Liam Neeson taistelee kieroja poliiseja vastaan sisulla ja väkivalloin elokuvassa Honest Thief

23.10.2020
honest thief 3

Kuvat: Argonaut Entertainment Partners

ELOKUVA | Liam Neeson kuuluu niihin näyttelijöihin, joita katselee mielikseen vaikka vähän keskinkertaisemmassakin elokuvassa. Parhaimmillaan hänen läsnäolonsa, ellei nyt aivan ylevöitä elokuvaa, niin ainakin tekee siitä mielekästä katsottavaa. Juuri näin käy toimintaleffassa Honest Thief.

”Neesonin vahvuus on olla tosissaan: Jokaisen sanan hän sanoo ja jokaisen lyönninkin hän lyö kuin niiden takana olisi vuosisatainen paino.”

ARVOSTELU

2 out of 5 stars

Honest Thief

  • Ohjaus: Mark Williams
  • Käsikirjoitus: Steve Allrich & Mark Williams
  • Näyttelijät: Liam Neeson, Kate Walsh, Jai Courtney, Jeffrey Donovan, Robert Patrick
  • Ensi-ilta: 23.10.2020.

Honest Thief -elokuvan päähenkilö, Tom Carter (Liam Neeson) on pankkirosvo. Hän on ammattikuntansa proletaari. Toisin sanoen kunniallista – siinä määrin kuin pankkien ryöstäminen nyt on kunniallista – työtä tekevä ihminen.

Tom tekee ruumiillista työtä; hitsipillillä, poralla, räjähteillä ja suurella tarkkuudella. Hän murtautuu kassaholvin viereiseen huoneeseen tuhoamatta kiinteistöä, siivoaa jälkensä niin hyvin, ettei hänen voi aavistaa kassaholvissa koskaan käyneenkään. Tämä on tuonut hänelle kutsumanimen ”The In-Out Thief”. Tom itse inhoaa koko nimeä, koska hänestä se viittaa huolimattomuuteen.

Oikeaa rahaa sen olla pitää

Tom on työläinen, joka vie rehellistä setelirahaa eikä harrasta nykyajan metkuja, kuten pelkkinä bitteinä olevaa rahaa. Hän on digitalisaatiota ja nykyistä pandemiaa edeltävän ajan ihminen. Tässä elokuvassa ovat arvossaan vanhat, kokeneet ammattimiehet, jotka ajavat klassisilla amerikkalaisilla autoilla, päinvastoin kuin nuoret miehet, jotka huristelevat persoonattomilla kärryillä, joiden nimiäkään ei voi tietää.

honest thief 5

Annien (Kate Walsh) tapaaminen saa Tom Carterin (Liam Neeson) luopumaan rikollisesta elämästään elokuvassa Honest Thief.

Tämä mies tarkoittaa mitä sanoo

Pahaksi onnekseen Tom Carterin tielle sattuu pari nuorta poliisia, joita ei arveluta hankkiutua oikotietä rikkauksiin ja keikauttaa katuvaa rosmoa lusimaan murhaajana.

Suureksi sukupolvikonfliktiksi leffasta ei ole, eikä oikein pieksäjäisjuhlaksikaan. Mutta Liam Neesonin takia tämän voi katsoa, sillä kukaan ei pysty näyttämään yhtä aidosti tappotaitoiselta ja -haluiselta kuin Neeson kohottaessaan nyrkkinsä lyöntiin.

Elokuva on kaikkinensa hyvin riisuttu versio kaikista niistä Neesonin viime vuosien toimintaelokuvista. joilla hän on pitänyt itsensä työllistettynä vuoden 2008 Taken-elokuvasta lähtien. Taas kerran hän pääsee sanomaan roistolle puhelimessa: ”Et pääse minua pakoon.”

Rehellinen olla pitää

Neesonin vahvuus on olla tosissaan: Jokaisen sanan hän sanoo ja jokaisen lyönninkin hän lyö kuin niiden takana olisi vuosisatainen paino – täydellisen uskottavasti.

Tom olisi toki voinut kaikessa hiljaisuudessa heivata koko 9 miljoonan dollarin ryöstösaaliinsa FBI:n ovelle ja kadota, mutta se ei käy, koska hän on rehellinen varas, joka uskoo, että tunnustamalla kiltisti kaiken hänellä olisi mahdollisuuksia lievennettyyn vankilatuomioon, lähellä kotikaupunkia ja uutta rakastaan. Tom Carter uskoo uuden elämän aloittamiseen yhteiskunnalle maksetun velan jälkeen. Hänen ihanteellisuutensa on melkeinpä liikuttavan vanhanaikaista.

honest thief 2

Liam Neeson jatkaa näyttelemistä toimintaelokuvissa vielä 68-vuotiaanakin.

Melkein kuin satu

Vanhanaikaisuus on muutenkin tärkeässä osassa elokuvaa. Elokuvassa yhteiskunta ei ole vielä niin tyystin valvonta- ja turvallisuusteknologian läpäisemä mitä se nykyään on. Elokuvaa voisi luulla melkeinpä 1990-luvulla tehdyksi niin kaukana sen tietyt piirteet ovat nykyhetkestä, tai sitten kyseessä on epookkielokuva tai satu.

Elokuva tuhlaa sivuosissaan useita näyttelijöitä, joita katselisi mielikseen. Terminator-elokuvien muotoaan muuttavan T-1000-robotin esittäjä Robert Patrickia ehdimme nähdä vain sen verran, että huomaamme ikääntymisen tuoneen hänen kasvoihinsa luonnetta. Jutun juoni on kaavamainen jo alun perinkin ja kaavamaistuu kestonsa aikana vielä vähän lisää.

Antti Selkokari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua