Parasta juuri nyt (20.10.): Ei enää Eddy, Muuttopäiväkirjat, Frank Lloyd Wright, Finnkinon klassikot

20.10.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janica Brander seuraa yhteen muuttavia nuoria pareja ja nauttii popkornien tuoksusta.

1

Ensimmäinen kustantaja hylkäsi Édouard Louisin romaanin Ei enää Eddy (Suom. 2019, Tammi), koska tarinan kuvaamaa köyhyyttä ei muka ole ollut Ranskassa sataan vuoteen. Omaelämäkerrallinen kirja kertoo, millaista on olla herkkä homopoika karussa ja maskuliinisessa maailmassa. Tarinaa järkyttävämpää on kuitenkin se, että olemme niin kuplautuneita, että pidämme kirjaa poikkeuksellisen rujona.

2

Dokumenttisarja Muuttopäiväkirjat kertoo nuorista pareista, jotka muuttavat yhteen. Sarjan tahti on mukavan verkkainen ja draama arkista, eikä katsoja koe tirkistelevänsä kohuelämää. Antin ja Taijan kodissa on puutetta rahasta ja välillä sähköstäkin, mutta ei rakkaudesta. Taksikuski-Ville kaipaa läheisyyttä, mutta poikaystävä Juliusta vie ensin intti, sitten biletys. Muuttopäiväkirjat on katsottavissa Yle Areenassa.

3

Arkkitehtinero Frank Lloyd Wrightin rakennukset olivat moderneja, mutta kaukana kylmistä lasikuutioista. 1920-luvulla Wright oli rahansa ja perheensä menettänyt kuusikymppinen mies. Vesiputouksen keskelle rakennetusta Falling Water -talosta alkoi kuitenkin hänen uransa uusi, nuoruusaikojakin upeampi kukoistus, joka kesti vielä 30 vuotta. Frank Lloyd Wright – arkkitehti –dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa 30.12.2019 asti.

4

Finnkinon Kuukauden klassikko -sarjassa esitetään vanhoja elokuvasuosikkeja, kuten Tuulen Viemää, Fight Club ja Ghostbusters. Suuri valkokangas ja popkornien tuoksu loihtivat taian, jota yksikään kotiteatteri 70-tuumaisine full-hd-televisioineen ei tavoita. Tältäkö tuntui, kun yleisö näki Atlantan palon väreissä ensimmäistä kertaa?

Ghostbusters Finnkinon elokuvateattereissa 31.10.2019 kello 20.

5

Kylmyys merkitsee talviuintikauden alkua, ja Tampereen parhaat löylyt saa Rauhaniemen saunassa. Sekopäisin kilpalöylyttely on laantunut, ja lapsetkin kestävät alalauteiden lämpöä. Pikkusaunassa voi nauttia lempeämmistä löylyistä. Sitten pulahdus Näsijärveen ja makkarat grilliin. Oma elämyksensä ovat vakisaunojat, joiden jutut ovat ehtaa Eilaa ja Rampea. Sauna on avoinna joka päivä vuoden ympäri, aukioloajat löytyvät täältä.

Janica Brander

Pin It on Pinterest

Share This