Stieg Larssonin ja David Lagercrantzin sukunimet alkavat samoilla kirjaimilla – siihen yhtäläisyydet loppuvatkin

24.09.2019
Kirjailija David Lagercrantz.

Kirjat: Stieg Larsson ehti kirjoittaa ennen kuolemaansa kolmen romaanin Millennium-sarjan. Hahmot ja tarinat kävivät niin hyvin kaupaksi, että kustantaja halusi jatkoa. David Lagercrantzin kolmas ja uusin jatko-osa jättää lukijan hämilleen.

David Lagercrantz: Tyttö joka eli kahdesti (WSOY, 2019). Suomentanut Outi Menna.

Toimittaja Mikael Blomkvist ja Lisbeth Salander läheisineen ratkoivat vuosina 2006–2008 julkaistuissa Millennium-kirjoissa monenlaisia arvoituksia sekä kokivat yhdessä ja erikseen sekä ikäviä että mukavia hetkiä. Larssonin kirjat julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Lagercrantzin kirjasarja alkoi vuonna 2015, nyt on vuorossa kolmas osa. Koska tuotantoa markkinoidaan Larssonin kirjojen jatkona, ei varmaankaan ole väärin verrata kirjoja keskenään. Yli kymmenen vuoden takainen muistikuva Larssonin teoksista sisältää jännitystä, outoja hahmoja, ihmisläheisyyttä ja jopa rakkautta.

Lagercrantz lataa ainakin tuoreimman kirjansa toiminnalla. Huippuna on jamesbondmainen loppukohtaus, jossa Lisbeth Salander ajaa moottoripyörällä entisen lasitehtaan mustaksi maalatuista ikkunoista sisään ja ampuu heti sen jälkeen puolenkymmentä moottoripyöräjengin jäsentä varmaankin mustien enkelien joukkoon.

* *

Tyttö joka eli kahdesti liikkuu Venäjällä, Mount Everestillä ja tietysti Ruotsissa. Juoni on lievästi sanottuna sekava. Murhan ratkaisun yksityiskohdat dna-selvityksineen rasittavat lukijaa, mutta rivejä voi toisaalta huoleti hyppiä ylikin. Yhteiskunnallinen kytkös eli istuvan ministerin osuus tapahtumiin on niin monisyinen, että se vaikuttaa väkisin keksityltä – päälle liimatulta.

Huippuhakkeri Lisbeth Salander ja hänen vielä taitavampi kaverinsa ovat tietysti ratkaisevassa osassa tapahtumien selvittelyssä, mutta Lisbethiä varten kirjailija on punonut sivujuonen, joka suoraan sanottuna häiritsee muun juonen kuljetusta. On ilmeistä, että kirjan nimi Tyttö joka eli kahdesti liittyy jotenkin tähän kuvioon, mutta lukijalle jää epäselväksi, miten.

Kirjan lopussa Lisbeth viestittää Mikaelille, että hän on pannut pisteen tähänastiselle ja aikoo aloittaa alusta. Neljättä osaa taitaa pukata.

Ilkka Vänttinen