Murhamysteeri Agatha Christien tapaan – arviossa Disney Plus -ensi-ilta See How They Run

27.12.2022
SeeHow

Saoirse Ronan ja Sam Rockwell. Kuva: Disney+

ELOKUVA | Dekkarikomedia pyörii murharouva Christien tarinoiden ympärillä nokkelasti sanaillen ja tuttuihin teoksiin sinne tänne viittaillen.

”Nokkelan metavitsailun ystäville See How They Run on nappivalinta. Murhamysteerinä se ei kenties yllä esikuviensa tasolle, mutta toimii kevyenä viihteenä erinomaisesti.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

See How They Run

  • Ohjaus: Tom George
  • Käsikirjoitus: Mark Chappell
  • Pääosissa: Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Ruth Wilson, Reece Shearsmith, Harris Dickinson, David Oyelowo
  • Katso: Disney+

Lontoon West Endissä pyörii hittinäytelmä, josta kaavaillaan elokuvaversiota. Suunnitelma saa kuitenkin yllättävän esteen, kun Hollywoodista ohjaajaksi tuotu Leo Köpernick löytyy murhattuna näytelmän lavalta sadannen esityskerran juhlien jälkeen. Kuka murhasi Köpernickin? Kuten tavallisesti, Köpernick oli sen verran mahdoton nilkki, että ehdokkaita olisi jonoksi asti.

Koska Lontoon poliisia työllistää sarjamurhaaja, tätä murhatapausta setvimään laitetaan väsynyt ja kyyninen komisario Stoppard (Sam Rockwell) ja innokas aloittelija konstaapeli Stalker (Saoirse Ronan). Stoppard vetäytyy mieluummin kesken työpäivän pubiin, Stalker taas on aivan tarpeettoman nopea säntäilemään hätiköityihin johtopäätöksiin.

Tarinalle antaa lisäpotkua se, että hittinäytelmä on Agatha Christien Hiirenloukku. Siitähän ei ole englanninkielistä elokuvaa vielä tehty, koska elokuvantekijöitä sitoo sama sopimus kuin tässä elokuvassa: elokuvan saa tehdä vasta, kun näytöksen esitykset West Endissä päättyvät. Näytelmä pyörii edelleen 70 vuotta vuoden 1952 ensi-iltansa jälkeen, mitä nyt COVID-19 pisti näytelmän tauolle 14 kuukauden ajaksi. Ja vaikka Hiirenloukun ympärillä kovasti pyöritäänkin, näytelmän syyllinen ei tästäkään elokuvasta paljastu.


* *

See How They Run on hyvin itsetietoinen elokuva, joka on upotettu täyteen Christie-viittauksia, niin kirjoihin kuin filmatisointeihin. Käsikirjoittaja Mervyn Cocker-Norris, esimerkiksi, asuu komeassa rakennuksessa, jonka kaareva ulkomuoto on tuttu kaikille Poirot’nsa katsoneille. Oman Agatha Christie -tuntemuksensa tasoa voikin kartoittaa sillä, minkä verran näitä viittauksia huomaa.

Näyttelijävalinnat ovat onnistuneita. Etenkin Rockwellin ja Ronanin työ pääparina toimii sujuvasti ja on hauskaa katseltavaa. 1950-luvun ajankuvaa on vangittu elokuvaan tyylikkäästi.

Nokkelan metavitsailun ystäville See How They Run on nappivalinta, Murhamysteerinä se ei kenties yllä esikuviensa tasolle, mutta toimii kevyenä viihteenä erinomaisesti. Elokuva on sitä paitsi ymmärretty pitää kohtuullisen mittaisena: se kestää vain reilut puolitoista tuntia.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua