Uuden ajan Kurjat: Les Misérables on räjähtävän monikulttuurisen yhteisön kuvaus

14.03.2020
les miserables 2 poliisit

Elokuva-arvostelu: Ohjaaja Ladj Ly on malilainen siirtolainen, joka teininä kuvasi asuinympäristöään videokamerallaan. Victor Hugon klassikkoon viittaava Les Misérables sijoittuu nyky-Ranskaan.

Varhaisteinipoika Issa ja hänen kaverinsa hyppäävät lähiöjunan porttien yli ja matkustavat pummilla Pariisin keskustaan, Eiffel-tornin juurelle, jossa koko kansa on torilla juhlimassa Ranskan MM-futisvoittoa. Trikolorit liehuvat ja Issakin yhtyy Marseljeesiin, tuohon Ranskan vallankumouksen tunnuslauluun, josta tuli maan kansallislaulu.

Arki koittaa taas ja pikkukaupungista pariisilaislähiö Montfermeiliin exänsä sinne tuoman poikansa perässä muuttanut poliisi Stephane aloittaa kolmen hengen rikoksenehkäisykatupartiossa. Partion muut jäsenet ovat väkivaltaisiin ratkaisuihin uskova ja ikuista konfrontaatiota hakeva Chris ja paikkakunnalla kasvanut afrikkalaistaustainen Gwana, joka on omaksunut poliisin otteet. Stephane itse yrittää päästä keskusteluilla konfliktitilanteiden yli.

Ohjaaja Ladj Ly on itse malilainen siirtolainen, joka teininä kuvasi videokamerallaan asuinympäristöään, samaista Montfermeil banlieuta jossa elokuva on kuvattu.

Elokuvan keskeinen konflikti muotoutuu kahden varhaisteinin ympärille. Issa varastaa kiertävästä sirkuksesta leijonanpennun ja saa poliisikolmikon peräänsä. Issaa suojelee paikallinen islamveljesten porukka.

Poliisin ylilyönnit tulee naapuruston teinityttöjä dronekameralla salakuvatessaan vahingossa tallentaneeksi Buzz, joka tajuaa heti materiaalin polttavuuden ja alkaa painella pakoon. Kun poliisit huomaavat dronen nauhoittaneen kyseenalaisia piirteitä saaneen operaation, on heidän seuraava päämääränsä saada dronen muistikortti haltuunsa.

Ohjaaja Ladj Ly on itse malilainen siirtolainen, joka teininä kuvasi videokamerallaan asuinympäristöään, samaista Montfermeil banlieuta jossa elokuva on kuvattu, ja siellä partioivia poliiseja. Nyt hänen alter egoaan uuden ajan välinein varustettuna esittää hänen poikansa Al-Hassan Ly.

Ohjaaja koki vuoden 2005 mellakat kotilähiössään ja perusti joitakin elokuvan kohtauksia sen aikaisiin tapauksiin. Tällainen on lopun huipentuma, jossa poliisit joutuvat sumppuun kerrostalon rappuun.

Trikolorin värit, vapaus, veljeys ja tasa-arvo avaavat elokuvan.

Poliisikolmikko kuvaa mielenkiintoisesti erilaisia suhtautumisia poliisin työhön. Chris on paatunut väkivaltaisten otteiden kannattaja, jonka mielestä poliisin on otettava paikkansa lujin ottein. Itse siirtolaistaustan omaava Gwana yrittää tasapainotella viranomaisasemansa ja lähiön välissä. Stephane on halukas kyläpoliisimaisempaan strategiaan ympäristön kanssa. Koko kiihtyvä draama käydään läpi 24 tunnissa.

Marseljeesi on soinut monessa elokuvassa. Kuuluisimpia lie Casablanca, jossa se ilmentää Ranskan vastarintaa natsivalloittajaa ja sitä myötäilevää Vichyn hallintoa kohtaan. Ladj Ly käyttää laulua kuvatakseen uutta, monikulttuurisempaa Ranskaa, jossa törmäykset ovat alati läsnä.

Kurjiinkiin viitataan: Stephanelle kerrotaan paikallisen koulun olevan nimeltään Victor Hugo -koulu. Montfermeil esiintyy Kurjissa yhtenä tapahtumapaikkana, jossa sijaitsee romaanin Thénardierin kuppila. Elokuvan nuoriso rakentaa barrikadeja ihan Victor Hugon romaanin malliin.

Eija Niskanen

 

Les Misérables

Ranska, 2019

Ohjaus: Ladj Ly
Pääosissa: Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djebril Zonga, Issa Percia, Al-Hassan Ly
Kesto: 1 h 42 min
Ikäraja: K16
Ensi-ilta: 6.3.2020

Elokuvaa esitetään Finnkinon teattereissa ja Tampereella myös Arthouse Cinema Niagarassa.