Mitä kaikkea Tampereella ja Pirkanmaalla tällä viikolla tapahtuu? Joka viikko listaamme viikon tärkeimmät kulttuuritapahtumat konserteista näyttelyihin ja muihin rientoihin.
Antti Lähde
Festivaalit: Tampere Jazz ja Urjala soikoon!
Tampere Jazz Happeningin tämän vuoden ohjelma on jälleen mielenkiintoinen yhdistelmä Tampereella jo aiemmin kuultuja muusikoita ja uusia tuttavuuksia. Torstaista 31.10. sunnuntaihin 3.11. kestävän festivaalin ohjelmiston on jo esitellyt Kulttuuritoimituksessa Erik Ahonen. Lue artikkeli tästä.
Tampere Jazz Happeningin tunnetuimpia kansainvälisiä esiintyjiä ovat trumpetisti Ambrose Akinmusire, kontrabasisti Joëlle Léandre, basisti Dave Holland, kitaristi Fred Frith ja pianisti Aki Takase. Kotimaisista muusikoista esiintyvät muun muassa rumpali Olavi Louhivuori ja saksofonisti Juhani Aaltonen uusine kokoonpanoineen.
Tampere Jazz Happeningin konsertit järjestetään Tullikamarin Pakkahuoneella ja Klubilla sekä Telakalla. Katso festivaalin ohjelmisto täältä.
Kamarimusiikkifestivaali Urjala soikoon! ohjelmistoon mahtuu kamarimusiikin lisäksi jazzia, valokuvausta, teatteria, lasitaidetta ja gourmet-ruokaa. Teemu Kupiaisen johtaman festivaalin tämänvuotinen ohjelma rakentuu harpun ympärille. Festivaalin esiintyjinä kuullaan muun muassa harpisti Laura Hynnistä, huilisti Kaisa Kortelaista, kitaristi Jarmo Saarta ja viulisti Otto Antikaista.
Urjala Soikoon! levittäytyy 2.–3.11. Säätiötalolle, Nuutajärven lasikylään, Kahvila + keittiö Sylviin ja Vanhan pajan saliin. Festivaalin ohjelmiston näet täältä.
Näyttelyt ja museot: Portti Roomaan aukeaa
Kuukauden vaihtuminen aiheuttaa kuhinaa taidegallerioissa.
Tampereella alkavia näyttelyitä ovat muun muassa keramiikkataiteilija Anni Paunilan ja lasitaiteilija Marja Hepo-ahon Kasvisto Keskus Galleriassa (30.10.), Pekka Hepo-ojan akryylimaalausten ja lyijypiirrosten näyttely Dark Thoughts Lielahden kartanossa (31.10.), Ninni Luhtasaaren veistoksia, kirjontaa ja installaatioita sisältävä Lillumisia Galleria Muuntotilassa (1.11.), Misa Sarasteen leluveistosten ja -installaatioiden näyttely Leikin paluu – Playback Himmelblaun pop up -galleriassa (1.11.), Simo Peterin henkilökuvien näyttely Paikalliset ja Tuukka Kailan abstraktin valokuvataiteen näyttely Placeholder Nykyajassa (1.11.), Tuija Lampisen ja Anniina Vainionpään maalausten ja grafiikan näyttely Galleria Saskiassa (1.11.), Aila ja Asko Salmisen pienoisveistosten näyttely Matkalla Galleria Koppelossa (2.11.), Sanna Huuhkan mediainstallaatio Kivijalkoja Pispalan Hirvitalossa (2.11.) ja Outi Koiviston piirrosten ja installaatioiden näyttely Maisema kuulee sekä Liisa Aholan ja Janelin Kinnusen videoinstallaatio Arterektum vai artefaktum? Galleria Rajatilassa (2.11.).
Lisäksi Vapriikissa avautuu perjantaina 1.11. odotettu historiallinen näyttely Ostia – portti Roomaan, joka johdattelee Ostian, antiikin Rooman satamakaupungin vilkkaaseen elämään.
Mainittakoon myös, että yli kymmenen vuotta Vapriikissa esillä ollut näyttely Tammerkoski ja kosken kaupunki on viimeistä päivää auki sunnuntaina 3.11.
Muualla Pirkanmaalla Mäntän Taideseura ry:n vuosinäyttely Mänttä-Vilppulan kaupungintalolla ja Janne Kaitalan maalausten näyttely Paluu Ankkalinnaan Ylöjärven Vanhassa Räikässä avautuvat maanantaina 4.11.
Teatteri: Veriveljet psykiatrisessa sairaalassa
Tampereen Teatterissa saa torstaina 31.10. ensi-iltansa Elling, joka perustuu Ingvar Ambjørnsenin romaaniin Veriveljet. Draamakomedia kertoo äitinsä kuoleman jälkeen psykiatriseen sairaalaan joutuvan aikamiespojan ja tämän itsetuhoisen huonetoverin välisestä ystävyydestä.
Axel Hellsteniuksen kirjoittaman ja Henri Kapulaisen suomentaman näytelmän ohjaa Samuli Reunanen. Rooleissa nähdään muun muassa Johannes Korpijaakko, Ville Majamaa ja Eeva Hakulinen. Esityksiä on 19.12. asti.
Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa viihdytään lauantaista 2.11. alkaen Tatun ja Patun seurassa. Aino Havukaisen ja Sami Toivosen lastenkirjaan perustuvan Tatu ja Patu syömään! -näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut Sami Rannila. Rooleissa nähdään Jaakko Loukkola ja Kalle Tulander. Esityksiä on 1.12. asti.
Teatteri Siperian ensi-iltana nähdään perjantaina 1.11. lastennäytelmä Apo Apponen, joka perustuu Juhani Känkäsen kirjasarjaan. Ensi-ilta nähdään Tampereen Lastenkulttuurikeskus Rullassa, ja neljän esityskerran jälkeen teos lähtee kiertueelle alueen päiväkoteihin ja kirjastoihin.
Lapsille tarjoaa viihdykettä myös Teatteri Mukamas, jonka uusi nukke- ja musiikkiteatteriesitys Pöllö hukassa? kertoo pienestä pöllönpoikasesta, joka eksyy pesästään syvälle metsään. Ensi-ilta keskiviikkona 30.10. Esityksiä 9.11. asti.
Sketsiteatteri Palatsi tuo perjantaina 1.11. ensi-iltaan ”pikkujoulun ketterimmän” sketsikomedian Pukki Palatsissa. Rooleissa nähdään Jari Salmi, Teemu Koskinen ja tankotanssitaiteilija Henriikka Roo. Esityksiä 20.12. asti.
Myös Nokian teatteriviikkoon mahtuu ensi-ilta. Etunäyttämö esittää Tehdas 108:ssa sisällissodan jälkeiseen aikaan ja Pitkäniemen mielisairaalaan sijoittuvan fantasiadraaman Jäähän merkitty. Näytelmä on nokialaisen Heidi Korkiakankaan ensimmäinen, ja sen ohjaa Saija Viljanen. Esitykset jatkuvat 5.12. asti.
Tehdas Teatterin Kolme sisarta ja tuntematon sotilas vierailee Teatteri Telakalla 2.–3.11. Tsehovin ja Linnan klassikot yhdistävän teoksen on dramatisoinut ja ohjannut Tommi Silvennoinen.
Tampereen Improvisaatioteatterin Snorkkelin syksyn pitkä näytelmä Game of Snorkkeli ammentaa Game of Thrones -televisiosarjasta. Esitykset Demoteatterissa 2., 9. ja 23.11.
Komediaa on luvassa Kangasala-talossa, jonne Jukka Puotila tuo show’nsa perjantaina 1.11. Samana iltana Tampereen Komediateatterissa viihdyttävät Heli Sutela ja Krisse Salminen. Lauantaina 2.11. TTT:n stand up -spesiaalissa Eino Salmelaisen näyttämön lavalle nousevat Noin viikon studio -ohjelmasta tutut Eeva Vekki, Anders Helenius, Antti Haapala ja Tomi Haustola.
Elokuva: Housuttomat koirat ensi-illassa
Perjantaina 1.11. elokuvateattereihin saapuu neljä uutta ensi-iltaa.
Viikon ainoa kotimainen ensi-ilta on J-P Valkeapään BDSM-maailmaan sijoittuva ihmissuhdedraama Koirat eivät käytä housuja. Festivaalikierroksella menestystä niittänyt elokuva on myyty teatterilevitykseen jo 25 maahan. Elokuvan pääosissa nähdään Pekka Strang ja Krista Kosonen.
Tim Millerin ohjaama Terminator: Dark Fate on kuudes elokuva James Cameronin vuonna 1984 käynnistämässä toimintaelokuvien sarjassa. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Terminator 2: Tuomion päivä -elokuvan jälkeiseen aikaan ja sen pääosissa nähdään kahden ensimmäisen Terminator-elokuvan tapaan Linda Hamilton ja Arnold Schwarzenegger.
Greg Tiernanin ja Conrad Vernonin ohjaama koko perheen kauhukomedia Perhe Addams kertoo aiemminkin valkokankaalla nähdystä kummajaisperheestä. Tällä kertaa Gomez, Morticia ja Fester seikkailevat 3D-animaatiohahmoina.
Stephen Kingin Doctor Sleep jatkaa Danny Torrancen tarinaa 40 vuotta Hohdon tapahtumien jälkeen. Tohtori Uni -romaaniin perustuvan trillerin on ohjannut Mike Flanagan ja sen pääosissa nähdään Rebecca Ferguson ja Ewan McGregor.
Finnkinon event cinema -näytöksinä nähdään tällä viikolla kuukauden klassikkona kummituskomedia Ghostbusters (31.10.) ja Bolshoi-teatterin balettiesitys Raimonda (3.11.). Lisäksi maanantaina 4.11. nähdään Taideaarteita maailmalta -sarjassa Frida Kahlosta kertova dokumentti.
Arthouse Cinema Niagaran viikon erikoisnäytöksiä ovat Tapio Kalliomäen dokumenttielokuva Tie Tampereelle 1918 (30.10.), venäläinen draama Another Year (30.10.), Puola-sarjassa esitettävät Ether (30.10.) ja Beyond Words (31.10.)., China Screen 2019 -sarjan avauselokuva Marceline, A Woman, A Century (1.11.) sekä Elokuvakerho Monroen sarjassa nähtävä Chaplin-klassikko Ritari Siniparta (2.11.).
Finnkinon elokuvateatterien ohjelmiston näet täältä ja Arthouse Cinema Niagaran ohjelmiston täältä.
Keikat ja konsertit: Kehä kokoontuu Olympiaan
Tampere Jazz Happeningin (31.10.–3.11.) konsertit järjestetään Tullikamarin Pakkahuoneella ja Klubilla sekä Telakalla. Katso festivaalin ohjelmisto täältä.
Tampere-talon viikon tähtiä ovat Isossa salissa konsertoivat iskelmäveteraani Pepe Willberg (30.10.) ja rocktenori Jarkko Ahola (2.11.) sekä Pienessä salissa esiintyvät, Intissimo-konsertin tekevä Samuli Putro (1.11.) ja norjalainen saamelaisartisti Mari Boine (2.11.). Lisäksi lauantaina 2.11. kuullaan Sorsapuistosalissa irlantilaista The Dublin Legendsiä, jossa on mukana soittajia maineikkaasta kansanmusiikkiyhtyeestä The Dublinersista.
Tampere Filharmonia esittää keskiviikkona 30.10. Tampere-talon Isossa salissa Hilla ja Liisi -musiikkisadun. Sunnuntaina 3.11. Pienen salin Faunien iltapäivä -konsertissa kuullaan Mozartia, Prokofjeviä, Kalevi Ahoa ja Johanna Eränköä.
Tampereen G Livelabin viikon konserttivieraat ovat perjantaina 1.11. esiintyvät poplaulajat Pauliina Kokkonen ja Vilma Alina sekä lauantaina 2.11. soittava kitararockyhtye The Holy.
Olympiassa järjestetään yksi Tampereen keikkaviikon kiinnostavimmista tapauksista eli ensimmäinen Kehä-konsertti. Kehä #1 -illassa torstaina 31.10. laulujaan esittävät ja niistä keskustelevat Eva Louhivuori (Eva+Manu), Teemu Markkula (Death Hawks), Manna, Ylva Haru, Eetu Henrik Iivari (The Holy), Antero Lindgren ja Kielo Kärkkäinen. Illan isäntänä toimii Topi Saha.
Perjantaina 1.11. Olympiassa esiintyy sveitsiläinen Cellar Darling, jonka musiikissa progressiivinen rock ja metalli kohtaa folkiin.
Tullikamarin Klubilla kuullaan keskiviikkona 30.10. yhdysvaltalaista Dub Trioa. Jazzia, dubia ja rockin eri alalajeja vapautuneesti yhdistelevä yhtye on tehnyt 2000-luvun aikana musiikkia muun muassa Mike Pattonin kanssa ja säestänyt esimerkiksi Lady Gagaa, Mos Defiä ja The Fugeesia.
Telakan viikkoon mahtuu kaksi mielenkiintoista ulkovierasta. Tiistaina 29.10. Telakalla esiintyy malilainen tuareg-muusikko Ahmed ag Kaedy. Keskiviikkona 30.10. vuorossa on puolestaan kalifornialainen garagerockinstituutio The BellRays, jonka laulaja Lisa Kekaula on esiintynyt muun muassa MC5:n, James Williamsonin ja Basement Jaxxin kanssa.
Kansainvälinen meno jatkuu Kulttuurikahvila Kivessä, jonka Down Home Kivi -illan vieraana on torstaina 31.10. yhdysvaltalainen akustisen bluesin mestari, kitaristi Steve James.
Jazzmuseo-yhtye konsertoi keskiviikkona 30.10. Emil Aaltosen museossa. Luvassa on jazzia 1960- ja 1970-luvulta. Kitaristi Timo Kämäräinen tuo puolestaan Ihana Leijona -yhtyeensä TTT-klubille lauantaina 2.11.
Maailmanlopun disko MMXIX -minifestivaali levittäytyy perjantaina 1.11. Vastavirta-klubille ja lauantaina 2.11. Teatteri La Stradaan. Perjantain esiintyjien joukossa ovat esimerkiksi kotimainen postpunkyhtye Rue Mørgue ja venäläinen Moon Far Away. Lauantaina hämmästellään muun muassa Luciferin parfyymiä, Läjä Äijälän uutta ”take away -taideinstallaatiota”.
Perjantaina 1.11. Tampereen yökerhoissa ja klubeilla kuullaan myös muun muassa Esa Elorantaa (Bar Aikalisä), Knucklebone Oscaria (Ihku), Ikinää (Jack the Rooster), Sekret Teknikiä (Maanalainen) ja Ninni Forever Bandia (O’Connell’s).
Kangasala-talon viikkoon mahtuu vintageorkesteri Seminolan konsertti Kadonneita aarteita keskiviikkona 30.10. sekä Tapiola Big Bandin ja Mari Palon Diiva svengaa -ilta torstaina 31.10.
Mitä muuta? Flipperit paukkuvat!
Nykytanssiryhmä Liisa Pentti + Co vierailee viikonloppuna Tampereen Liikelaiturilla. Liisa Pentin The Weight of My Heart esitetään sekä lauantaina 2.11. että 3.11. kello 19. Ensimmäisenä iltana toisena esityksenä nähdään Rea-Liina Brunoun Menestysteos ja jälkimmäisenä Leila Kourkian Silmästä silmään.
FL Antti Liuttunen luennoi Vapriikissa keskiviikkona 30.10. kello 18 Hair-musikaalista, Tampereen Popteatterista ja hippikulttuurista.
Taidehistorioitsija Minna Polus luennoi Kimmo Pyykkö -taidemuseossa torstaina 31.10. kello 17.30 Hugo Simbergin tyttärestä, ryijytaiteilija Uhra Simberg-Ehrströmistä.
Työväenmuseo Werstaassa järjestetään lauantaina 2.11. kello 17–20 teematapahtuma Elämä ja kuolema työväenkaupungissa. Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seuran puheenjohtaja, dosentti Ilona Pajari ja historian väitöstutkija Antti Harmainen luennoivat kuolemasta ja henkimaailmasta.
Vapriikissa vietetään puolestaan sunnuntaina 3.11. kello 12 alkaen roolipeleille omistettua Museocon-tapahtumaa.
Kulttuuritalo Laikun valtaa tiistaina 29.10. kello 18 alkaen musiikille ja äänitaiteelle omistautunut runoklubi Särinä. Vieraina ovat lauluntekijä Lyyti, elektronimuusikko Veli-Matti Rintalan kanssa esiintyvä runoilija Juha Rautio ja runoilija-kuvataiteilija Saku Lillukka.
Lauantaina 2.11. kello 15 alkaen Laikussa vietetään Marraskuun matineaa Pentinkulmalta Pispalaan. Luvassa on laulua ja sanataidetta Väinö Linnan ja Lauri Viidan teosten Täällä Pohjantähden alla ja Moreenin pohjalta.
Mainittakoon vielä, että Lempäälän Ideaparkissa järjestetään viikonloppuna 2.–3.11. Flipperin SM-kisat. Paikalle odotetaan noin 100 harrastajaa mittelemään lajin suomenmestaruudesta. Tilt!