Hotel Tammer keräsi tarinoita: Salme Keskinen, 92, muistaa, että hienona piti olla, jos halusi sisään

17.10.2019

”Katso peiliin ja mene Voimaan!” Tokaisu liittyy 90-vuotiaan Tampereen Grand Hotel Tammerin historiaan. Salme Keskinenkin muistaa sanonnan hyvin.

Marja Aaltio, teksti ja kuvat

Nobelisti F.E Sillanpään kerrotaan viihtyneen siellä. Presidentti Urho Kekkonenkin kävi usein. Elokuvia ja televisiosarjojakin siellä on kuvattu. Grand Hotel Tammer on 90-vuotisen historiansa aikana ollut monen tapahtuman näyttämönä. Tuoreen pienen kirjasen sivuille on kerätty asiakkaiden ja työntekijöiden muistoja matkan varrelta.

Pieni kirjanen täydentää 50-vuotisjuhlien kunniaksi tehtyä historiikkia. Raimo Seppälä kirjoitti vuonna 1979 historiateoksen, joka sai nimekseen Grand Hotel Tammer 1929–1979: puoli vuosisataa tamperelaista ravintolakulttuuria. Nyt julkaistun kirjasen alaotsikkona on Tuhansien tarinoiden näyttämö.

Salme Keskinen huomasi keväällä, että Tammer etsii tarinoita ja päätti kertoa omansa. Hän on kaksi vuotta hotellia vanhempi.

Elettiin kellohelmaisten ruutumekkojen aikaa. Salme Keskinen oli eronnut ensimmäisestä puolisostaan, ja muistelee, että silloinhan sitä saattoi tavata kavaljeerin, joka vei myös Tammeriin.

Keskinen oli liikkeellä ystävättärensä kanssa. He olivat ensin tanssimassa Rosendahlissa. Se taisi olla se vanha ravintola Rosendahl, ei nykyinen hotelli, joka rakennettiin vasta 1970-luvulla. Tanssireissulla ystävättäret tapasivat pari herrasmiestä, jotka halusivat siirtyä hotelli Tammeriin.

‒ Minulla oli mielestäni ruma puku, ja sanoin, etten voi tulla mukaan, koska Tammerissa pitää olla hienona, Keskinen muistelee.

Hänet puhuttiin kuitenkin ympäri, ja sisäänkin seurue pääsi. Tanssilattialla ystävätär tutki muiden asiakkaiden mekkoja ja totesi Keskiselle, että ”on täällä vielä yksi rumempi puku”.

Keskisen tytär Tuula Siitarinen muistelee, että ei se mekko niin kovin ruma ollut. Tytär ja äiti ovat myös olleet mukana Tammerin kuuluisissa muotinäytöksissä. Stockmannin koruosastolla työskennellyt Salme Keskinen avusti mannekiineja ja silloin 7-vuotias tytär oli lapsimallina lavalla.

Asiakkaiden lähettämiä valokuvia Hotelli Tammerista.

Asiakkaat ovat lähettäneet paljon kuvia hotellin historiasta.

Ihan tuulesta temmattu ei Salme Keskisen arkailu mekon kanssa ollut. Tammerin tiukka hovimestari Alexander Grobowski oli tunnettu siitä, että hän saattoi käännyttää vieraan ovelta, ellei tämä ollut asiallisesti pukeutunut. Grobowskin sanonta ”Katos peiliin, mene Voimaan!” on jäänyt elämään.

Hotellissa aikoinaan työskennelleet Kari Välimäki, Pauli Nieminen ja Jouni Vimpeli tuntevat sanonnan hyvin. He toimivat Tammerin piccoloina eli tsuppareina kolmisen vuotta 1971‒1974.

‒ Olimme hotellin tietokoneita aikana, jolloin tietokoneita ei vielä ollut, Jouni Vimpeli kuvailee.

He juoksivat kaikilla mahdollisilla asioilla, veivät muun muassa rahaa pankkiin.

‒ Muovikassilla vietiin. Oli kai meillä nahkasalkkukin, mutta pelkäsin, että se varastetaan. Kukaan ei arvannut, että muovikassissa olisi niin paljon rahaa. Se oli turvallisempi, Pauli Nieminen muistelee.

He kuskasivat joka aamu myös majoituskortit poliisilaitokselle. Paikka tuli sittemmin Jouni Vimpelille tutuksi, kun hän armeijan jälkeen valmistui ammattiin ja työskenteli Tampereella poliisina 38 vuotta.

Piccolon tehtävänä oli myös käydä hakemassa naapuritehtaalta hyväksyntä tehtaan vieraiden laskuihin. Hotelli laskutti yöpymisen tehtaalta, mutta siihen tarvittiin kuittaus tehtaalta. Piccolot hakivat sen. Moiset tehtävät, majoitustiedot, laskutus ja tallennukset tilille, hoituvat nykyään tietokoneiden välityksellä.

Kari Välimaa, Pauli Nieminen ja Jouni Vimpeli työskentelivät Tammerissa piccoloina 1970-luvulla.

Kolmikko muistelee, että hotellissa esiintyi ja asui usein monia eturivin muusikoita. Nuorten musiikkifanien mielestä se oli tietenkin hienoa.

Pauli Niemistä naurattaa, kun hän muistelee kohtaamista Sammy Babitzinin kanssa kaupungilla. Sammy huomasi Niemisen ja ihaili tämän moottoripyörää. Tähden perässä roikkui lauma nuoria tyttöjä, jotka tulivat kyselemään Niemiseltä, että tunnetko Sammyn.

‒ Kerroin, että hän asuu meillä hotellissa, ytöt kaikkosivat heti, muistelee Nieminen ja arvelee, että pieni valhe kaveruudesta Sammyn kanssa olisi saattanut lisätä hänenkin suosiotaan. Hän ei kuitenkaan halunnut valehdella.

Hotellin johtaja Jaana Kariskoski muistuttaa, että edelleen Tammerissa voi kuulla livemusiikkia, joskin nyt artistit ovat vasta nousevia tähtiä. Vihtorin live-klubilla voi kuulla uusia, paikallisia artisteja, seuraavaksi 30.10.2019 Pekka Murtoa ja Lauri & Satu -duoa.

Pirkkalaiskirjailijat ry:n järjestämä Roosalupikin kokoontuu taas tänä syksynä Tammerissa. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Roosalupi kokoontuu Tammeriin keskiviikkona 6.11.2019. Illan kirjailijavieraina ovat Magdalena Hai, Jari Mäkipää ja Alexandra Salmela. Roosalupia emännöi Tiina Poutanen. Tapahtuma on osa Kirjalitta-sanataidefestivaalin ohjelmaa.

Pin It on Pinterest

Share This