Parasta juuri nyt (17.11.): Aikakauslehdet, julkiset saunat, Sorin Sirkuksen joulushow, jouluelokuvat

17.11.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaisa Järvelä linnoittautuu sisätiloihin – eikä pode siitä huonoa omatuntoa.

1

Marraskuun pimeyden parhaita puolia on, että sisälle linnoittautumisesta ei tarvitse potea huonoa omaatuntoa. Nyt jos koskaan on hyvä syy asetella sohvatyynyt pehmeäksi pesäksi ja käpertyä lukemaan mahdollisimman tyhjänpäiväisiä aikakauslehtiä ihan vain siksi, että siitä tulee astetta valoisammalle mielelle. Itselleni parhaana hemmotteluna toimivat sisustuslehdet, joiden harmoniset kuvat saavat ajatuksetkin rauhoittumaan.

2

Jos marraskuussa viitsii vapaa-aikanaan poistua kotoa, paras kohde on ehdottomasti julkinen sauna – mielellään sellainen, josta pääsee myös uimaan. Tamperelaiset avantouimarit jakautuvat perinteisesti kahteen leiriin sen mukaan, pitävätkö he ainoana oikeana talviuintipaikkana Kaupinojan vai Rauhaniemen saunaa. Oma kestosuosikkini on jo vuosia ollut Kaupinoja, mutta myös superkaupunkilaisessa vaihtoehdossa Kuumassa on oma viehätyksensä. Julkisessa saunassa käyminen tuntuu vähän samalta kuin pyörähtäisi kantakapakassa. Jälkeenpäin olo on vain lähes aina parempi.

3

Jos tamperelaisista jokavuotisista joulunajan esityksistä pitää valita yksi suosikki, se on ehdottomasti Sorin Sirkuksen joulushow. Nuoret sirkuslaiset ovat uskomattoman taitavia, ja esityksistä on rakennettu vuosi toisensa jälkeen huikeita, kaikki aistit räjäyttäviä elämyksiä. Tämän vuoden joulushow Soriferia saa ensi-iltansa ensi viikon perjantaina 22.11.2019. Tarina vie katsojat mystiseen tehtaaseen ja erämaassa asuvan heimon pariin. Illasta sirkuksen katsomossa tulee hyvin todennäköisesti marraskuun paras!

4

Olen pitänyt henkisenä rajanani joulufiilistelyn aloittamiselle marraskuun puoltaväliä. Nyt rajapyykki on ohitettu, mikä tarkoittaa sitä, että vähintään kerran viikossa on lupa katsoa yksi jouluelokuva. Tämän vuoden uutuuksista pakollinen nähtävä on ainakin Paul Feigin romanttinen komedia Last Christmas, jonka pitäisi olla äärimmäisen jouluinen ja tunteisiin vetoava, mutta ei kuitenkaan turhan siirappinen pläjäys. Tim Burtonin Painajainen ennen joulua jäi Halloweenina katsomatta, joten sekin on syytä sijoittaa nyt joulunalusviikoille.

5

Paras syy maksaa lasten harrastuksista ovat syys- ja kevätkauden päättävät ylisuloiset näytökset, joita marraskuun loppu ja joulukuun alku ovat pullollaan. Mikä voisi olla ihanampaa kuin ryhmä toisensa jälkeen lavalle nousevia, rimpsuilla ja glitterillä koristeltuja pieniä voimistelijatyttöjä tai itkettävästi laulavia muskarilaisia? Tänä vuonna myös puolivuotiaamme pääsee ensimmäisen kerran esiintymään oman vauvamuskariryhmänsä kanssa. Tästä tulee todennäköisesti joulukuun paras ilta.

Kaisa Järvelä