Joonas Berghällin Punkkisota-dokumentti on pitkä, syvältä kouraiseva ja kauas kuljettava

16.05.2021
20200711 211257 01

Kuvat: Oktober Oy

ELOKUVA | Joonas Berghäll säilytti voimansa ja sai apua Lymen tautiinsa yhdeksän vuoden taistelun jälkeen. Punkkisota on dokumentti, joka tulee saamaan tunnustusta isoilla festivaaleilla.

”Punkkisota kietoo maailman yhteen tympeään verestä pullustuvaan eläimeen, jonka pureman kautta taudinaiheuttaja siirtyy ihmiseen.”

ARVOSTELU

5 out of 5 stars

Punkkisota

  • Ohjaus: Joonas Berghäll
  • Käsikirjoitus: Joonas Berghäll ja Satu Majava
  • Ensi-ilta: 14.5.2021

Kesä tulee ja sen mukana punkit. Heinikoissa käy viikate ja kesähousut teipataan kumppareihin, ettei kutsumaton vieras tarraa kiinni.

Äitini lapsuudessa 1940-luvulla punkkeja ei juuri pelätty. Pulleaksi turvonnut kellukka napattiin iholta kiertämällä ja lintattiin kantapään alle.

Nyt punkkeja on useampi laji ja rannikkoseudulla pelko todellinen. Puutiaisaivokuumetta kantaa silti vain yksi prosentti puutiaisista. Borrelioosia kantavaa bakteeria on lähes viidenneksessä puutiaisista ja erityisen yleinen se on Kymenlaaksossa.

Taigapunkki levittää vielä pahempaa aivokuumetta kuin puutiainen. Sen osuus vuotuisista punkkihavainnoista on noin viidennes.

Elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Joonas Berghällin taistelu punkin aiheuttamaa borrelioosia eli Lymen tautia alkoi yhdeksän vuotta sitten. Mökillä Raaseporissa jokin sitkeä ällötys nakkasi kiinni rintakehään. Uninen mies huitaisi otuksen pois tajuamatta mikä se oli.

Pian hän matkasi jo Keniaan tekemään elokuvaa naisten ja tyttöjen oikeuksista. Unelmien matkan jälkeen alkoi painajainen. Joonas Berghällin Jobin tie oli vasta alussa. Häneen oli iskenyt Lymen tauti, borrelioosi.

20200723 194038 01

* *

Sen reiteille mahtuivat monet käynnit Yhdysvalloissa, Saksassa, Puolassa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa. Berghäll haastatteli tutkijoita, lääkäreitä, terveysviranomaisia, sairastuneita ja heidän omaisiaan.

Hän hakeutui itse hoitoon Saksassa ja toi tuhansia pillereitä Yhdysvalloista lääkitäkseen itse tautia ja sen lähes kahtakymmentä liitännäisinfektiota.

Bakteerit ja virukset olivat iskeneet häneen kuin armeija. Tutkijoidenkin oli vaikea käsittää, että hänellä oli ne kaikki, vaikka muilla borrelioosiin sairastuneilla yleensä vain muutama.

* *

Punkkisota-dokumentti on pitkä, syvältä kouraiseva ja kauas kuljettava. Se kietoo maailman yhteen tympeään verestä pullustuvaan eläimeen, jonka pureman kautta taudinaiheuttaja siirtyy ihmiseen.

Pahis tässä tarinassa on WHO, jonka kautta tautiluokitukset hallinnoidaan ja määritellään. HIV-sairauteen löytyy nelinumeroinen määrä luokitteluja, Lymen tautiin toistaiseksi neljä.

Jos oma taudinkuvasi liitännäisinfektioineen ei näihin neljään mahdu, olet monien lääkärien mielestä luulosairas tai sinulla on mielenterveysongelmia. Niin, vaikka kuten Berghällillä, on aivosumua, sydänongelmia, järkyttävää yöhikoilua, kuumetta, nivelvaivoja, sekavuutta, kipuja, tolkutonta väsymystä ja kaikkea muuta, mikä raunioittaa normaalia arkea.

Kuin valtava kalaparvi liikehtisi vatsassani, luonnehtii Berghäll.

Yritykset tavoittaa WHO:n asiantuntijoita puhelimitse kilpistyvät kerta toisensa jälkeen kieltäytymiseen. Kertoja on 50.

Ranskalainen akateemikko antaa rokokoopuutarhansa keskellä kylmäävän lausunnon: Lymen tauti on täyttä huuhaata.

Yhdysvaltalainen maailmanluokan infektiolääkäri Richard Horowitz tuntee taudin omakohtaisesti vaimonsa kautta. Hän lähettää Berghällin koti-Suomeen pilleripatteriston kanssa.

Pian alkaa tapahtua. Vuoden päästä bakteereja on jäljellä kaksi.

20200717 201150 01

* *

Elokuva on kylmäävää katsottavaa. Pahiten sairastavat keski-ikäinen Doreen Yhdysvalloissa. Teinipoika Ranskassa ja italialainen perheenäiti ovat enimmän aikaa vuoteen omana kovissa kivuissa tai kykenemättä kävelemään.

Joonas kuulee ja tallentaa heidän tarinansa, mistä ei kärsimystä, epäuskoa ja turhaa avun hakemista puutu.

Berghällillä on uskomaton kyky saada ihmiset puhumaan maasta riippumatta. Hänellä on taustavoima: Katri-täti, edesmenneen lääkäriäidin sisko, joka on Joonaksen toinen äiti.

Hän auttaa Loueen kylässä asuvaa sukulaispoikaansa kuuntelevana korvana ja muutenkin. Hänen läsnäolonsa elokuvassa on toivon säie.

Sillä jokaiselle sairastuneelle, jonka tautia on vaikea diagnosoida, tukihenkilö ja rakas on kaikista tärkein. Doreen sellaisen menettää ja samaan aikaan Yhdysvaltoihin vyöryy korona.

red10

* *

Monien lääkärien mielestä Lymen taudin osalta voidaan puhua jo pandemiasta. Mutta päinvastoin kuin koronassa, tällä taudilla ei ole vielä WHO:n tunnustusta eri muotoineen.

Berghäll säilytti voimansa ja sai apua yhdeksän vuoden taistelun jälkeen. Reissuaminen on toistaiseksi tauolla jo koronankin vuoksi.

Tämä on dokumentti, joka tulee saamaan tunnustusta isoilla festivaaleilla.

Yksi pieni puute siinä kuitenkin on. Elokuva ei kerro sitä tosiseikkaa, että punkin puremista vain muutama prosentti johtaa sairastumiseen.

Anne Välinoro

Punkkisota

  • Ohjaus: Joonas Berghäll
  • Käsikirjoitus: Joonas Berghäll ja Satu Majava
  • Tuotanto: Satu Majava / Oktober-filmi
  • Kesto: 1 h 28 min
  • Ensi-ilta: 14.5.2021

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua