Katja Kallion uutuusromaani kertoo Hangon historiasta rakastumisen silmälasien läpi – arviossa Tämä läpinäkyvä sydän

20.08.2021
KallioTämä

Kuvat: Elsa Kallonen / Otava

KIRJAT | Tämä läpinäkyvä sydän on viiltävän kaunis romaani siitä, kuinka rakkaus tahtoisi voittaa kaikki sodat. Korukielisyys on toimivaa, metaforat luontevia, ja luontokuvaus ajoittain suorastaan henkeäsalpaavaa.

”Kallio kirjoittaa usein naisista, jotka eivät aivan sovi aikansa rooleihin – siis oikeastaan melko tavallisista ja siksi niin todellisista ihmisistä.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Katja Kallio: Tämä läpinäkyvä sydän

  • Otava, 2021.
  • 266 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
Adlibris BookBeat Nextory Storytel

Mutta suurin niistä on rakkaus. Vai onko?

Kun Hanko jouduttiin luovuttamaan Neuvostoliitolle osana Moskovan rauhansopimusta vuonna 1940, tuhannet ihmiset pakenivat kodeistaan. Vuonna 1942 he alkoivat palata takaisin, vaikka kaupunki olikin nyt täynnä piikkilankaa, miinoja ja vankileirejä.

Katja Kallion uusin romaani Tämä läpinäkyvä sydän (Otava, 2021) on itsenäistä jatkoa Katja Kallion edelliselle Hankoon sijoittuneelle kirjalle Säkenöivät hetket, joka ilmestyi vuonna 2013. Tämä läpinäkyvä sydän kertoo nuoresta Beatasta, joka palaa siskojensa, vanhempiensa ja aviottoman lapsensa kanssa lähes vieraaksi muuttuneeseen kotiin. Henkilöt ovat fiktiivisiä, mutta pohjalla on todellinen historia. Paljon kerrotusta olisi voinut tapahtua oikeasti.

Beatan ja neuvostoliittolaisen sotavangin tiet kohtaavat silmänräpäyksen ajan, ja yhdessä väläyksessä Beata rakastuu. Hänellä ei ole kaivattunsa kanssa yhteistä kieltä, mutta sodan sotkemassa maailmassa ja elämässä, jota ei voi tehdä omakseen, Beata takertuu kiellettyyn rakkauteensa kuin se olisi vastaus kaikkeen. Kaikki muu hiljenee, eikä edes se merkitse mitään, että pelkkä ystävystyminen vangin kanssa on maanpetos. Mitä ikinä tapahtuukin, mielessä on vain yksi kysymys: entä Hän?

Kallion omassa kirjallisessa tuotannossa Tämä läpinäkyvä sydän sijoittuu ehdottomasti kärkijoukkoon. Rakkaustarinana se on loistava. Korukielisyys on toimivaa, metaforat luontevia, ja luontokuvaus ajoittain suorastaan henkeäsalpaavaa. Vaikka polttavaa intohimoa kuvataan sanoja säästelemättä ja rakkauden sokaisemaa Beataa käsitellään lämmöllä, taustalla elää realistinen kyynisyys. Rakkaus tuntuu koko maailmalta, muttei ole sitä. Ruusunpunaisesta unesta herää joskus ilmahälytyksen ulvontaan.

Kallio kirjoittaa usein naisista, jotka eivät aivan sovi aikansa rooleihin – siis oikeastaan melko tavallisista ja siksi niin todellisista ihmisistä. Tämä läpinäkyvä sydän on kaunis ja satuttava romaani, joka saa myös kyseenalaistamaan sen, kuinka itse ajattelee historiaa. Ovatko päähenkilöitä maailman rytit ja mannerheimit vai beatat, harrietit, johanit ja ivanit? Kaikkihan kuitenkin tapahtui myös heille, ja heitä oli paljon enemmän.

Eli Harju

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua