Kuvat: WSOY / Jake Chessum
KIRJAT | Ann Napolitanon romaanin alusta asti on selvää, että lentokone putoaa, ja se luo oman jännitteensä kerrontaan.
”Tämä on romaani siitä, millaista on menettää kaikki.”
ARVOSTELU
Ann Napolitano: Rakas Edward
- Suomentanut Saara Kurkela.
- WSOY, 2025.
- 358 sivua.
Edward Adler oli vain 12-vuotias, kun hän menetti koko perheensä lento-onnettomuudessa. Eikä siinä vielä kaikki: Edward oli ainoa, joka säilyi hengissä, kun lähes 200 ihmistä kuljettanut matkustajakone putosi tuntemattomasta syystä.
Romaani kulkee kahdella aikatasolla sujuvasti vuorotellen. Toisessa seurataan New Arkista San Franciscoon matkalla ollutta matkustajakonetta ja muutamia sen matkustajista. Lyhyin ja täsmällisin kuvailuin Ann Napolitano maalaa matkustamoon muun muassa armeijan jättäneen sotasankarin, vessassa raskaustestiä tekevän nuorikon, elostelevan liikemiehen ja kuvankauniin lentoemännän. Jokaisella on elämäntarina, joka tämän lyhyeksi jäävän lennon aikana kerrotaan.
Rakas Edward -romaanin (suom. Saara Kurkela; WSOY, 2025) alusta asti on selvää, että lentokone putoaa, ja se luo oman jännitteensä kerrontaan. Kirjailija ei kuitenkaan mässäile turmalla, ei myöskään Edwardin kohtalolla. Tämä on hienotunteista, koska innoitus kirjaan on syntynyt todellisesta lento-onnettomuudesta vuonna 2010. Tuolloin libyalainen matkustajakone syöksyi maahan juuri ennen laskeutumistaan Tripolin lentokentälle. Turmassa menehtyi 103 ihmistä, henkiin jäi vain 9-vuotias poika.
Romaanin toinen aikajana kuvaa Edwardin elämää lapsena, joka jäi henkiin. Hän saa kodin tätinsä ja tämän miehen luota ja ystävän naapuritalon saman ikäisestä tytöstä Shaysta. Perhe suojelee Edwardia julkisuudelta ja tukee tämän ajoittain hyvin horjuvaa kuntoutumista. Tekstissä on paikoitellen myös lämmintä huumoria ja todentuntuisia valoisia hetkiä.
Kasvaessaan Edward tarttuu härkää sarvista ja löytää oman tapansa selviytyä.
Rakas Edward on romaani siitä, millaista on menettää kaikki. Se voisi olla synkkä ja kaiken järjen mukaan sen pitäisi sitä ollakin. Taiteilijan vapaudella Napolitano kuitenkin kirjoittaa Edwardille varovaisen valoisat teinivuodet ja aikuisuuden alun. Uskokoon, ken tahtoo.
Leena Reikko
* *
♦️ PIENI TUKI, ISO APU ♦️
Tilaatko joskus kirjan tai äänikirjan verkosta? Löydät ostoslinkkejä jokaisesta Kulttuuritoimituksen kirjakritiikistä. Niistä tehdyistä ostoksista Kulttuuritoimitus saa pienen siivun, joka auttaa ylläpitämään sivustoa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Justinen ja Hélènen elämän ilot ja surut sadan vuoden aikana – arviossa Valèrie Perrinin Sunnuntain unohdetut
KIRJAT | Valerie Perrinillä on omaperäinen tapa kirjoittaa hellästi ja humoristisesti suuristakin tragedioista.
Kadotetun maailman kartta – arviossa Ville-Juhani Sutisen Reunamerkintöjä
KIRJAT | Reunamerkintöjä on tyyliltään rönsyilevä esseeteos, joka saattaa oikealle lukijalle toimia porttina kiehtovaan, kadonneeseen Eurooppaan.
Maassa, jota ei oikeastaan ole, on sijansa myös pahuudelle – mutta onko se välttämätöntä? Siitä kertoo Maria Adolfssonin Välttämätön paha
KIRJAT | Ruotsalaiskirjailija on luonut pienen ja kiehtovan Doggerlandinsa Pohjanmerelle Skandinavian ja Iso-Britannian välimaille. Välttämätön paha on dekkarisarjan kuudes osa.
Rikoksia ja rangaistuksia syyttä ja syystä – arviossa Martta Kaukosen Poissa
KIRJAT | Poissa jatkaa Kaukosen neljän vuoden takaisen Terapiassa-dekkarin tarinaa.