Minari on sydämellä tehty elokuva korealaisesta maahanmuuttajaperheestä

06.05.2021
minari perhe

Jacob (Steven Yeun) tuo perheensä Arkansasiin. Kuva: Finnkino

ELOKUVA | Korealainen vesikrassi, minari symboloi korealaisperheen juurtumista amerikkalaiseen maaperään Lee Isaac Chungin ohjaamassa ja käsikirjoittamassa ensi-iltaelokuvassa.

”Lapsuuden muistojen hetket kumpuavat luontevina, vailla sen kummempaa selvitystä.”

ARVOSTELU

4.5 out of 5 stars

Minari

  • Yhdysvallat, 2020.
  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Lee Isaac Chung
  • Ensi-ilta: 7.5.2021

Yin nelihenkinen perhe muuttaa Kaliforniasta Arkansasin maaseudulle, pienelle maapläntille ja pyörien päällä kököttävään trailer-kotiin. Isä Jacob ottaa lainan pankista viljelläkseen korealaisia vihanneksia, äiti Monica tienaa elantoa kylän kanalassa erotellen kukonpojat kananpojista. Lapset Anne ja David yrittävät tutustua kylän lapsiin ja uutta kotiaan ympäröivään metsikköön.

Lee Isaac Chungin Minari on uudisraivaajaelokuva, tyypillisen amerikkalaisen elokuvagenren edustaja. Valkoisten villiä länttä raivaavien uudisasukkaiden sijaan pääosassa ovat nyt aasialaissiirtolaiset.

Ankea traileriasumus alkaa vähitellen näyttää kodilta. Standardi-amerikkalaiseen sisustukseen solahtavat Itä-Aasiassa suositut bambu- ja pionikuvioiset täkit. Seinäryijy lampaita kaitsevine Jeesuksineen ilmaisee perheen kuuluvan Etelä-Korean suurehkoon kristilliseen yhteisöön. Lapsetkin alkavat vähitellen tottua kaukana mistään sijaitsevaan paikkaan.

Pientä vaihtelua tuovat paikallisen kirkon sunnuntaikokoontumiset. Aviopari on sen sijaan etääntymässä toisistaan. Äiti olisi mieluummin jatkanut tylsää mutta jonkinlaisen taloudellisen turvallisuuden takaavaa kanalatyötä Kaliforniassa, ja toivoo ainakin muuttoa pikkupaikan keskustaan. Isä taas haluaa saavuttaa jotain uudessa maassa, jonne he vastavihittynä avioparina saapuivat kymmenen vuotta aiemmin.

Luonto, kuivuus ja sisäänostajat tuovat kuitenkin haasteita maanviljelykseen. Jacobin määräävin luonteenpiirre on korealainen sinnikkyys, jolla hän ajaa maatalouttaan.

Lisävirettä tuo isoäiti, joka saapuu Koreasta asumaan perheen luo. Davidin mielestä mummi ei ole oikea mummi, koska pullantuoksuisen amerikkalaismummuihanteen sijaan hän kiroilee, katsoo vapaapainia televisiosta, nappaa tyttärensä kirkon kolehtiin laittaman setelin mukaansa ja juo toisten laseista. “Hän haisee Korealta”, David valittaa.

Isoäidillä on olennainen osa elokuvan loppukäänteissä. Sitä ennen hän löytää puron, jonka varrella minarin, korealaisen vesikrassin kasvatus onnistuu, kun taas pellolla uhkaa kuivuus.

Ruoka tuo oman kahden maan kuvauksensa elokuvaan: isoäidin matkakapsekistaan kaivama chili ja kuivatut anjovikset sekä ilmeisesti ginseng-tee, jota hän juottaa heikolla sydämellä syntyneelle Davidille, luovat tyypillisen korealaisen tuoksun, josta David valittaa. Lapset taas juovat kaikkien amerikkalaislasten tapaan Mountain Dew -limsaa, jonka heidän isänsä luulee valmistetun vuoristovedestä.

Lasten ja heitä vahtivan isoäidin kuvaus tuo leppoisaa arkipäiväisyyttä elokuvaan. Isoäidillä riittää huumorintajua jopa Davidin tekemiin kepposiin. Youn Yuh-jung palkittiin ansaitusti roolistaan sivuosa-Oscarilla.

minari Youn

Youn Yuh-jung nappasi reipasotteisen isoäidin roolistaan parhaan naissivuosan Oscarin. Kuva: Finnkino

Isä Jacobia esittävä Steven Yeun on tuttu televisiosarjasta The Walking Dead sekä elokuvista Okja ja Burning. Charmikkaan näyttelijäjoukon täydentää pikku Davidin roolissa Alan Kim, joka oli kuvausten aikaan 7-vuotias. Tyypillisen siirtolaisperheen tavoin lapset puhuvat keskenään englantia, mutta vanhempiensa kanssa koreaa.

Maanviljelyshommiin tulee avuksi erikoislaatuinen Paul, jonka esoteerinen uskonnollisuus herättää kyläläisissä ja Yin perheessä ihmetystä. Paul kertoo olleensa Koreassa, sotimassa Korean sodassa. Sama sota mainitaan myöhemmin Monican yhteydessä: hänen isänsä kaatui sodassa.

Aika on 1980-luku, Reaganin aika, jolloin vuosittain 30 000 korealaista muutti Yhdysvaltoihin. Ajankuva on tavoitettu pienin elein, vailla useiden elokuvien alleviivaavan kliseistä tapaa kuvata aikakautta vaatteiden, sisustuksen ja musiikin kautta.

Ajankohta on ohjaaja Lee Isaac Chungin oman lapsuuden aika, jolloin hän kasvoi arkansasilaisella pikkufarmilla korealaissiirtolaisten poikana. Elokuvassa onkin sellaisia lapsuuden muistojen hetkiä, jotka kumpuavat luontevina, vailla sen kummempaa selvitystä. Isoäiti ja poika purolla, Jacob auringonlaskun aikaan pellollaan – nämä hetket resonoivat katsojan omiin muistoihin.

Elokuvan tuottaja on Brad Pitt, joka ei ilmeisesti, kuten isoäidin roolista sivuosa-Oscarin napannut Youn Yuh-jung kiitospuheessaan letkautti, koskaan vieraillut kuvauspaikalla Oklahomassa.

Eija Niskanen

* *

Minari

Yhdysvallat, 2020.

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Lee Isaac Chung
  • Näyttelijät: Steven Yeun, Han Yeri, Youn Yuh-Jung, Alan Kim, Noel Cho
  • Kesto: 1 h 55 min
  • Ikäraja: K12
  • Ensi-ilta: 7.5.2021

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua