Joachim Trierin elokuvissa on elokuvissa on ajatusta, syvyyttä ja sisältöä – arviossa The Worst Person in the World

17.03.2022
03 verdens verste menneske oslo pictures

Renate Reinsve ja Anders Danielsen Lie. Kuva: Oslo Pictures

ELOKUVA | Joachim Trierin ja Eskin Vogtin käsikirjoittama norjalaiselokuva on päätösosa trilogialle, jonka elokuvat sijoittuvat Osloon.

”Trierillä on taito täyttää elokuvansa pienieleisesti, samalla runsain merkityksin.”

ARVOSTELU

4.5 out of 5 stars

The Worst Person in the World

  • Ohjaus: Joachim Trier
  • Näyttelijät: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Herbert Nordrum
  • Ensi-ilta: 18.3.2022.

Joachim Trierin ja Eskin Vogtin käsikirjoittama The Worst Person in the World on Oslo-trilogian päätösosa. Trilogian muut osat ovat elokuvafestivaalien ja kriitikoiden ylistämä Reprise (2006), jossa kirjailijakaverukset jahtaavat menestystä, sekä huumeriippuvuudesta toipuvasta miehestä kertova Oslo, 31. elokuuta (2011). Näille kolmelle elokuvalle on yhteistä vain se, että ne sijoittuvat Norjan pääkaupunkiin Osloon ja että niiden pääosassa on Anders Danielen Lie.

Uuden elokuvan keskushenkilö on kolmekymppinen Julie (Renate Reinsve), jonka liikkuva elämänmeno pyörii opiskelun, uran ja rakkauselämän ympärillä. Hänellä on monta rautaa tulessa ja ratkaistavanaan tullako lääkäriksi vai psykologiksi. Perinteisten ja turvallisten ammattien sijaan valokuvaus vie voiton.

Kun Julie kohtaa sarjakuvapiirtäjä Akselin (Anders Danielsen Lie), hän rakastuu. Ei haittaa, vaikka Aksel on 15 vuotta vanhempi. Mutta aikaansa kutakin: Julie tajuaa, etteivät heidän arvomaailmansa sittenkään kohtaa täysin. Aksel haluaisi perheen, mutta Julien haluaa vielä rillutella kuten muut ikäisensä.

Julie karkaa tilaisuudesta, johon meni Akselin kanssa, ja päätyy tuntemattomien ihmisten bileisiin – kuokkimaan. Siellä hän alkaa rupatella Eivindin (Herbert Nordrum) kanssa, ja ilta sujuu rattoisasti. Ei siitä sen enempää, kunnes he kohtaavat sattumalta myöhemmin uudelleen, täysin arkisissa asioissa.

01 verdens verste menneske oslo pictures

Julie tapaa Eivindin (Herbert Nordrum). Kuva: Oslo Pictures

Elokuva rakentuu kahdestatoista osasta, joiden nimet viittaavat tuleviin tapahtumiin. Huumori on todentuntuista ja raikasta ja dialogi luontevaa, jopa lentävää, ja se vaikuttaa enimmäkseen improvisoidulta, ei niinkään kirjoitetulta. Kohtaukset ovat aidon oloisia.

Kaikki kolme pääosanesittäjää ovat rooleissaan huikeita – luonnollisia ja tavallisia. Anders Danielsen Lie on Akselin roolissa täysin läsnä. Renate Reinsve ilmentää hienostuneesti hieman hukassa olevaa nuorta Julieta, joka hakee paikkaansa yhteiskunnassa mutta uskaltaa nuoruuden innolla heittäytyä uusiin tilanteisiin.

Ensimmäisen pääroolinsa elokuvassa tekevä Reinsve voitti Cannesissa parhaan naisnäyttelijän palkinnon monien varteenotettavien kollegoidensa nenän edestä.

02 verdens verste menneske oslo pictures copy

Renate Reinsve palkittiin roolistaan Cannesissa. Kuva: Oslo Pictures

Se sijaan, että The Worst Person in the World kertoisi ihmissuhdeongelmista, se kuvaa sitä, millaista on olla nuori aikuinen tänä päivänä. Elokuvan henkilöt ovat erilaisia persoonallisuuksia, joiden väliset kemiat toimivat. Toisin kuin monet romanttiset komediat elokuva raaputtaa ensin pintaa ja kaivautuu sitten tavallista syvemmälle hahmojensa ihon alle.

Joachim Trier on uuden polven ohjaaja, jonka elokuvissa on ajatusta, syvyyttä ja sisältöä, yksinkertaisesti ja hillitysti – yhtään liioittelematta. Hän osaa täyttää elokuvansa pienieleisesti, mutta samalla runsain merkityksin. Trierin tärkeänä aisaparina on ollut maineikas käsikirjoittaja Eskil Vogt.

The Worst Person in the World on kekseliäs ja hauska romanttinen komedia, joka myös koskettaa. Mutta miksi norjalainen elokuva (Verdens verste menneske) esitetään Suomessa englanninkielisin otsikoin? ”Maailman huonoin ihminen” – näinhän se kääntyisi sujuvasti.

Marita Nyrhinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua