Mistä löytyy Vuoden kulttuuriteko Suomessa? Äänestä Kulttuuritoimitus voittoon!

12.10.2023
AL9A0682 2

Kulttuuritoimituksen Katri Kovasiipi, Marita Salonen ja Antti Lähde Kulttuurigaalan ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

PALKINTO | Kulttuuritoimitus kilpailee ykkössijasta Suomen Kulttuurigaalan Vuoden kulttuuriteoksi yhdeksän muun hyvän ehdokkaan kanssa. Äänestysaika jatkuu 2. marraskuuta kello 23.59 saakka.

Kari Pitkänen, teksti
Mikko Vattulainen, kuvat

Kulttuuritoimitus.fi on ehdolla Suomen Vuoden kulttuuriteoksi 2023. Kymmenen eri tavoilla ansioitunutta ehdokasta julkistettiin tänään 12.10. Tampereen Finlaysonilla järjestetyssä tilaisuudessa.

Yleisöäänestyksen perusteella valittava voittaja kerrotaan 24.11. järjestettävässä Suomen Kulttuurigaalassa, jonka toteuttavat Yle ja Kulta ry. TV1 ja Yle Areena välittävat gaalan Tampereen Tohlopin Mediapoliksesta suorana lähetyksenä.

– Olemme erittäin ylpeitä ja kiitollisia tästä ehdokkuudesta. Se todistaa, että kohta viisi vuotta jatkunut työmme kulttuurin ja kritiikin puolesta on ollut valtavan tärkeää. Kulttuuri kuuluu kaikille, ja haluamme osaltamme olla toteuttamassa tätä tehtävää, päätoimittaja Marita Salonen iloitsee.

AL9A0735

Tilaisuus järjestettiin Galleria Himmelblaussa, jossa on esillä Ilkka Väätin taideteoksia.

Yli 5 500 julkaistua juttua

Kulttuuritoimitus.fi aloitti toukokuussa 2019. Sen taustalla on yleishyödyllinen osakeyhtiö Kulttuuritoimitus Suomi Oy. Palvelu seuraa koko maan kulttuurielämää Tampereen ja Pirkanmaan näkökulmasta.

Neljän ja puolen toimintavuoden aikana sivustolla on julkaistu noin 5 500 kritiikkiä, haastattelua, kolumnia ja muuta juttua muun muassa kuvataiteen, teatterin, kirjallisuuden, elokuvan, tanssin ja sarjakuvan aloilta. Joka viikko ilmestyy noin 30 uutta artikkelia ja arvostelua.

– Kulttuuritoimituksesta tuli nopeasti koko Suomen julkaisu. Noin 5 prosenttia lukijoista on jo pitkään ollut ulkosuomalaisia, eniten heistä Yhdysvalloista ja Ruotsista. Yli puoli miljoonaa suomalaista tarvitsee meitä joka vuosi, Salonen kiittää.

Kulttuuritoimitus.fi on aiemmin saanut kaksi tunnustusta toiminnastaan: Tampereen kaupungin Vuoden kulttuuriteko 2019 -palkinnon sekä Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton tunnustuspalkinnon korkeatasoisesta ja uraauurtavasta työstä vuonna 2021.

AL9A0790

Runouteen erikoistuneen Poesia-kustantamon Olli-Pekka Tennilä kiitti omassa puheenvuorossaan muun muassa Kulttuuritoimitusta.

Maksuttomuus säilyy

Kulttuuritoimituksen tekijäyhteisöön kuuluu nyt jo noin sata toimittajaa, kirjoittajaa ja valokuvaajaa. He ovat syntyneet viidellä eri vuosikymmenellä ja edustavat seitsemää Suomen maakuntaa.

Koska sivustolla ei ole maksumuuria, lukijat saavat koko toimituksellisen sisällön käyttöönsä ilmaiseksi ja tasa-arvoisesti.

– Yksi asia on varma: Kulttuuritoimitus pysyy maksuttomana myös tulevaisuudessa. Se on tärkeä arvo meille ja lukijoille, päätoimittaja Salonen lupaa.

Kulttuuritoimitus täyttää viisi vuotta toukokuussa 2024. Se on jo saavuttanut vankan aseman kulttuurialan ja -kritiikin puolestapuhujana ja julkaisualustana.

Juttuja on luettu yhteensä jo yli 4,6 miljoonaa kertaa. Yhden kuukauden aikana sivustolla on vieraillut enimmillään yli 90 000 eri lukijaa. Syyskuun 2023 kävijämäärämme oli historiamme toiseksi korkein – 72 897 uniikkia lukijaa. Lisäksi Kulttuuritoimituksella on Facebookissa noin 12 000, Instagramissa noin 5 000 ja X:ssä (entinen Twitter) noin 2 000 seuraajaa.

* *

Äänestä meitä!

Vuoden kulttuuriteko 2023 -äänestys jatkuu 2.11. asti osoitteessa:

www.kulttuurigaala.fi/yleisoaanestys

* *

Vuoden kulttuuriteko 2023 -ehdokkaat

  • Betoniunelmia – ja muita näkymiä 1970-luvun arkkitehtuuriin
  • G Livelab X Elokapina – Toivo elossa -festivaali
  • Vive Kaija Saariaho!
  • Kulttuuritoimitus.fi
  • Malva – Lahden visuaalisten taiteiden museo
  • New Theatre Helsinki
  • Nykyesityksen näyttämö / Helsingin Kaupunginteatteri
  • Osuuskunta Poesia / Lantun henki
  • Purkutaidetalo Pinni47
  • Turun Taiteen talon perustaminen