Vilpitön mieli: Tampereen Komediateatteri kertoo taideväärennöksiä kaupanneen Jouni Rannan tarinan

06.09.2019
Vilpitön mieli -näytelmän Ola Tuominen, Jani Karvinen ja Petra Karjalainen näytelmän lavasteissa.

Voiko väärentäminen olla väärin, jos lopputulos tuottaa iloa katsojalle? Onko näyttelijä myös väärentäjä? Kysymykset nousivat esiin, kun Tampereen komediateatteri esitteli syksyn ensi-iltansa, joka on kotimainen kantaesitys Vilpitön mieli.

Marja Aaltio, teksti ja kuvat

Vilpittömästi ja antaumuksella asettuivat Petra Karjalainen, Ola Tuominen ja Jani Karvinen rooleihinsa Komediateatterin näyttämöllä. Jani Karvinen on taidekauppias Jouni Ranta, joka myymiä väärennettyjä teoksia roikkuu todennäköisesti edelleen suomalaiskotien seinillä. Sekä Karjalaisella että Tuomisella on niin monta roolia, että saavat Tuomisen sanoin juosta kuin Viitamaan susi lavalle ja lavalta pois.

Panu Raipian kirjoittama näytelmä perustuu Marko Erolan kirjoittamaan teokseen Vilpitön mieli, joka kertoo Jouni Rannan tarinan. Ranta on myynyt uransa aikana arvionsa mukaan tuhatkunta väärennettyä taideteosta niin yksityiskoteihin kuin yrityksille. Hän on saanut väärennösten välittämisestä kahden vuoden ehdottoman vankeustuomion reilut kymmenen vuotta sitten.

Olennainen osa Rannan tarinaa on lempääläläinen Veli Seppä, jonka maalaamia teoksia Ranta myi. Kaksikon yhteistyö alkoi aikoinaan forssalaisen hotellin parkkipaikalta. Tuo kohtaaminen on siirretty myös näyttämölle.

Veli Seppää näyttämöllä esittää Ola Tuominen, jolla on näytelmässä runsaasti muitakin rooleja. Seppä on tyytyväinen Tuomisen suoritukseen.

– Hyvä se on, mies kommentoi näytelmää Tampereen Komediateatterin syyskauden avajaisissa.

Veli Seppä ja Jouni Ranta paiskasivat kättä Tampereen Komediateatterin syysinfossa Vilpitön mieli -näytelmän lavasteissa. Lavasteet ovat Sepän maalaamia teoksia.

Seppäkin on tuomionsa väärennyksistä kärsinyt. Nykyään hän keskittyy maalaamaan omia teoksiaan. Luonto on hänelle tärkeä kuvauskohde omassa taiteessa. Hän ei silti halua tulla kutsutuksi taitelijaksi, vaan käyttää itsestään ilmaisua kuvantekijä.

Väärentäminen on jäänyt, mutta näytelmää varten Seppä jäljensi vielä suomalaisten mestareiden tyyliä. Vilpitön mieli -näytelmän lavasteina on Veli Sepän maalaamia teoksia, joiden aiheet ja tyyli on lainattu muun muassa Pekka Haloselta, Reidar Särestöniemeltä ja Akseli Gallen-Kalelalta. Komediateatteri tilasi teokset Sepältä tammikuussa ja sai valmiit työt toukokuussa.

Veli Seppä on saanut taideoppia muun muassa taiteilija Eero Nelimarkalta. Seppä kertoo Komediateatterin näytäntökauden avajaisissa lounaspöydässä, ettei ole koskaan väärentänyt oppi-isänsä teoksia.

Lempitaiteilijaksi hän nimeää Victor Westerholmin, jonka töitä hän ei ole myöskään koskaan väärentänyt.

Panu Raipia on paketoinut väärennöstarinan musiikin ja huumorin käärepaperiin. Näytelmän musiikin on säveltänyt Costello Hautamäki.

Näyttelijä Ola Tuominen (vas.), kuvantekijä Veli Seppä, näyttelijä Petra Karjalainen, taidekauppias Jouni Ranta ja näyttelijä Jani Karvinen Sepän teoksen edessä.

Vilpittömän mielen teema, taideväärennökset ja niillä ansaitseminen, sai myös näyttelijät miettimään, onko heidän työnsä väärentämistä.

Ola Tuominen hyppää näyttämöllä Veli Sepän nahkoihin. Vielä elossa olevan esikuvan esittäminen pistää näyttelijän mietteliääksi.

– Mietin, että onko oikein tuoda näyttämölle, kun henkilöhahmon esikuva on kuolemansairas. Mutta koen kuitenkin olevani rehellinen, tuon näyttämölle nimenomaan tarinan, Tuominen tiivistää.

Petra Karjalaisenkin mielestä näytelmän työprosessi on ollut erityinen siksi, että henkilöhahmojen esikuvat ovat elossa. Hän ei muista, että uralla olisi aiemmin tullut eteen vastaavaa tilannetta. Jos hänen roolihahmoillaan on ollut todellinen esikuva, on tuo esikuva yleensä ollut edesmennyt.

Kansallisteatterissa pitkään näytellyt Jani Karvinen pohti samaa asiaa.

– Onhan se aika erikoista. Kansallisteatterin Yhdestoista hetki -näytelmässä esitin Aleksander Stubbia, mutta hän ei tullut koskaan katsomaan sitä. Jouni Ranta on nähnyt minut itsenään näyttämöllä.

Karvisen suoritus ei ole saanut Rannalta moitteita.

Vilpitön mieli

Kantaesitys Tampereen Komediateatterissa 7.9.2019. Esityskalenteri täällä.

Jouni Rannan ja Marko Erolan kirjan pohjalta kirjoittanut ja ohjannut Panu Raipia.

Musiikista vastaa Costello Hautamäki.

Rooleissa Jani Karvinen, Petra Karjalainen ja Ola Tuominen.