Mistä seuraava ryyppy? Johanna Pohjola kirjoitti tärkeän ja syvällisen kirjan alkoholismista

18.11.2020
PohjolaIsäPullossa

Johanna Pohjola on kirjailija ja toimittaja. Kuvat: Gummerus

KIRJAT | Kaksi kolmasosaa alkoholisteista on työssäkäyviä ihmisiä. Isä pullossa -teoksen kirjoittanut Johanna Pohjola alkoi tutkia alkoholismia, koska hän halusi löytää syyn perhettään kohdanneelle tragedialle.

”Kulissien suojassa elämä voi olla kurjaa. Perhe kehittää omia sääntöjään, joihin kuuluvat puhumattomuus ja tunteiden sivuuttaminen.”

ARVOSTELU

4.5 out of 5 stars

Johanna Pohjola: Isä pullossa

  • Gummerus, 2020.
  • 288 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Johanna Pohjola alkoi tutkia alkoholismia, koska hän halusi löytää syyn perhettään kohdanneelle tragedialle. Miksi hänen isänsä, menestynyt lääkäri joi, vaikka se tuhosi perheen?

Alkoholismin taustoja selvittäessään Pohjola teki perusteellista työtä. Hän vieraili päihdehoitolaitoksissa ja haastatteli toipuvia alkoholisteja, sosiaalityöntekijöitä, terapeutteja ja Alkon myyjiä.

Hän kävi läpi nuoruutensa päiväkirjat ja muutama vuosi sitten kuolleen isänsä paperipinkat. Näin syntyi teos Isä pullossa (Gummerrus, 2020), jossa henkilökohtainen limittyy asiatietoon ja tunnemyrskyt loogiseen analyysiin.

Isä pullossa on ymmärtävä, avoin ja syvällinen tietokirja alkoholismista. Hyvin selväksi tulee se, että alkoholismi on sairaus, jota eivät paranna läheisten neuvoksi tarkoitetut nalkutukset ”ota itseäsi niskasta kiinni”, ”ryhdistäydy” tai ”lopeta se viinan kanssa läträäminen”.

Alkoholiin syntyy sekä henkinen että fyysinen riippuvuus. Alkoholistin lähellä elävät ihmiset ovat vaarassa kehittää läheisriippuvuuden. Kirjailija ja toimittaja Johanna Pohjola kertoo itsekin kärsineensä läheisriippuvuudesta isänsä juomisen seurauksena.

A-klinikan laskelmien mukaan Suomessa on noin 216 000 ihmistä, joilla on jonkinasteinen alkoholiriippuvuus. Joukkoon mahtuu kaikenlaisia ihmisiä sossusta rahaa noutavasta työttömästä herrahississä ylöspäin nousseeseen kauluspaitajohtajaan. Kun alkoholistien läheiset lasketaan mukaan, ehkä jopa miljoona suomalaista kärsii tavalla tai toisella alkoholismista.

Kaksi kolmasosaa alkoholisteista on työssäkäyviä ihmisiä, rapajuoppoja vain muutama prosentti.

Kemiallinen riippuvuus alkoholiin syntyy, kun alkoholi muovaa aivokuoren alaista hermosolurakennetta. Hermosto alkaa vaatia alkoholia, koska se saa olon tuntumaan normaalilta. Juominen muuttuu näin pakonomaiseksi.

Juominen muuttaa ihmistä, kun seuraava ryyppy alkaa hallita ajatuksia. Juomiseen liittyy salailua, teeskentelyä ja häpeää. Pullo voi olla piilossa vaatekaapissa tai työhuoneen laatikossa. Häpeä murentaa itsekunnioitusta. Läheisetkin liittyvät salailuun ja pitävät yllä perheen kulisseja suojellakseen alkoholistia.

Kulissien suojassa elämä voi olla kurjaa, kuten usein oli Johanna Pohjolankin perheessä. Perhe kehittää omia sääntöjään, joihin kuuluvat puhumattomuus ja tunteiden sivuuttaminen. Ulospäin perheen kunniaa kyllä vaalitaan.

Alkoholismista voi kuitenkin toipua. Suomessa on päihdehoitolaitoksia ja terapia voi tukea toipuvaa alkoholistia. Tämä edellyttää kuitenkin alkoholistilta yhteistyöhalua. Pohjola kuvaa, miten hän kohtaa Lapualla toimivassa päihdehoitokeskuksessa sydämellisiä ja iloisia ihmisiä, joille korkin ruuvaaminen kiinni on antanut uuden elämän.

Johanna Pohjolan isää hoidot eivät ehtineet auttaa, mutta Isä pullossa -kirjasta voi olla apua ihmisille, joiden läheiset tai jotka itse kamppailevat päihteiden kanssa. Isä pullossa on tärkeä ja erinomaisesti kirjoitettu tietokirja.

Sirpa Pääkkönen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua