Kun Ewert Grens ratkoo rikoksia, uskottavuudesta ei ole niin väliksi – arviossa Anders Roslundin Levon hetki nyt lyö

11.07.2021
RoslundKansi

Kuvat: Emil Eiman-Roslund / WSOY

KIRJAT | Anders Roslund jatkaa dekkarisarjan tekemistä yksin kirjoittajapartnerinsa Börje Hellströmin kuoltu. Tällä kertaa Ewert Grens tutkii lasten hyväksikäyttöön liittyviä rikoksia.

”Dekkarin heikkous on, että minkäänlaisen uskottavuuden kannalta tilanteet ovat liian huimia ja kuviot liian suuria.”

ARVOSTELU

2.5 out of 5 stars

Anders Roslund: Levon hetki nyt lyö

  • Suomentanut Annamari Typpö.
  • WSOY, 2021.
  • 398 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Ewert Grensin vuoksi palaan Anders Roslundin dekkareihin, vaikka niissä lennetään melko paljon myös Batmania ja James Bondia tyylitellen. Tälläkin kertaa Ewert oli hurmaava, mutta kokonaisuudessaan Levon hetki nyt lyö (WSOY, 2021) ei yltänyt edellisten tasolle. Aiheena lasten hyväksikäyttö on sekä rankka että ajankohtainen ja siitä viihteen tekeminen ilmeisen vaikeaa. Tai ainakin epämiellyttävää.

Aiemmin oli kirjoittajakaksikko Anders Roslund ja Börje Hellström. Ennen dekkarikirjailijauraa Roslund oli muun muassa kulttuuritoimittaja ja Ruotsin television uutispäällikkö ja Hellström entinen rikollinen, joka auttoi vankilasta vapautuvia uusille poluille pois rikosten parista. Vuonna 2017 Hellström menehtyi syöpään vain 59-vuotiaana. Ewert Grensin tekemisistä jatkaa Roslund yksin. Peto, Lokero 21, Edward Finninganin hyvitys, Tyttö katujen alta, Kolme sekuntia, Kaksi soturia ja Kolme minuuttia ovat parivaljakon yhteistuotantoa.

Suurimmassa osassa dekkareita pääosassa on komisario Ewert Grens. Tämä lähentelee eläkeikää ja elää edelleen monin tavoin kuin 1960-luvulla. Grens ei ole milloinkaan päässyt yli vaimonsa kuolemasta eikä kauhistuttavasta onnettomuudesta, jossa menetti myös syntymättömän tyttärensä.

Levon hetki nyt lyö alkaa Grensin säännöllisistä hautausmaavierailuista ja vie moninaisten vaiheiden kautta lapsipornorinkiin, kansainväliseen rikollisuuteen ja huimiin tilanteisiin. Tässä onkin dekkarin heikkous; minkäänlaisen uskottavuuden kannalta tilanteet ovat liian huimia ja kuviot liian suuria.

Tässäkin dekkarissa Ewert Grensin aisaparina on Piet Hoffman, joka on tyyppinä lähes yhtä hellyttävä kuin Grens, joskin aivan eri tavalla. Hoffman on ammattisoluttautuja, poliisia monesti auttanut entinen rikollinen, joka on taustansa ansiosta soluttautujien aatelia. Kuvaan kuuluvat hienot pikkupojat ja rakastava vaimo sekä vanhan sotaratsun ajoittainen kaipuu taistelukentille adrenaliiniaalloista nauttimaan. Jokaisen keikan jälkeen Hoffman vannoo sen olleen viimeinen ja jokainen uusi dekkari tietää Hoffmanin lupauksen pettäneen.

Roslund–Hellström-kaksikon tuotemerkki oli yhteiskunnallinen ote viihteellisessä dekkarikirjallisuudessa ja samalla linjalla Roslund on jatkanut yksin. Jotain hänen kirjoistaan kuitenkin jää kaipaamaan – luultavasti Hellströmin panosta.

Hienoa Roslundin kaikissa kirjoissa on tekstin sujuvuus, henkilökuvaukset, rakenne. Hän osaa kirjoittaa.

Kesälukemiseksi Levon hetki nyt lyö on ihan mukiinmenevä, varsinkin jos pitää Ewert Grensistä. Ja Grens on kerrassaan mainio hahmo!

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua