Kuvat: Otto Virtanen / WSOY
KIRJAT | Martta Kaukosen Sinun varjossasi -kirjan lukija saa aivan liian vähän vinkkejä miettiäkseen itse ratkaisua ja se on dekkarityyppiselle kirjalle ikävää.
”Romaania lukiessani jäin miettimään, miksi #metoo-liike on ainakin toistaiseksi jäänyt koskemaan ja käsittelemään enimmäkseen viihdealaa.”
ARVOSTELU
Martta Kaukonen: Sinun varjossasi
- WSOY, 2022.
- 276 sivua.
Martta Kaukosen toinen romaani Sinun varjossasi (WSOY, 2022) vie aikaamme sopivasti #metoo-liikkeeseen. Romaanin pohjana on performanssi, jota ovat kokoamassa taidehistorioitsija Anna, näyttelijä Minna, performanssitaitelija Roni ja tarkkailija Suvi. Spektaakkelin tarkoituksena on vaatia anteeksipyyntöä seksuaalisen häirinnän kohteille.
Romaanin edetessä paljastuu, että ryhmän jäsenillä on historiassa pitkällekin meneviä yhtymäkohtia ja että kostamisen aihetta olisi monilla. Aihepiiriin kuuluvat myös taiteilijan rehellisyys/epärehellisyys ja somemaailman aiheuttamat paineet.
Martta Kaukonen kirjoittaa varmaa ja sujuvaa tekstiä, jota on ilo lukea ja kuunnella. Hän kirjoittaa myös elokuva-arvosteluita ja teksti on journalistisen tarkkaa ja kuvailevaa. Kirjailijalla on taito viedä lukija paikkaan ja aikaan, josta kirjoittaa.
Lukija saa aivan liian vähän vinkkejä miettiäkseen itse ratkaisua ja se on dekkarityyppiselle kirjalle ikävää. Vinkit tulevat myöhään ja antavat ratkaisut valmiina.
Romaani ja naisiin kohdistuva seksuaalinen häirintä sen koko skaalassa sekstisistä puheista raiskaukseen asti sijoittuu melko elitistisiin puitteisiin. Romaanin henkilöt ovat Suvia lukuun ottamatta luoneet suurta taiteellista ja tieteellistä uraa ja henkilögalleria tuntuu tavislukijasta hyvin kaukaiselta ja jää hengettömäksi.
Äänikirjassa lukijoita oli jokaiselle henkilölle omansa, mikä on hienoa. Eritoten, kun jokaisen lukijan paneutuminen rooliinsa on ammattimaisen paneutunutta.
Romaania lukiessani jäin miettimään, miksi #metoo-liike on ainakin toistaiseksi jäänyt koskemaan ja käsittelemään enimmäkseen viihdealaa. Milloin tulee niitä romaaneita, joissa aihetta käsitellään palvelualojen, terveydenhuollon, tehdastuotannon, rakennusalan, kasvatusalan ja monen muun ns. tavallisen ammatin piiristä?
Leena Reikko
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mikko Hautalan analyysi maailmasta on omaa luokkaansa sillä hän tuntee historian ja nykyhetken – arviossa Sotaa ja rauhaa
KIRJAT | Niin Washingtonissa, Moskovassa kuin Ukrainassakin palvelleen diplomaatin teos on suositeltavaa luettavaa jokaiselle maailmanpoliitiikkaa seuraavalle.
”Ihanan maksimaalinen” – Harri Henttisestä kasvoi Vesilahden kirkkoherra ja nyt jo puolen Suomen tuntema KirkkoHarri
KIRJAT | Miia Siistonen näyttää, miten julkkiselämäkerta kirjoitetaan oikein: vetävästi, humoristisesti, kohdetta silottelematta mutta häntä kunnioittaen ja avaten ajattelun rajoja.
Niilo Teerijoki muistelee kansakoulunopettajan uraansa Aunuksen Karjalassa – arviossa Uskon ja toivon aikoja
KIRJAT | Kotiseutuneuvoksen puolen vuosisadan takaisissa käsikirjoituksissa kuvataan kolmea kouluvuotta Itä-Karjalan kylissä loppusyksystä 1941 kesään 1944.
Sotiminen Israelissa vaikuttaa siltä kuin sen pitäisi kuulua päivittäiseen uutisannokseen – arviossa Hannu Juusolan Israelin historia
KIRJAT | Maailmanyhteisö on neuvoton, kun ne, joilla on aseita ja voimaa takanaan, tekevät mitä lystäävät. Siksi Hannu Juusolan tuntevat kaikki ajankohtaislähetyksiä seuraavat tv-katsojat.