Kuvat: Otto Virtanen / WSOY
KIRJAT | Martta Kaukosen Sinun varjossasi -kirjan lukija saa aivan liian vähän vinkkejä miettiäkseen itse ratkaisua ja se on dekkarityyppiselle kirjalle ikävää.
”Romaania lukiessani jäin miettimään, miksi #metoo-liike on ainakin toistaiseksi jäänyt koskemaan ja käsittelemään enimmäkseen viihdealaa.”
ARVOSTELU
Martta Kaukonen: Sinun varjossasi
- WSOY, 2022.
- 276 sivua.
Martta Kaukosen toinen romaani Sinun varjossasi (WSOY, 2022) vie aikaamme sopivasti #metoo-liikkeeseen. Romaanin pohjana on performanssi, jota ovat kokoamassa taidehistorioitsija Anna, näyttelijä Minna, performanssitaitelija Roni ja tarkkailija Suvi. Spektaakkelin tarkoituksena on vaatia anteeksipyyntöä seksuaalisen häirinnän kohteille.
Romaanin edetessä paljastuu, että ryhmän jäsenillä on historiassa pitkällekin meneviä yhtymäkohtia ja että kostamisen aihetta olisi monilla. Aihepiiriin kuuluvat myös taiteilijan rehellisyys/epärehellisyys ja somemaailman aiheuttamat paineet.
Martta Kaukonen kirjoittaa varmaa ja sujuvaa tekstiä, jota on ilo lukea ja kuunnella. Hän kirjoittaa myös elokuva-arvosteluita ja teksti on journalistisen tarkkaa ja kuvailevaa. Kirjailijalla on taito viedä lukija paikkaan ja aikaan, josta kirjoittaa.
Lukija saa aivan liian vähän vinkkejä miettiäkseen itse ratkaisua ja se on dekkarityyppiselle kirjalle ikävää. Vinkit tulevat myöhään ja antavat ratkaisut valmiina.
Romaani ja naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä sen koko skaalassa sekstisistä puheista raiskaukseen asti sijoittuu melko elitistisiin puitteisiin. Romaanin henkilöt ovat Suvia lukuun ottamatta luoneet suurta taiteellista ja tieteellistä uraa ja henkilögalleria tuntuu tavislukijasta hyvin kaukaiselta ja jää hengettömäksi.
Äänikirjassa lukijoita oli jokaiselle henkilölle omansa, mikä on hienoa. Eritoten, kun jokaisen lukijan paneutuminen rooliinsa on ammattimaisen paneutunutta.
Romaania lukiessani jäin miettimään, miksi #metoo-liike on ainakin toistaiseksi jäänyt koskemaan ja käsittelemään enimmäkseen viihdealaa. Milloin tulee niitä romaaneita, joissa aihetta käsitellään palvelualojen, terveydenhuollon, tehdastuotannon, rakennusalan, kasvatusalan ja monen muun ns. tavallisen ammatin piiristä?
Leena Reikko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Elää voi täysillä ilman muiden lupaa – Laura Voutilainen kertoo avoimesti yksityiselämästään ja taiteilijaelämästään
KIRJAT | Katja Frangen Enemmän kuin ääni -kirjaa lukee erityisellä mielenkiinnolla, koska kohde osaa kertoa ja kirjoittaja kirjoittaa.
Muistikuvien välähdyksiä poliitikkonaisen elämästä – arviossa Satu Hassin muistelmateos
KIRJAT | Neljään vuosikymmeneen mahtuu uskomattoman paljon tapahtumia politiikan huipulle kohonneen naisen elämässä. Kaikkea ei ole julkisuudessa vielä käyty läpi aiemmin.
Itkeäkö vai huutonauraa? Arviossa Ville Pirisen Yhesti yhes kahennesstoista paikassa
SARJAKUVA | Överitarinoita, absurdeja tositapahtumia ja urbaanilegendoja sarjakuvallisesti läpikäyvä Yhesti yhessä paikassa on täällä jälleen.
Maisema kuin vertauskuva elämälle, jonka ehtoja ei voi sanella itse – arviossa Oksana Vasjakinan Aro
KIRJAT | Oksana Vasjakinan surusävyinen teos kuljettaa lukijaansa rekan kyydissä avaran taivaan alla, mutta samalla myös kirjoittajan muistoihin.