Santtu-Matias Rouvalin huoli ennen viimeistä konserttiaan ylikapellimestarina: jos vaskipuhaltajat kuolevatkin ennen aikojaan

27.05.2023
Rouvali2

Kuva: Kari Pitkänen

MUSIIKKI | Lauantai-iltana Tampere-talossa hehkuvat Richard Straussin sävelrunot. Orkesterin johdosta väistyvä maestro myöntää, että vähän jo liikuttaa.

”Meistä on tullut kaupungissa iso juttu. Se on hieno saavutus työväen kaupungissa.”

Kari Pitkänen, teksti

On vain yksi Santtu-Matias Rouvali. Ja taatusti vain yksi kapellimestari maailmassa, joka tervehtii häntä tapaamaan tulleita toimittajia sanomalla ”hojo hojo”.

Juuri siksi tamperelaiset Rouvalia arvostavat ja rakastavat. Ei mitään feikkiä, ei mitään liian juhlavaa.

Rouvali on yhä se sama luonnonlapsi ja tavis, joka kymmenen vuotta sitten napattiin Tampereen Filharmonian johtoon, ja joka sittemmin on kietonut sormensa ympärille paitsi paikallisen yleisön ja kriitikot, myös liudan maailman huippuorkestereita.

Menestys ei näy hänessä missään. Hän on aito, rento, vastaa kysymyksiin ja katsoo kysyjää silmiin. Siis mies, josta on pakko pitää ja jota voi aidosti arvostaa.

Rouvali1

Straussin Sankarin elämä soi perjantaina harjoituksessa. ”Hirveä kasa nuotteja vaikea ohjelma”, ylikapellimestari kuvasi.

Puhaltajilla huulet maitohapoilla

Rouvalin menestys- ja kehityskaari Tampereella on jo osa paikallista musiikkihistoriaa. Nyt siihen tulee ainakin pieni taitos, kun hän lauantaina 27. toukokuuta johtaa viimeisen konserttinsa Tampere Filharmonian ylikapellimestarina ja taiteellisena johtajana.

Ohjelmassa on kaksi Richard Straussin muhkeaa sävelrunoa, Näin puhui Zarathustra (Also sprach Zarathustra) ja Sankarin elämä (Ein Heldenleben). Romanttista, melodista, vaativaa ja kaunista – hyvin Rouvalin näköistä orkesterimusiikkia siis. Silti hän on perjantain ensimmäisten harjoitusten jälkeen hieman huolissaan:

– Meillä on hirveä kasa nuotteja ja vaikea ohjelma. Vaskisoittajilla on töitä koko ajan ja huulet maitohapoilla. Mun tehtäväni on varmistaa, etten tapa heitä jo tänään.

Koti pysyy Ylöjärvellä

Tampereen orkesterin heittäytymiskyvystä Rouvalin ei onneksi tarvitse olla huolissaan. Filharmonia tunnetusti lähtee mukaan mihin hänen ehdotukseensa ja hullutukseensa tahansa. Tästä hyvästä yhteistyöstä hän kiittää orkesteria vuolaasti.

– Meistä on tullut kaupungissa iso juttu. Se on hieno saavutus työväen kaupungissa. Kaikki tietävät Filharmonian, ja meitä on helppo lähestyä ja seurata. Klassisen musiikin piirissä tällainen suosio on harvinaista.

Tampere-talon Iso sali on Suomen suurin klassisen musiikin esityspaikka. Kun 1 800 -paikkaisen saalin täyttöaste on yli 90, voi puhua loistavasta saavutuksesta.

Torstain ensimmäisessä harjoituksessa keskityttiin Sankarin elämään. Ykkösviulun haikea soolo-osuus ja käyrätorvet saivat kapellimestarin hieman haikealle tuulelle.

– Vaikka enhän minä täältä mihinkään lähde. Asun edelleen Ylöjärvellä, ja voin tulla sieltä moikkaamaan orkesteria ja tuttuja.

Rouvali3

Santtu-Matias Rouvalin ura jatkuu Göteborgin sinfoniaorkesterin ja Lontoon Philharmonia -orkesterin ylikapellimestarina.

Kiertueita, kyyhkyjä ja klapikone

Rouvali muistelee lämmöllä Tampereen seudulla toteutettuja crossover-tapahtumia, kuten puistokonsertteja, yhteistyötä Eppu Normaalin kanssa ja konsertteja Hervannassa ja Nokialla. Jatkossa ainakaan tällaisiin ei taida hevin aikaa löytyä – hän laskee että yksin Göteborgissa ja Lontoossa orkesterien kanssa jatkuvat yhteistyöt ja kiertueet työllistävät ainakin 40 viikkoa vuodessa.

Lontoon Philharmonia-orkesterin ylikapellimestaruus on Rouvalille ammatillisten unelmien täyttymys. Niin kova tekninen taso ja valmius mihin musiikkiin vain orkesterilla on. Amerikkalaisista bändeistä hän haluaisi korkata ainakin Chicagon ja Clevelandin orkesterit.

Mutta niin kovaa orkesteria ja keikkaa ei maailmasta löydykään, että Rouvali olisi poissa kotoa 10. elokuuta. Silloin nimittäin alkaa kyyhkysjahti.

Uusin houkutus on oma uusi vene Näsijärvellä. Kotioloissa Rouvali tyhjentää pään partituureista saunomalla, grillin ääressä ja puutöissä.

– Mulla on aivan helvetin iso klapikone, hän intoilee.

Rouvalin jälkeen ylikapellimestarina aloittaa englantilainen Matthew Halls. Orkesterin syyskausi alkaa perinteisellä puistokonsertilla 12. elokuuta.

Kari Pitkänen

Tampere Filharmonia: Näkemiin, Santtu-Matias. Tampere-talon Iso sali 27.5.2023 klo 19. Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari | Strauss: Näin puhui Zarathustra / Strauss: Sankarin elämä

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua