Max Seeckin psykologinen trilleri Kauna päättää Jessica Niemi-trilogian hengästyttävillä juonenkäänteillä

14.09.2021
Seeck

Kuvat: Mikko Rasila / Tammi

KIRJAT | Kotimaisen dekkariskenen uusi kuningas Max Seeck solmii Jessica Niemen tarinan auki olleita langanpäitä umpeen taidokkaasti uuden murhamysteerin myötä.

”Seeck roolittaa poliisihahmonsa uudestaan ja antaa muille enemmän tilaa pitämällä päähenkilönsä kirjan aluksi takavasemmalla.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Max Seeck: Kauna

  • Tammi, 2021.
  • 431 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Max Seeck on onnistunut nousemaan suomalaisen jännityskirjallisuuden aallonharjalle ja murtamaan jäätä myös kansainväliseen menestykseen. Etenkin rikostutkija Jessica Niemen tarinan aloittanut Uskollinen lukija (2019) osui maaliin. Sen englanninkielinen painos The Witch Hunter nousi New York Timesin bestseller-listalla sijalle 11 ja siitä suunnitellun televisiosarjan kuvaukset alkavat vuonna 2022.

Viime vuonna Pahan verkko jatkoi tarinaa ja sukelsi Niemen taustoihin liittyvään noitaverkostoon. Nyt ollaan tilanteessa, jossa edellisten kirjojen langanpäät ovat edelleen avoinna ja uutta murhaa pukkaa jälleen Helsingin vakavien rikosten osastolle selvitettäväksi.

* *

Kauna-romaanissa (Tammi, 2021) kuolleena löytyy ison yritysryppään johtaja, juuri otsikkomyrskyssä kotimaisen tehtaan sulkemisen takia ollut Eliel Zetterborg. Hänen asuntonsa murtohälytin näyttää, ettei sisällä olisi ollut ketään ennen kuin Zetterborg pistäytyi siellä ennen yrityksensä 50-vuotista taivalta juhlistavaa illallista. Mutta sieltä hänen henkivartijansa pomonsa löytää, kun miestä ei ala kuulua.

Miten murhaaja pääsi sisään? Ja minne murhaaja katosi tekonsa jälkeen? Onko tehtaan sulkemisesta raivostuneilla entisillä työntekijöillä tekemistä murhan kanssa? Löytyykö syyllinen perheestä? Vai onko vuosikymmenien takaisella firman isä-poika-metsästysretkellä jotain tekemistä asian kanssa?

Näitä ja muita käänteitä joutuu yhtäkkiä päävastuullisesti selvittelemään aiemmin rikosylikonstaapeli Jessica Niemen uskolliseksi tohtoriwatsoniksi profiloitunut rikoskonstaapeli Jusuf Pepple. Vaikka hän tarttuu härkää sarvista ja tekee vaadittavat asiat hyvin, on koko osasto hiukan heitteillä ilman Niemen poikkeuksellista vainua ja huomiokykyä. Ykköstykille olisi palava tarve.

* *

Jessica Niemi onnistui Pahan verkossa vakuuttamaan kykyjään epäilleen esimiehensä ylikomisario Helena Lapin, mutta on päätynyt ottamaan virkavapaata selvitelläkseen sekä päänsisäisiä aaveitaan että mysteeriksi jääneitä tapahtumia selvittelemistään rikoksista. Onnistuuko menneisyyden traumojen voittaminen? Onko noitarinki jättänyt Niemen rauhaan vai vieläkö pitää varautua uusiin iskuihin?

Seeck roolittaa poliisihahmonsa uudestaan ja antaa muille enemmän tilaa pitämällä päähenkilönsä kirjan aluksi takavasemmalla. Lopulta Niemen panos tönäisee tutkimuksen uusille urille, jotta syylliset ja taustat paljastuvat. Mutta samaan aikaan kun vauhti kiihtyy, joutuu Niemi vielä kerran kohtaamaan painajaisensa.

Menneisyyden kaunat ja anteeksiantamattomat teot leimaavat niin Zetterborgin murhaa kuin Niemen taistelua noitarinkiä vastaan, ja yllättäen tilaisuus tekee varkaan. Kauna kohdistaa ratkaisevan valokeilan oikeaan syylliseen vasta lukuisien käänteiden jälkeen ja vaikka langanpäitä saadaan solmittua kiinni, antaa loppuratkaisu myös mahdollisuuden jatkaa hahmojen kanssa. Toisaalta myös traagisemmat kohtalot jätetään leijumaan ilmaan.

Ilkka Valpasvuo

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua