Javier Bardem on niin loistava ketalemaisena pomona, että sitä voi vain ihastella – arviossa Hyvä Pomo

30.07.2022

Kuva: Future Film

ELOKUVA | Javier Bardemin esittämän pomon ketkumaisuus paljastuu päivä päivältä, ja se on näyttelijätyön juhlaa. Fernando León de Aranoa ohjaus on Espanjan Oscar-ehdokas.

”Pomon mielestä vaakatehtaalla ollaan yhtä perhettä, mutta sitten kaikki mahdollinen menee pieleen.”

ARVOSTELU

4 out of 5 stars

Hyvä pomo

  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Fernando León de Aranoa
  • Pääosissa: Javier Bardem, Manolo Solo, Almudena Amor, Óscar de la Fuente
  • Ensi-ilta: 22.7.2022

Javier Bardem kannattelee elokuvaa Hyvä pomo (El buen patrón) ja yksin hänelle voisi antaa näyttelijäntyöstä viisi tähteä. Muiden seikkojen vuoksi pitää vähentää lopputuloksesta yksi tähti.

Bardemin esittämä Julio Blanco on espanjalaisen pikkukaupungin vaakatehtaan johtaja. Hyvin mielin kielin hän juhlapuheissa mainitsee, kuinka koko tehtaan väki on yhtä suurta perhettä ja esimerkiksi työharjoittelijat hänelle kuin omia lapsia.

Yhtä suurta perhettä kuulostaa työelämän ihannemallilta, mutta tosiasiassa vaakatehtaalla tanssitaan pomon pillin tahdissa. Pomottelu laajenee myös tehtaan väen yksityiselämän puolelle.

Fernando León de Aranoan ohjaama ja käsikirjoittama elokuva on komedia, mutta se ei naurata kovin usein, sillä huumori on mustaa – välillä oikein synkänmustaa.

Rakenne kulkee päivästä toiseen, ja aina vaan tulee lisää sotkua ja hankaluutta. Pomon tähtäimessä on saada seinälleen vielä yksi palkintotaulu. Niitä on jo komea rivi. Vaakatehdas on ehdolla palkinnon saajaksi, mutta kulissien pitää olla kunnossa. Viikko odotetaan palkintokomitean käyntiä ja tehtaalla elämä jatkuu kriisistä toiseen.

Pomon pinnistetty hymy käy koko ajan jäykemmäksi kunnes se on lähinnä irvistys. Välillä pomoketaleen pinnistelyjä alkaa väkisin sääliä, kun hän painii kriisipesäkkeiden keskellä. Tämäkin kertoo Javier Bardemin loistavasta näyttelijäntyöstä.

the good boss 2 c reposado pc the mediapro studio

Julio Blancon (Javier Bardem) hymy kääntyy kriisien keskellä irvistykseksi. Kuva: Future Film

Kulissien kuntoon saamiseksi pomo yrittää kaikin tavoin saada häädettyä irtisanotun työntekijän kapinaleirin tehtaan porttia vastapäätä joutomaalta. Tätä draaman kaarta seurataan päivästä toiseen ja se ei pääty kauniisti. Tätäkin inhottavampi on juonikuvio, joka paljastaa, että pomo harjoittaa seksuaalista häirintää ja on tehnyt sitä jatkuvasti.

Vaakatehtaan pomo on äärettömän itsekeskeinen, manipuloi ja valehtelee surutta. Kaikkien pitäisi tanssia hänen pillinsä mukaan, lopussa on kuitenkin yllätys.

Hyvä pomo -elokuva kilpailee Espanjan ehdokkaana parhaan kansainvälisen elokuvan Oscarista. Vuoden 2022 Espanjan Goya-kilvassa El buen patrón keräsi kaksikymmentä ehdokkuutta, mikä on kaikkien aikojen ennätys.

Päivi Vasara

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua