Mitä tapahtuu 18.–24.6.?

18.06.2019

Mitä kaikkea Tampereella ja Pirkanmaalla tällä viikolla tapahtuu? Joka tiistaiaamu listaamme viikon tärkeimmät kulttuuritapahtumat konserteista näyttelyihin ja muihin rientoihin.

Antti Lähde

Näyttelyt ja museot: Warholin julisteet Tampere-taloon

Viikon ehdottomasti merkittävimpiä näyttelynavajaisia Pirkanmaalla vietetään Tampere-talossa. Sorsapuistosalissa avautuu tiistaina 18.6. Andy Warholin (1928–1987) julistenäyttely Posters, joka jatkuu 25.8. saakka.

Näyttely sisältää noin 120 Warholin kehystettyä ja museolaatuista alkuperäisjulistetta 1960–1980-luvuilta, kirjojen, lehtien ja äänitteiden kansia, harvinaisia keräilyesineitä sekä kymmeniä Warholin julkaiseman Interview-lehden numeroita.

Samanaikaisesti Posters-näyttelyn kanssa Tampere-talon Talvipuutarhassa järjestetään Pinnallinen Suomi -niminen myyntinäyttely. Näyttely pohjautuu Tampere-talon järjestämään Pinnallinen Suomi 2019 -taidekilpailuun, jossa etsittiin tämän päivän kotimaisia ilmiöitä, jotka kilpailijoiden tuli Andy Warholin hengessä muuttaa taiteeksi. Näyttelyn töiden aiheina nähdäänkin muun muassa rutattu lonkerotölkki, Finlaysonin Jesus-lakanaan ilmestynyt kultainen Cheek ja presidentti Sauli Niinistön koira Lennu.

Oriveden Taidekeskus Leporannassa avautuu juhannuslauantaina 22.6. järjestyksessään 48. kesänäyttely. Näyttelyn teemana ja nimenä on Hiljaisuus, ja se ottaa kantaa maaseudun ja pienten kylien elävyyden puolesta. Näyttely päättyy 18.8.

Kangasalan pääkirjaston Taidetila Terrassa alkaa maanantaina 24.6. Aija Narvin taidenäyttely Aina kohti uutta.

Mainittakoon myös, että Tampereen Hervannassa sijaitsevan Poliisimuseon uusi perusnäyttely Poliisi paikalla! on viime viikolla avautunut. Näyttelyssä kerrotaan niin noitavainoista, henkirikoksista, valtionpetoksista kuin nykypäivän kyberrikollisuudestakin.

Teatteri: Kutupuuhia ja kvartaalikapitalismia

Ylöjärveläinen Teatteriyhdistys Wimma esittää Viljakkalan kesäteatterissa kesänäytelmänään Kutupuuhia Kalajärvellä. Komedian käsikirjoitus on Matti Wannen ja ohjaus Jari Hiltusen. Ensi-ilta on keskiviikkona 19.6. Esityksiä on 13.7. asti.

Vilppulan Väinölän kesäteatterissa nähdään sesongin epätodennäköisimmin nimetty kesäteatterinäytelmä. Omatunto kohtaa kvartaalikapitalismin on tragikoominen näytelmä saippuateollisuuskapitalisti Viljo Rahkosesta, jonka omatunto yllättäen herää. Näytelmän ensi-ilta on perjantaina 21.6. ja esitykset jatkuvat 11.8. asti.

Vahannan nuorisoseuran Puluboi-näytelmä perustuu Veera Salmen lastenkirjasarjaan. Käsikirjoitus on myös Veera Salmen, ohjaus Anne Helmisen. Näytelmän ensi-ilta Ylöjärven museolla on maanantaina 24.6. Esityksiä riittää 24.8. asti.

Elokuva: Väliviikko!

Elokuvateattereissa ei nähdä juhannusviikolla ensi-iltoja eikä erikoisnäytöksiä.

Tampereen elokuvateattereista Finnkinon Plevnan ja Cine Atlasin näytösajat näet täältä ja Arthouse Cinema Niagaran näytösajat täältä.

Festivaalit: Kuivaamolle vai Tullille?

Jos päätät jäädä – tai saapua – juhannukseksi kaupunkiin, tarjoaa Tampere kaksi erilasta festivaalivaihtoehtoa.

Lielahden Hiedanrannan Kuivaamolla vietetään Tampere Underground Juhannusta. Ilmainen tapahtuma lupaa tarjota ”tinkimättömän hyvää musiikkia, parasta tunnelmaa ja vegaanista ruokaa”.

Kahden päivänä kahdella esiintymislavalla nähdään kaikkiaan 18 keikkaa. Perjantain 21.6. esiintyjiä ovat muun muassa Viivat, Nagasaki Grandslam ja Sanni the Kid, lauantain 22.6. puolestaan Hot Heros, Minä ja Nieminen sekä 20 000 Hz.

Pakkahuoneen ja Telakan järjestämällä Valtteri Festivalilla kuullaan muutaman pykälän verran tunnetumpia esiintyjiä.

Festivaali alkaa perjantaina 21.6. Pakkahuoneen ”Stand Up -tykityksellä” (klo 18–20), jossa yleisöä viihdyttävät muun muassa Petri Hankonen, Heidi Mäkelä ja Riku Sottinen. Illan esiintyjinä Pakkahuoneella kuullaan Pariisin Kevättä, Samae Koskisen Korvalääkettä ja M-nimellä esiintyvää Minja Koskea. Telakalla pauhaa Joku Roti Mafia.

Lauantain 22.6. esiintyjiä ovat Pakkahuoneen Samuli Putro, Atomirotta ja Ursus Factory sekä Telakan Pekko Käppi & K:H:H:L ja Eerolan Reetta.

Hämeenkyrön Aurinkorinne-päiväkeskuksessa järjestetään keskiviikkona 19.6. perinteiset Aurinkofestarit. Iltapäivällä kello 12–15 kuullaan muun muassa Pihapelimanneja sekä JPH-Rockia.

Konsertit ja keikat: Selloja Piilopirtissä

Konsertti- ja keikkatarjonta on juhannusviikolla tuttuun tapaan tavallista rauhallisempaa.

Tampereen Pispalan Vastavirta-klubilla pääsee tiistaina 18.6. nauttimaan folkpunkista paikallisen duon Jaakko & Jayn sekä Ranskan Marseillesta tulevan Giz Mediumin tahtiin. Keikka on ilmainen.

Viikonloppunaa Vastavirta on Tampere Underground Juhannus -jatkotunnelmissa. Perjantaina 21.6. kuullaan Tampere Underground Orchestraa, Grateful Dädiä, Jankan Eläinpuistoa ja A.Takalo & Takavalot Duoa, lauantaina 22.6. puolestaan keinutaan The Sailorsin ja Jere Dangerousin johtaman dj-porukan reggae-rytmien tahiin.

Pinsiön Urkin piilopirtin ohjelmassa on tiistaina 18.6. Apocalyptican Hannu Kiisken ja viiden muun sellistin Total Sello Fresh -konsertti. Keskiviikkona 19.6. Tyrvään Pappilan ilmaiskonsertissa esiintyy puolestaan Marko Aho & Swing Doctors. Saman iltana Tampereen Tahmelan huvilalla soittaa Jaakko Löytty.

Tampereen kaupungin Puistokonsertit-sarjassa järjestetään juhannusviikollakin runsaasti ohjelmaa. Keskustorin Laikunlavalla soi tiistaina 18.6. rock, kun lavalle nousevat Dirty Thieves, External ja Rückwater. Keskiviikkona 19.6. ohjelmassa on Medisiinariorkesteri Sivuäänen, Seminola-orkesterin ja A. Sommer Bandin konsertit.

Puistokonserit-ohjelmaan voi tutustua tarkemmin täällä.

Mitä muuta?

Mitä nyt kukakin juhannuksena tekee – tietenkin!