Videohylly: Near Dark – Pimeyden läheisyys, Lupaava nuori nainen, The Changeling – Vaihdokas

26.10.2021
VideohyllyKUVA1

Fyysinen media elää! Kuva: JT Lindroos

ELOKUVA | JT Lindroosin kokoamassa leffakatsauksessa tutustutaan fyysisen median uusiin julkaisuihin eli kolmeen uuteen dvd- ja blu-ray-julkaisuun.

”George C. Scottin surunmurtama päärooli maadoittaa vanhassa isossa talossa asustavan yliluonnollisen vireen meidän jokapäiväiseen todellisuuteemme, ja tuttu tarina ruopii alakulosta rujoa voimaa.”

ARVOSTELU

Near Dark – Pimeyden läheisyys

3.5 out of 5 stars

Lupaava nuori nainen

4 out of 5 stars

The Changeling – Vaihdokas

4 out of 5 stars

Oscar-voittajan räjähdysaltis vampyyrileffa

Kathryn Bigelow’n ensimmäinen varteenotettava elokuva Near Dark – Pimeyden läheisyys (1987) oli hamassa vhs-menneisyydessä täysi napakymppi. Se on kuitenkin menettänyt hiukan tenhoaan vuosikymmenien saatossa.

Near Dark on ensimmäisiä western-vaikutteisia, moderneja hillbilly-vampyyrileffoja. Tarina kertoo pienestä joukosta verenimijöitä, jotka kiertävät Yhdysvaltain keskilänttä pimeiksi teipatuissa matkailuautoissa, etsien purtavaa ja eritoten juotavaa syrjäisien kaupunkien kapakoista. Nuori Mae (Jenny Wright) pussaa ja puraisee Adrian Pasdarin näyttelemää Calebia, jonka on nopeasti opittava ruoanhaun tärkeys.

Visuaalisesti väkevä ja armottoman tyylitelty Near Dark on käsikirjoitukseltaan hiukan haparoiva leffa, jossa päärooleissa esiintyvä nuoripari jää auttamatta räjähtävien sivuosien esittäjien varjoon. Mutta osin nostalgian kautta, ja osin James Cameronin Aliens-elokuvasta napatun trion (Lance Henriksen, Bill Paxton ja Jeanette Goldstein) avulla, nuo heikkoudet on helppo ohittaa. Erityisesti Paxton revittelee roolissaan nahkatakkisena Severeninä räävillä vetovoimalla, joka imee silmämunat suoraan kankaalle. Tangerine Dreamin John Carpenter -vaikutteinen soundtrack antaa kaikelle voimakkaan jännitteen, ja The Crampsin versio Fever-hitistä viiltää kuin Sererenin kannukset suoraan kaulavaltimoon.

Future Filmin blu-ray-julkaisu sisältää pätevää dokumenttiaineistoa ja ohjaajan kommenttiraidan, mutta molemmat ovat jo parikymmentä vuotta vanhoja. Se ei tarkoita, etteivätkö nämä olisi siis kiinnostavia, mutta toimivat paremmin leffan vannoutuneille faneille kuin uusille tulokkaille.

* *

Räväkän ajankohtainen

Lupaava nuori nainen (2020) on ryhdikäs ja nautittava toimintatrilleri. Sillä on sanottavaa ja sen näyttelijäkaarti on huippuluokkaa, mikä ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi jotakin muuta. Hyvällä genre-elokuvalla on aina ollut jotain sanottavaa ja kyky sanoa se nasevasti.

Carey Mulliganin tyylillä ja taidolla esittämä Cassie elää kaksoiselämää päivisin kahvitiskin takana, öisin jahdaten baareissa väijyviä miespuolisia hyväksikäyttäjiä. Tästä yksinkertaisesta lähtökohdasta elokuva iskee tarkkasilmäisesti ja lämmöllä Cassien tarinaan, josta tekevät erityisen mehevän yllättävät juonenkäänteet sekä elokuvan tiukka visuaalinen ilme, napakka leikkaus ja vakuuttava näyttelijäkaarti.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Emerald Fennell on tullut aiemmin tutuksi Killing Eve -sarjasta, ja Lupaava nuori nainen ammentaakin samasta muotista tujua energiaa. Elokuva on paria notkahdusta huomioimatta tyylillä ja taidolla tehty. Sen vimmaista loppuhuipennusta hiukan heikentää tänä päivänä tuttu tarve alleviivata tapahtunutta. Se ei kuitenkaan vesitä sanoman ajankohtaisuutta saati elokuvan kykyä välittää se. Molemmat ovat puhdasta dynamiittia.

Universalin dvd-julkaisu on varsin keskinkertainen, mutta ajaa asiansa. Pari tyhjänpäiväistä dokumentinpätkää on kyydissä mukana, mutta pätevä kommenttiraita Fenneliltä nostaa paketin arvoa.

* *

Tavanomainen tarina upeassa paketissa

Peter Medakin ohjaama kauhutrilleri The Changeling – Vaihdokas (1980; aiemmin Suomessa nimellä Keskiyön painajainen) muistuttaa meitä siitä, että Mike Flanaganin Netflixille tekemät kummitustalosarjat eivät kenties kovin originaaleja olekaan.

Medak on mielenkiintoinen mutta epätasainen ohjaaja, ja Vaihdokas hyvin tehty mutta hiukan tasapaksu elokuva, jossa on tehokkaita kohtauksia, teknistä taitavuutta ja mielenkiintoisia roolisuorituksia. Sen melankolinen tunnelma poikkeaa aikansa normista, ja Kenraali Pattonina parhaiten tunnettu George C. Scott on nerokas valinta perheensä menettäneeksi klassisen musiikin säveltäjäksi. Scottin surunmurtama päärooli maadoittaa vanhassa isossa talossa asustavan yliluonnollisen vireen jokapäiväiseen todellisuuteemme, ja tuttu tarina ruopii alakulosta rujoa voimaa.

Elokuvaa ovat kehuneet niin Stephen King kuin Martin Scorsesekin, mutta jos vastaavanlaisia tarinoita on tullut katsottua aiemminkin, Vaihdokas ei juonellaan juuri yllätä. Mutta tässä arvostellaankin uutta blu-ray-julkaisua, eikä pelkästään elokuvaa, ja se nouseekin arvoon arvaamattomaan, kun elokuva on katsottu.

Restauroitu leffa näyttää ja kuulostaa hienolta. Mutta mikä tekee julkaisusta ällistyttävän hyvän ovat sen lisämateriaalit (toki tekstittämättömät), jotka ovat huippuluokkaa. Future Film on lisensoinut jenkkiläisen kauhuleffoihin erikoistuneen Severin Filmsin tuottamat materiaalit, jotka nostavat julkaisun kiinnostavuuden kattoon. Elokuvan ja sen tekijöiden taustat ovat itselleni elokuvaa kiinnostavampia. Useat lyhyet dokkarit sekä ohjaajan ja tuottajan kommenttiraita avaavat uusia ulottuvuuksia kokemukseen, ja jos ilta ei olisi mennyt niin myöhäiseksi, olisin katsonut leffan heti toistamiseen uusin silmin. Ok elokuva, mutta upea julkaisu.

JT Lindroos

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua