Elton Johnin värikkään elämäkertaelokuvan tärkein viesti on yksinkertainen: muistakaa halata lapsianne!

28.05.2019

Elokuva-arvio: Suosionsa huipulla Elton John oli riippuvainen alkoholista, huumeista, seksistä ja shoppailusta. Hän myös pukeutui hassusti ja sävelsi solkenaan unohtumattomia poplauluja, Tero Alanko muistuttaa.

Rocketman-elokuvan koskettavin kohtaus nähdään jo sen alkupuolella.

Elton John (syntyjään Reginald Dwight) ja hänen sanoittajansa Bernie Taupin ovat muuttaneet häntä koipien välissä Lontoon esikaupunkiin Eltonin äidin ja mummon luokse. Bernie antaa Eltonille aamupalapöydässä rustaamansa tekstin ja menee vessaan ajamaan partaansa. Elton istuutuu ruskeassa aamutakissaan pianon ääreen ja rupeaa soittamaan ja laulamaan Your Songia.

Kaikki tietävät, että juuri sillä hetkellä kaksikon elämä muuttuu.

* *

Your Song on yksi popin historian hienoimmista lauluista – yksinkertainen ja vilpitön, kuten useimmat Elton Johnin tunnetuimmista kappaleista.

Hänen esiintymisasunsa ja elämäntapansa olivatkin sitten jotain ihan muuta.

Rocketman-elokuvassa Elton Johnin tarina kerrotaan hänen omasta näkökulmastaan. Sen kuulijoita ovat terapiaryhmän muut jäsenet.

Alkoholin lisäksi Elton John oli koukussa huumeisiin, lääkkeisiin, seksiin ja shoppailuun.

Hänellä oli myös pahoja vaikeuksia itsehillintänsä kanssa.

* *

Elton Johnin hyväksymä Rocketman on helppo, näyttävä ja viiihdyttävä musikaalielokuva. Se ei ole millään lailla ”syvä”, mutta kertoo kohteestaan ilmeisen suoraan ja konstailematta.

Kun Elton John löi läpi 1970-luvun alussa, hän oli ujo ja epävarma nuorukainen. Seksuaalisuus ei missään nimessä ollut hänen ainoa eikä välttämättä edes isoin ongelmansa.

Luonteen selitykseksi tarjotaan – tietenkin – lapsuutta. Elton Johnin isä ja äiti olivat omilla tavoillaan kyvyttömiä näyttämään tunteitaan.

Rocketman-elokuvan tärkein viesti onkin hyvin yksinkertainen: Muistakaa halata lapsianne!

Musiikkia Rocketmanissa käytetään todella taitavasti. Toisinaan laulut vievät tarinaa eteenpäin, toisinaan ne purskahtavat pyörryttäviksi, koreografioiduiksi fantasioiksi.

Elton John oli mummonsa poika. Ivy-mummo vei nuoren Reggien Kuninkaallisen musiikkiakatemian pääsykokeisiin ja antoi hänelle rahat paluulippuun ja välipalaan.

Ihmelapsen ura popin ihmemaassa alkoi nihkeästi, mutta lopulta nousu Lontoon esikaupungista Los Angelesin juhlituimmaksi tähdeksi oli nopea ja hurja.

Kuumimpana aikana kaikista ympäri maailman myydyistä levyistä viisi prosenttia oli Elton Johnin tekemiä.

Rahojaan Elton John sijoitti muun muassa taiteeseen ja rakastamaansa Watford FC -jalkapallojoukkueeseen. Sekä paljon typerämpiin asioihin.

* *

Tarinan pääpahis on Elton Johnin rakastaja ja manageri, niljakas ja ilmeetön John Reid. Häntä esittää jopa seuraavaksi James Bondiksi kaavailtu Richard Madden.

Päästyään eroon Reidistä Elton erehtyi naimisiin äänittäjä Renate Blauelin kanssa. Avioliitto oli virhe yksinkertaisesta syystä: ”Olen homo.”

Elton Johnin roolissa Taron Egerton on erittäin hyvä, etenkin kun ottaa huomioon leffan räiskyvän tyylin. Egertonin olemuksesta välittyy, että Elton viihtyy parhaiten esiintymislavalla. Yksityisyyden ja rakkauden puutteen takia muu elämä oli vaikeampaa.

Rocketman-elokuvan Bernie Taupin näyttää poninhännässään kovasti Status Quon kitaristilaulaja Francis Rossilta. Taupinia esittää Jamie Bell, joka oli pikkupoikana Billy Elliot!

* *

Musiikkia Rocketmanissa käytetään todella taitavasti. Toisinaan laulut vievät tarinaa eteenpäin, toisinaan ne purskahtavat pyörryttäviksi, koreografioiduiksi fantasioiksi. Ja jumankauta, kuinka upeilta Tiny Dancer, Rocket Man, Goodbye Yellow Brick Road ja muut tässä yhteydessä kuulostavat!

Kappaleiden nimillä ei leffassa mässäillä eikä levyjen kansia edes näytetä yhtä surullista poikkeusta lukuun ottamatta. Elton Johnin laulut ovat niin isoja, että Britanniassa ja Yhdysvalloissa kaikki keski-ikäiset tuntevat ne.

Rocketmanissa melkein kaikki on tehty juuri niin kuin pitää. Silti se saattaa olla liian kulttuurisidonnainen tullakseen hitiksi Suomen kaltaisissa periferioissa.

Tero Alanko

Rocketman

Ohjaus: Dexter Fletcher

Näyttelijät: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden ja Bryce Dallas Howard

Ikäraja: K12

Pituus: 2 h 1 min

Ensi-ilta: 29.05.2019