Kantri soi ja veri lentää – Jonathan Nolanin Fallout-tv-sarja on sukua Speden hiekkakuoppalänkkäreille

26.08.2024
FalloutYksi

Kuva: Amazon Prime Video

TELEVISIO | Fallout on kepeää tieteisseikkailua, jossa elävät kuolleet ja haarniskoidut ristiritarit mahtuvat sulassa sovussa samaan tarinaan.

”Tarinasta tulee tahattomasti mieleen Hirttämättömät-elokuva, ja Vesa-Matti Loirin, Simo Salmisen ja Spede Pasasen loputon vaellus hiekkakuopalla.”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Fallout

  • 1 kausi, 8 jaksoa.
  • Yhdysvallat, 2024
  • Rooleissa mm.: Ella Purnell, Kyle MacLachlan, Walton Goggins, Aaron Moten
  • Katso: Amazon Prime Video

Tähän on sitten ympätty ihan kaikki: zombit, robotit, mutantit, ristiritarit, jättiläishyönteiset, romutykit ja aivot maljassa. Itse Fallout-peliä en ole koskaan pelannut, mutta tällainen popkulttuurin sekamelska on yleinen keitos monissakin videopelissä.

Jonathan Nolanin ja Lisa Joyn tuottama, Bethesda Game Studiosin Fallout-toimintaroolipelisarjaan perustuva samanniminen tv-sarja muistuttaa monilta osin samaisen tuottajakaksikon Westworld-tv-sarjaa. Paikoin jopa niin paljon, että herää kysymys, osaako pariskunta muuta tehdäkään.

Ydinsodan jälkeisessä, radioaktiivisesta laskeumasta kärsivässä maailmassa varakkaat ovat sulkeutuneet maanalaisiin säteilysuojiin, joita kutsutaan Holveiksi. Holvien asukkaat ovat luoneet oman hyväntuulisen, demokraattisen yhdyskuntansa, kun samaan aikaan maan päällä vallitsevat feodaaliajan säännöt: vain voimakkain jää eloon.

Walton Gogginsin esittämä entinen lännenelokuvien tähti Cooper Howard on kahdensadan vuoden aikana muuttunut kaamioksi, eräänlaiseksi eläväksi kuolleeksi. Elämää nähnyt kaamio opettaa päähenkilölle Lucy MacLeanille (Ella Purnell) maailmanlopun jälkeisen elämän totuuksia: tapa tai tule tapetuksi.

* *

Kaamio on kuin Ed Harrisin esittämä Man in Black Westworld-tv-sarjasta. Hän etenee postapokalyptisessa villissä lännessä kohti päämääränsä yhtä vääjäämättömästi kuin kone, jota edes luodit eivät kykene pysäyttämään.

Aivan kuten Westworldissa, myös Falloutissa seurataan elämää kahdessa eri maailmassa, maanpäällisessä ja maanalaisessa. Pyssytappeluissa on niin paljon Westworldin kaikuja, että paikoin jopa pystyy osoittamaan missä eri sarjojen kohtauksissa samat tapahtumat on nähty.

Mutta Falloutia ei pidä ottaa liian vakavasti, eikä sitä ole sellaiseksi tarkoitettukaan. Komediaa on ripoteltu sinne tänne, ja vitsit melkein naurattavatkin.

Silti katsojan mieli askartelee koko ajan pienissä kysymyksissä. Millä hajanaiset toimijat tuottavat itselleen energiaa? Miten ahtaissa Holveissa riittää monipuolista ruokaa? Yksi askarruttava asia on, että miten kieli ei ole kehittynyt eri suuntiin maan päällä ja alhaalla Holveissa, vaikka ne ovat olleet kaksisataa vuotta erillään toisistaan. Mutta nämä tällaiset ovat pikkuasioita, pääasia on nauttia viihteestä.

* *

Fallout alkaa vuodesta 2077, jolloin eletään merkillisessä, 1950-luvun kuvastosta vaikutteita ottaneessa tulevaisuudessa. Fiftarityyli antaa sarjalle omintakeisen säväyksen. Apokalyptiset aavikkomaailmat on nähty niin moneen kertaan, että Holvien visuaalinen ilme on lopulta se, mikä pitää katsojan mielenkiintoa yllä.

Hevosia ei ole, puhdas vesi on harvinaisuus, ja vankia raahataan väkisin läpi paahteisen aavikon. Tarinasta tulee tahattomasti mieleen Hirttämättömät-elokuva, ja Vesa-Matti Loirin, Simo Salmisen ja Spede Pasasen loputon vaellus hiekkakuopalla.

Falloutissa seurataan useita toimijoita, joiden kaikkien päämääränä on saada haltuunsa arvokas irtopää. Tästä syntyy mielleyhtymä Sam Peckinpahin elokuvaan Tuokaa Alfredo Garcian pää (1974).

* *

Fallout on komeaa nähtävää. Etenkin ydinräjähdykset ovat vaikuttavia. Samoin musiikkivalinnat ovat erinomaisia ja ylläpitävät kepeää tunnelmaa: Johnny Cash, Nat King Cole, The Platters, Billie Holiday, The Andrews Sisters, Django Reinhardt ja niin edelleen. (Katso sarjan soundtrack täältä.)

Sarjan juoni on sikermä ennalta arvattavia juonenkäänteitä. Muutama aito yllätyskin on saatu mahdutettua sekaan, mutta juoni etenee melko lailla totuttuja latuja. Samalla alueella vaeltelevat seurueet tulevat aina sattumalta pelastaneeksi toisensa.

Irtopääjahti on onneksi vain yksi kertomuksen osa-alue. Tarina rullaa, kun holviyrityksen rahapoliittisia kiemuroita lähdetään avaamaan (tässäkin kohtaa Fallout muistuttaa Westworldia). Takaumien ja Holvien arvoitukset ovat mielenkiintoisempia kuin tavanomainen rytinä maan päällä.

Falloutin toinen kausi on tulossa. Näyttää siltä, että silloin päästään Kaamion menneisyyden jäljille New Vegasin kaupungissa.

Petri Hänninen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua