Ontto pehmoleluelokuva ei onnistu koreilemaan edes ulkokuorellaan – UglyDolls on häpeilemätön mainos

19.05.2019

Elokuva-arvio: Edes rautalangasta väännetty sanoma epätäydellisyyksien hyväksymisestä ei pelasta pehmolelubrändin hahmoihin perustuvaa animaatioelokuvaa, Riikka Oksanen kirjoittaa.

UglyDolls kuulostaa aivan mukavalta lastenelokuvalta: värikkäät ja vähän erikoiset otukset asustelevat kylässä, jossa arvostetaan erilaisuutta ja annetaan kaikkien olla oma itsensä. Kun nämä otukset lähtevät kylästään seikkailulle Täydelliseen maailmaan, joutuu usko omaan itseen koetukselle. Lopulta tietenkin todetaan, että jokainen yksilö on arvokas ja omalla tavallaan täydellinen juuri sellaisena kuin on.

Valitettavasti koko elokuva nojaa ainoastaan tähän yhteen ajatukseen, joka on sekin kuultu monesti aiemmin. Ei tarvitse tietää, että UglyDolls on saanut inspiraationsa jo olemassa olevista leluista ymmärtääkseen, että elokuva on pelkkä ylipitkä lelumainos. Pintansa alla se on niin ontto ja mielikuvitukseton, että veikkaan koko käsikirjoituksen pohjaavan markkinatutkimukseen.

Alkuperäisen version ääninäyttelijöinä ovat muun muassa Kelly Clarkson, Janelle Monáe ja Nick Jonas. Suomessa nähdään ainoastaan dubattu versio, mikä on ymmärrettävää kohderyhmän huomioon ottaen.

 * *

Ihmettelen suuresti, että suomenkielisessä käsikirjoituksessa on jätetty lokalisoimatta elokuvan hahmojen nimet. UglyDollsin pääsee aikuisen seurassa katsomaan jopa neljävuotias. Siksi on kummallista, että elokuvassa vilisee nimiä, kuten Lucky Bat, Moxy, Wage ja Uglydog.

Tuntuu, että nimet on jätetty suomentamatta lelumyyjän toivomuksesta. Täytyyhän elokuvassa sentään käyttää samaa nimeä kuin lelupaketissa on käytetty parisenkymmentä vuotta.

UglyDollsin alkuperäisen version ääninäyttelijöinä ovat muun muassa Kelly Clarkson, Janelle Monáe ja Nick Jonas. Suomessa nähdään ainoastaan dubattu versio.

 

UglyDolls-elokuva on oheistuote leluille, ei toisin päin. Toivoisi kuitenkin, että lapsia ei aliarvioitaisi kykenemättömiksi yhdistämään valkokankaalla oleva hahmo samannäköiseen leluun kaupassa.

Rumiksi nukeiksi UglyDollsin päähenkilöt ovat melko söpöjä, ja värit vetoavia. Hahmojen animointiin on panostettu siinä määrin, että lelujen kankaan tekstuuri näyttää pehmoiselta ja elävältä.

 * *

Suurin osa elokuvasta tapahtuu ihmishahmoisten nukkien asuttamassa Täydellisessä maailmassa, joka puolestaan on animoitu harmaaksi ja geneeriseksi — tarkoituksena tietenkin alleviivata joukosta erottumisen paremmuutta. Tylsännäköinen tapahtumaympäristö tekee tosin hallaa elokuvan syvemmälle tarkoitukselle, joka on lumota katsoja perinpohjaisesti ostamaan lisää tavaraa.

Ei UglyDolls tietenkään ole yksin agendansa kanssa. Se on siinä vain poikkeuksellisen suorasukainen. Arvostaisin tätä häpeilemättömyyttä hiukan korkeammalle, mikäli tuloksena olisi viihdyttävä tuote. Sitä UglyDolls ei ole.

Riikka Oksanen

UglyDolls

Ohjaus: Kelly Asbury
Käsikirjoitus: Erica Rivinoja (suomenkielinen versio)
Suomenkielisen version ääninäyttelijät: Heljä Heikkinen, Jussi Tiainen, Tuomas Uusitalo, Markus Niemi
Ikäraja: K7
Kesto: 1 h 28min
Ensi-ilta: 17.5.2019