Feministinen kostaja vaanii huonosti käyttäytyviä ”hyviä tyyppejä” elokuvassa Lupaava nuori nainen

07.05.2021
Lupaava1

Carey Mulligan on Cassie elokuvassa Nuori lupaava nainen. Kuva: Focus Features, LLC

ELOKUVA | Ei tullutkaan vapauttavaa kostotrilleriä, vaan hilpeä genrehybridi, sitä kaikkea on Emerald Fennellin ohjaama ja käsikirjoittama ensi-iltaelokuva Lupaava nuori nainen.

”Parhaina hetkinään Lupaava nuori nainen kertoo uskalluksesta olla omalakinen kuin päähenkilönsä, jonka tunnelmat vaihtelevat herttaisuudesta täyteen sosiopatiaan.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Lupaava nuori nainen

  • Yhdysvallat, 2020.
  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Emerald Fennell
  • Ensi-ilta: 7.5.2021

Päivisin baristan töitä tekevällä nuorella naisella, lääkärinopinnot keskeyttäneellä Cassiella (Carey Mulligan) on harrastus. Hän luuhaa baareissa ja klubeilla juuri niin niukkapukeisena, että herättää monien itseään mukavina, hyvinä tyyppeinä pitävien nuorehkojen mieshenkilöiden huomion. Heitä saattaisi innostaa tarjoutua auttamaan, kun Cassie näyttää baarikierroksellaan hankkiutuneen sen verran humalaan, etteivät jalat enää kanna.

Jos auttavainen herrasmies ylittää avuliaisuuden rajan, hän saa yllättyä pahanpäiväisesti tajutessaan helpoksi saaliiksi luulemansa naisen olevankin vesiselvä ja kyselevän, millä oikeudella hänen pöksyjään ollaan hilaamassa nilkkoihin.

Elokuvaa ehtii kulua jonkin aikaa, kunnes käy selväksi, että kyseessä on harkittu toiminta. Cassien paras ystävä ja opiskelukaveri Nina tuli aikanaan raiskatuksi, eivätkä syylliset joutuneet vastuuseen. Nyt Cassie tahtoo päästä irti pahasta olostaan ja saada kaikki mahdolliset raiskaajat katumaan raskaimman kautta.

* *

Naisten kostofantasioista Lupaava nuori nainen ei suinkaan ole ensimmäinen. Stieg Larssonin romaanitrilogian dramatisoinneista paras, kuusiosainen ruotsalainen tv-sarja Millennium (2010), ikuisti goottityylisen hakkerin Lisbeth Salanderin siksi naisia huonosti kohdelleille miehille kostavaksi vigilante-hahmoksi, jona hänet muistetaan.

Lupaava nuori nainen ei pääse lähellekään vigilante-elokuvien varsinaista klassikkoelokuvaa, Abel Ferraran ohjaamaa eksploitaatiotrilleriä Koston enkeli (Ms45, 1981). Pelkkä kostotrilleri Lupaava nuori nainen ei ole, sillä se heittäytyykin kesken tarinansa omalaatuiseksi romanttiseksi komediaksi, kun Cassie ja hänen opiskelukaverinsa Ryan (Bo Burnham) löytävät toisistaan mahdollisuuden suhteeseen.

Elokuvasta tuleekin hilpeä genrehybridi. Oleellinen osa sitä, miten elokuva suhtautuu ystävänsä puolesta kostavaan päähenkilöönsä, on etäännytys. Elokuva leikittelee katsojansa odotuksilla siitä, millainen väkivaltaisen kostotrillerin pitäisi olla.

Useammankin kerran elokuva irtautuu väkivaltakohtausten odottelusta keskittyäkseen elämässään menneisyyteen jumittuneen päähenkilön voimattomuuden tunteisiin. Juuri niinä hetkinä, kun Carey Mulliganin kasvot täyttävät kuvan, näkyy hänen valtaisa ammattitaitonsa.

Mulligan elävöittää pohjimmiltaan pahvisen roolihahmonsa hetkessä eläväksi. Hän hallitsee hahmonsa ilmeitä kuin ääntään; pienimmillä sävyn värähdyksillä tunnetila muuttuu sekunnissa.

Tunteet ovat muutenkin Cassien kostoretkelle keskeisiä. Hän tahtoo lievitystä omiin vihantunteisiinsa hyväksikäyttäjämiehiä kohtaan. Juuri sitä palvelee miesten turvallisuudentunteen horjuttaminen, kuten myös kuolemanpelon istuttaminen heihin.

Cassie etsii lievitystä myös syyllisyydentunteisiinsa siitä, ettei pystynyt ajoissa auttamaan ystäväänsä. Mutta niinä hetkinä, jolloin Cassie on ihastuksen- ja ilontunteineen Ryanin seurassa, kostonhaluisen synkeyden pimentämä elokuva saa sopivasti valoa.

Lupaava2

Cassie (Carey Mulligan) kouluttaa huonotapaista autokuskia käytöstavoille käyttämällä rengasrautaa karttakeppinä. Kuva: Focus Features, LLC

Ohjaaja Emerald Fennellillä on runsaasti tv-kokemusta. The Crown -sarjassa hän esitti nuorta Camilla Shandia, josta sittemmin tuli Camilla Parker-Bowles. Fennell myös käsikirjoitti Killing Eve -sarjan toiselle tuotantokaudelle kuusi jaksoa.

Elokuva alkaa edetessään tuntua karkkiväristä pintaansa syvemmältä kuvalta ajasta, jossa naisia syytetään ahdistelluksi tulemisesta. Maailmassa, jossa valtaa saaneet auktoriteetit harmittelevat sitä, ”etteivät voi pilata upeiden nuorten miesten elämää syytöksillä”, on varmasti turhauttavaa yrittää saada oikeutta, saati sitten päästä irti traumaattisista kokemuksista.

Lupaavan nuoren naisen epätasaisuus turhauttaa koherenttia teosta etsivän katsojan, mutta parhaina hetkinään elokuva kertoo uskalluksesta olla omalakinen kuin päähenkilönsä, jonka tunnelmat vaihtelevat herttaisuudesta täyteen sosiopatiaan – kuten silloin, kun Cassie opettaa rengasraudalla käytöstapoja rääväsuiselle autoilijalle.

Antti Selkokari

Lupaava nuori nainen

  • Yhdysvallat, 2020.
  • Ohjaus ja käsikirjoitus: Emerald Fennell
  • Rooleissa: Carey Mulligan, Bo Burnham, Clancy Brown, Jennifer Coolidge, Adam Brody, Laverne Cox, Alison Brie
  • Kesto: 1 h 54 min
  • Ikäraja: K12
  • Ensi-ilta: 7.5.2021

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua