Rosvo tai poliisi, isällä ja pojalla on samat murheet – vakiovenkula Eero Salmela saa tilaisuuden olla vasikoiden vasikka

19.08.2021
jarkko sipila by marita salonen kulttuuritoimitus

Jarkko Sipilä on edennyt Takamäki-sarjassaan 21. osaan. Kuva: Marita Salonen

KIRJAT | Poliisi on aina pulassa tietolähteidensä kanssa, tosielämässä ja dekkareissa. Jarkko Sipilä venyttää poliisin kimurantin rosvoyhteistyön äärimmilleen, kun kirjasarjan vakiovenkula Eero Salmela saa nyt tilaisuuden olla todellinen vasikoiden vasikka.

”Pelontekijät edustaa vakaata Takamäki-sarjaa parhaasta päästä.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Jarkko Sipilä: Pelontekijät

  • Crime Time, 2021.
  • 329 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Komisario Kari Takamäen ura ja elämä jatkuvat vakaina Helsingin rikospoliisin arjessa. Hänelle sopii äkkilähtö töihin nukkumaan mennessä. Poikansa Joonas sen sijaan ajaa mielellään partiossa Helsingin katuja, koska haluaa tietää, milloin työpäivä päättyy. Joonas muistaa, miten isä lähti joskus töihin jopa kesken joulukirkon.

Isä ja poika kohtaavat Jarkko Sipilän uusimmassa kirjassa Pelontekijät (Crime Time, 2021) myös rosvojen maailmassa. Paavo Ojalan oli viisitoista vuotta sitten pakko ampua alakoulun rehtori, jotta hänen poikansa oppisi, että ongelmat ratkotaan itse, eikä kannella muille. Miten kävi? ”Kukaan ei välittänyt Teposta, joten Teppo oppi olemaan välttämättä kenestäkään.”

Isän elinkautinen on nyt lusittu. On aika siirtyä punkkaamaan pojan sohvalle, koska mitään yhteiskunnan apuja ei pidä ottaa vastaan. Teppo-poika ei uskalla kertoa, että hän kyllä otti ”sossukämpän” vastaan oman linnakeikkansa jälkeen.

Tepillä on suurempiakin murheita, sillä hänen rosvokeikkansa menee täysin pieleen. Tehtävänä on kovistella toista rosvoa, mutta tämä menee kuolemaan sairauskohtaukseen kesken kidutustoimien. Tepin käsissä on ruumis ja pahasti murhalta näyttävä tilanne, vaikka uhri kupsahti ihan itse.

* *

Jarkko Sipilä rakentaa päähenkilöilleen rauhallisesti kehitystarinoita. Pelontekijät edustaa vakaata Takamäki-sarjaa parhaasta päästä. Eero Salmela on lukijoille tuttu venkula, ataripoliisi Suhosen lapsuudenkaveri Lahdesta. Eero pelaa nyt rennosti rosvoelämänsä parhailla korteilla ja kovimmilla panoksilla.

Tutkijaryhmän luottopoliisi Anna Joutsalo tiivistää osuvasti virkavallan ja rikollisten maailman yhteistyön ongelmat: ”Olisihan tämä helppoa, jos jotenkin voisi erottaa rosvot ja poliisit sekä poliisien rosvokaverit ja rosvojen poliisikaverit. Tietolähteistä puhumattakaan.”

Isä ja poika Takamäki päätyvät pohtimaan sitä äärimmäisen lyhyttä hetkeä, jolloin poliisin on pakko päättää, painaako hän liipaisinta vai ei.

Marita Salonen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua