lähtee henkilökohtaiselle matkalleen keräämään sanoja ja suunnistaa erilaisiin maastoihin.

Moni äidinkielen ja sanataiteen opettaja miettii usein päänsä puhki mistä aloittaa opettaminen. Tässä oppaassa jokainen kirjoittamisen genre (alalaji) esitellään lyhyesti ja kaikkiin eri tyyleihin on valmiiksi mietitty lajiin sopivia tekstiesimerkkejä ja harjoituksia. Mukana lajikirjossa ovat sadut, myyttiset tarinat, fantasia, jännitystarinat, kauhutarinat, rikostarinat, novellit ja näytelmät.

Tässä matkaoppaassa herkutellaan kaikilla aisteilla. Ensin verrytellään, sitten tutustutaan kirjoittamisen moniin keinoihin ja lajityyppeihin, ja lopulta luodaan omia, uusia tarinoita.

Ymmärryksen lisääjät

Luku- ja kirjoitustaito ovat huikeita asioita. Ne ovat ainakin itselleni yhtä aikaa elämän valo, tähtikirkas taivas ja paahteinen kesäpäivä. Lukeminen ja kirjoittaminen avaavat uusia maailmoja. Sanoilla pystyy tavoittamaan muita ihmisiä. Sanoilla voi vaikuttaa. Tarvitaan kipeästi sanoja myös ymmärryksen lisäämiseen. On tärkeää ymmärtää sekä itseämme että toisia ihmisiä.

Kirja on suunnattu peruskoulun opettajien lisäksi kaikille sanataiteen parissa työskenteleville ja harrastajakirjoittajille ikään katsomatta. Opasta kirjoitettaessa ja aihealueita mietittäessä on ajateltu paljon lapsia ja nuoria. Uskon, että harjoitusten kautta he löytävät tien sekä omaan itseensä että maailmaan.

Kirja sisältää runsaasti erilaisia ja eritasoisia harjoituksia. Harjoituksia voi helposti muokata ryhmän innostuksen, kiinnostuksen ja tason mukaan. Tarinamatkaoppaan harjoitukset on merkitty sisällysluettelossa eri väreillä. Ehkä tehtävän alussa olisi voinut olla vielä parin sanan tiivistys kustakin harjoituksesta ja sen tavoitteesta. Silloin omaa oppituntia tai tapaamiskertaa suunnitellessa teemaan sopivan harjoituksen löytäisi joutuisammin.

Kirjan idean tiivistää yksi sen kirjoittajista, sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja Pirkko Ilmanen.

”Mielestäni tässä oppaassa parasta on käytännöllisyys. Kirjan perimmäisenä tavoitteena on ollut luoda sanataideopas, jossa yksissä kansissa on sekä teoriaa että harjoituksia. Sen tarkoituksena on innostaa kirjoittamaan ja kokeilemaan erilaisia kirjoitustyylejä. Uskon, että Tarinamatkaopas laajentaa kirjoittajan maailmaa ja opettaa havainnoimaan elämää ympärillämme.”

Sanastajan Tarinamatkaoppaan kirjoittajat ovat alan ammattilaisia. He ovat menettäneet sydämensä kirjoittamiselle ja haluavat jakaa omaa osaamistaan eteenpäin.

Kirjan teoriaosuudet on pidetty minimissään, mutta bonuksena innokkaimmille opettajille ja kirjoittajille on kirjan loppupuolella kolme osiota: lajityypeittäin ryhmitellyt Kirjalistat, Aloitussanojen ensiapupakki ja Asiasanahakemisto. Lisäksi kirjassa opastetaan miten tarinoista voi halutessaan tehdä oman kirjan.

Lopuksi iloinen uutinen ”salakopioijille”: tästä kirjasta saa ottaa kopioita oikein luvan kanssa!

Maarit Saarelainen

* *

Kirjan kirjoittajat

  • Pirkko Ilmonen, FM kirjastopedagogi, sanataide- ja kirjallisuusterapiaohjaaja
  • Markku Karpio, lastentarhanopettaja, kirjailija
  • Riika Kotka, KM, opettaja, runoileva kirjailija ja draamaohjaaja
  • Päivi Lukkarila, FM, kirjailija, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä draamakasvatuksen opettaja

Samaa sarjaa on vuonna 2019 ilmestynyt Runomatkaopas, jossa lapset kutsutaan mukaan runojen maailmaan.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua