JP Siilin Sieniretki on tajuntaalaajentava komedia kaikille aikuisille

30.09.2022
sieniretki movie still pj suosalo ja jami myllyrinne kuva aurora studios 1 jpg

Martti Suosalo ja Ville Myllyrinne. Kuva: Aurora Studios

ELOKUVA | Martti Suosalon ja Ville Myllyrinteen tähdittämä ensi-iltakomedia on täynnä käänteitä ja yllätyksiä. Tarinan punaisena lankana kulkee kaksikon tavoite löytää saaristosta taikasieniä.

”Sieniretken yksi ehdottomasti parhaita puolia on sen hersyvä huumori ja näyttelijäntyö.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Sieniretki

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: J-P Siili
  • Pääosissa, Martti Suosalo, Ville Myllyrinne, Satu Silvo, Jaana Saarinen, Minttu Mustakallio, Eero Ritala, Vesa Vierikko
  • Ensi-ilta: 30.9.2022

JP Siili on ohjannut ja käsikirjoittanut hulvattoman komedian keski-ikäisten kaverusten PJ:n (Martti Suosalo) ja Jamin (Ville Myllyrinne) irtiotosta elämän jämähtäessä uomiinsa.

Tilanne ei ole auvoinen kummallakaan. PJ, taiteilija ja käsikirjoittaja, jää yksin tyhjään asuntoon, kun vaimo lähtee. Voisiko mies enää surkeammalta näyttää, kun ovi pamahtaa kiinni. Eikä se epäonni siihen lopu, kun käsikirjoituskaan ei kelpaa.

Paras ystävä autokauppias Jami kipuilee uuden tilanteen kanssa, kun keski-iän ylittäneenä hän on tulossa ensimmäisen kerran isäksi. Onhan sen pelottavaa. Kaverukset päättävät irrottautua arjesta vielä kun voi ja  lähtevät viettämään viikonloppua saaristoon sieniretkelle. 

”Oikee kunnolla höpinää tötteröön”

Retki on täynnä käänteitä ja yllätyksiä. Taikasienien hankkiminen on tarinan lanka, käänteitä ja mutkia tulee juuri, kun tilanne on melkein hallinnassa. Saaristoon saapuminen on oma käänteensä. Sieniä ei ole, eikä viinaakaan, ja mökinkin kanssa on säätöä. Vaikka välillä otetaan yhteen, kaverusten välillä asuu syvällä luja ystävyys.

Saaristossa miehet kohtaavat juhlimaan tulleen seurueen. Houkuttelevaa naiskauneutta elokuvassa näyttelevät Satu Silvo, Jaana Saarinen ja Minttu Mustakallio. Varsinkin Jamille kohtaaminen on koettelemus.

sieniretki still oona mustakallio ja marko ritala ja susanna saarinen ja johanna silvo kuva aurora studios 30

Minttu Mustakallio, Eero Ritala, Jaana Saarinen ja Satu Silvo. Kuva: Aurora Studios

Kaikkea ei voi paljastaa, mutta tapahtumia riittää. Suosalon ja Myllyrinteen näyttelijän työ on poskettoman hyvää; roolitus on onnistunut nappiin. JP Siili on rakentanut rytmiltään ja dialogiltaan toimivan komedian. Pienet yksityiskohdat tuovat elokuvaan lisäväriä ja huumoria. Silvo, Saarinen ja Mustakallio ovat elementissään irrotellessaan Myllyrinteen esittämän Jamin pään menoksi.

Saaristomiljöö on edukseen

Sieniretken yksi ehdottomasti parhaita puolia on sen hersyvä huumori ja näyttelijäntyö. On hienoa, että perinteisestä ”poikien irrottelusta” ei ole tehty sitä tavallista örveltämistä vaan hieno kuvaus siitä, kun ihan kaikki ei mene suunnitellusti ja matkalla on muutama muuttuja. Miten sitten lopussa käykin, matka sinne on herkullista katsottavaa.

Elokuvan miljöö on itsessään mahtava ja kaunis saaristo, jota kuvaaja Mika Orasmaa on hyödyntänyt onnistuneesti.  Komedia ei ole lajina helpoimmasta päästä, mutta tässä ovat niin ohjaaja, näyttelijät kuin koko työryhmäkin onnistuneet erittäin hyvin.

Irmeli Heliö

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua