Pöhinää 1600-luvun Suomenniemellä – arviossa ensi-iltaelokuva Peruna

17.08.2021
bu8b3113 copy

Joonas Nordman ja potaatti. Kuva: Algimantas Babravicius / Yellow Film & TV

ELOKUVA | Joonas Tenan ohjaamassa komediaelokuvassa start-up-yrittäjä koettaa tuoda markkinoille uuden konseptin, maapäärynän eli perunan. Nauriskansa ei uutta herkkua purematta niele.

”Lopputulos on aika lähellä Monty Python -porukan historiallisia sketsejä. Mukaan mahtuu monta hymyilyttävää yksityiskohtaa.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Peruna

  • Ohjaus: Joona Tena
  • Pääosissa: Joonas Nordman, Alex Anton, Antti Luusuaniemi, Mikko Penttilä, Kari Hietalahti, Tommi Korpela, Kari Ketonen, Linnea Leino, Mimosa Willamo.
  • Ensi-ilta: 13.8.2021.

Luokkakokous-elokuvat ovat todistaneet, että yleisön houkuttelemiseksi elokuviin riittää se, että pölhö kaverussakki töppäilee yhteisellä yrityksellään, kakka- ja pissahuumori lentää ja kuviossa on naisia, joilla on avoin kaula-aukko.

Perunassa on kaikki nämä, mutta siinä on myös nokkela, tarinan yhteensitova idea: start-up-yrittäjän arki hänen koettaessaan lanseerata uuden konseptin markkinoille. Tässä tapauksessa se idea on maapäärynä eli peruna, joka pitäisi saada myytyä nauriskansalle.

Untamo on Hevonperän linnakkeen puhtaanapitotyöntekijä, kansanomaisemmin huussinalustyhjentäjä. Kerran hän onnistuu pääsemään oikein pääkaupunkiin, Turkuun, jossa on suuren maailman pöhinä päällä. Turun torilla on menossa slush-tyyppinen start-up-tapahtuma nimeltä Porvari Sauna, missä porukka yksisarvisesta alkaen yrittää pitchata ideoitaan. Sieltä Untamon mukaan tarttuu myös ajatus tehdä jotain uuden oudon kasvin kanssa, joka on tarttunut hänen mukaansa.

Kun kasvi alkaa tuottaa perunoita, jotka ovat jopa syömiskelpoisia, elleivät peräti herkullisia, rekrytoi Untamo mukaan kaverinsa Magnuksen, Axelin ja Pyövelin sekä saidan linnankanslerin rahoittajaksi. Kivenä perunapellossa on kuitenkin nauriskillan vastustus, eikä kirkkokaan niele purematta uutta juurikasta.

peruna 2

Start-up-yrittäjät tarkkailemassa tulevaa satoa: Kari Hietalahti, Alex Anton, Joonas Nordman ja Mikko Penttilä. Kuva: Algimantas Babravicius / Yellow Film & TV

Käsikirjoittaja Pekko Pesosen idea on ollut kertoa historiallinen tarina nykypäivän start-up-kielellä. Samalla saa pientä piikkihuumoria niskaansa koko slush-pöhinä-ala ja joka mediassa pyörivä yrittämisen eetos. Väliotsikot selventävät start-up-kieltä ja jokainen niiden väliin sijoittuva kohtaus selventää konseptia, oli kyseessä sitten joukkorahoitus tai enkelisijoitus. Tämä vähän hidastaa huumoria, mutta lie start-up-alaa tuntemattomalle tarpeen.

Lopputulos on aika lähellä Monty Python -porukan historiallisia sketsejä. Mukaan mahtuu monta hymyilyttävää yksityiskohtaa, kuten pelikortti-tinder ja kyyhkyttely.

Perunan lanseeraaminen ei ole helppo homma ja vaatii lopulta onnenpotkauksen.

Joonas Nordman on oiva poikamaisen innostunut Untamo, eikä muukaan näyttelijäporukka, mukana tuttuja kärkinimiä, pidättele turhia. Kuten tosielämässäkin, naissivuhenkilöillä on ne oikeasti kätevimmät tuoteideat.

Elokuva on kuvattu Liettuassa, mistä on löytynyt sopivan historiallisen rähjäistä lokaatiota ja lavasteentekijää.

Taidanpa pistää uudetperunat kiehumaan.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua