Mitä tapahtuu 14.–20.1.2020: Steel Panther, Helene, Valehtelijan peruukki, Lux Griseo, Kaamoskirjapäivät…

Mitä kaikkea Tampereella ja Pirkanmaalla tällä viikolla tapahtuu? Joka tiistai listaamme viikon tärkeimmät kulttuuritapahtumat konserteista näyttelyihin ja muihin rientoihin.

Antti Lähde

Näyttelyt: Toteemieläimiä Pirkkalassa

Pirkkalan Galleria 2:n galleriakevät käynnistyy torstaina 16.1. Toni-Petri Ruotsalaisen näyttelyllä TOTEM. Italiassa ja Yhdysvalloissa opiskellut tamperelaistaiteilija tutkii maalauksissaan nykyihmisen luontosuhdetta.

”Meistä monet kokevat hengenheimolaisuutta tiettyihin eläimiin, muodostaen näin eräänlaisen toteemisuhteen itsensä ja luotokappaleiden välille”, Ruotsalainen pohtii TOTEM-näyttelyn tiedotteessa. Näyttely jatkuu 10.2. asti.

Teatteri: Valehtelijoiden peruukki Frenckellille

Yksi viime vuoden kiitellyimmistä teatteriesityksistä, Helsingin KOM-teatterin Valehtelijoiden peruukki, vierailee Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä perjantaina ja lauantaina 17.–18.1. Esitys ammentaa estradilla nähtävien Pirkko Saision ja Marja Packalénin elämästä. He ovat käsikirjoittaneet näytelmän Heini Junkkaalan kanssa.

Valehtelijoiden peruukki sai syksyllä Kulttuuritoimituksen Sirpa Pääkköseltä arvostelussa täydet viisi tähteä. Seuraavan kerran näytelmä vierailee Tampereella toukokuussa ja sen jälkeen lokakuussa.

Viikon toinen kahden hengen näytelmä, Rakastan sua ja Abbaa, saa ensimmäisen näytöksensä TTT-Klubilla. Minna Koskelan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä kertoo avioparista, joka on kiertänyt Suomea musiikkiesityksensä kanssa yli 30 vuotta. Musiikkikomedian rooleissa nähdään Minna Kivelä ja Ilkka Merivaara. Rakastan sua ja Abbaa nähdään TTT-Klubilla lauantaina 18.1. sekä 29.1., 19.2., 14.3. ja 28.3.

Suomen Teatteriopiston näyttelijäntyön jatkolinjan opiskelijat esittävät Tampereen Juhlatalo Hovissa Coline Serreaun käsikirjoittamaa ja Jevgeni Haukan ohjaamaa koko perheen näytelmää Kani Kania sunnuntaista 19.1. alkaen. Ikäsuositus näytelmään on yli 12 vuotta.

Aapelin Siunattu hulluus palaa kehitysvammaisteatteri La Stradan lavalle. Näytelmä nähdään seuraavan kerran sunnuntaina 19.1., minkä jälkeen lisänäytöksiä on vielä kahdeksan lisää helmikuun puolelle.

Valkeakosken Teatteriravintola Emilin Café Teatro -illassa nähdään lauantaina 18.1. Naisten sauna, Ritvalalaiset-kollektiivin ”vihdantuoksuinen esitys ystävyydestä, naisista ja saunasta”. Rooleissa ovat Henna Valkeamäki ja Sanna Ristaniemi.

Elokuva: Laura Birn on Schjerfbeck

Suomen elokuvateattereissa nähdään perjantaina 17.1. neljä ensi-iltaa: Helene, Matthias & Maxime, Bad Boys for Life ja Eläintohtori Dolittle.

Viikon kotimainen ensi-ilta, Helene, kertoo taidemaalari Helene Schjerfbeckin elämästä. Antti J. Jokisen ohjaama ja Marko Leinon kanssa käsikirjoittama draama sijoittuu vuoteen 1915, jolloin unholaan vaipunut Schjerfbeck tutustui kahteen uransa ja elämänsä kannalta tärkeään henkilöön, taidekauppias Gösta Stenmaniin ja nuoreen taideharrastajaan Einar Reuteriin.

Nimiroolin tekevän Laura Birnin lisäksi Helenessä nähdään muun muassa Johannes Holopainen, Krista Kosonen, Pirkko Saisio ja Eero Aho.

Matthias & Maxine on kanadalaisen indie-elokuvan entisen ihmelapsen Xavier Dolanin uusin elokuva. Elokuva kertoo kahdesta miehestä, lapsuudenystävistä ja parhaista ystävistä, joiden tiet erilaisten elämäntilanteiden takia eroavat. Nimirooleissa nähdään ohjaaja Dolanin lisäksi Gabriel D’Almeida Freitas.

Bad Boys for Life on jatkoa vuosien 1995 ja 2003 Bad Boys -kaverikomedioille. Pääosissa poliisikaveruksina nähdään tuttuun tapaan Will Smith ja Martin Lawrence. Elokuvan ovat ohjanneet Adil El Arbi ja Bilall Fallah.

Stephen Gaghanin koko perheen seikkailuelokuva Eläintohtori Dolittle perustuu Hugh Loftingin 1920- ja 1930-luvun lastenkirjojen tohtorihahmoon, joka osaa puhua eläinten kieltä. Elokuvan pääosassa nähdään Robert Downey Jr. Aiemmin tohtoria ovat esittäneet 1960-luvulla Rex Harrison ja vuosituhannen vaihteessa Eddie Murphy.

Viikon odotetuin event cinema -näytös on Sebastian Jonesin ja Ramez Silyanin ohjaama musiikkidokumentti Everybody’s Everything. Elokuva kertoo Gustav Elijan Åhrista eli yhdysvaltalaisesta rap-artistista Lil Peepistä, joka kuoli marraskuussa 2017 vain 21 vuoden ikäisenä. Everybody’s Everything esitetään Tampereella Plevna-elokuvateatterissa keskiviikkona ja torstaina 15.–16.1. kello 20 sekä Niagarassa lauantaina 18.1. kello 20.30.

Finnkinon viikon muut event cinema -näytökset ovat The Metropolitan Operan Wozzeck (14.1., 15.1. ja 18.1.), Branagh Theatren Talvinen tarina (16.1.) ja Taideaarteita maailmalta -sarjan Paul Gauguin -dokumentti Gauguin From the National Gallery (20.1.).

Finnkinon elokuvateatterien ohjelmiston näet täältä ja Arthouse Cinema Niagaran ohjelmiston täältä.

Keikat ja konsertit: Seela Sellasta Steel Pantheriin

Tampere Filharmonian 90-vuotisjuhlallisuudet jatkuvat perjantaina 17.1.Tampere-talon Ison salin konsertilla Ensimmäinen sinfoniakonsertti 1930. Norjalaisen Eivind Gullberg Jensenin johtamassa konsertissa kuullaan Mozartia sekä Beethovenia, jonka ensimmäisen pianokonsertossa kuullaan solistina pianisti Laura Mikkolaa.

Tampere-talon viikkoon mahtuu myös sunnuntain 19.1. Pienen salin Tänä yönä en pelkää kulkea yli pimeän -esitys. Näyttelijä Seela Sellan, sopraano Pia Freundin ja pianisti Kristian Attilan esitys on yhdistelmä konserttia, näyttämöteosta ja runotapahtumaa. Ohjelmistossa on ainakin Sibeliusta ja Kuulaa sekä Valaa ja Onervaa.

Tullikamarin Klubilla kuullaan perjantaina 17.1. Ns Luumäkien, Flippipuiston ja Hinttien suomipunkkia. Lauantaina 18.1. soi ruotsalaisen Eclipsen hardrock kotimaisten King Companyn ja Vagabond Heartsin kera.

Pakkahuoneella hulmuaa maanantaina 20.1. yhdysvaltalaisen Steel Pantherin 1980-lukuinen tukkahevi. Lämppärinä kuullaan brittiläistä hardrockyhtyettä Wayward Sons.

Tampereen G Livelabin viikon esiintyjiä ovat islantilaisen jazzpianistin Sunna Gunnlaugsin Verneri Pohjolalla vahvistettu trio (15.1.), vuodenkiertoa tulkitsevan My Finnish Calendar -konsertin esittävä pianisti Iiro Rantala (16.1.), venäläinen soul- ja funk-kokoonpano The Soul Surfers (17.1.) sekä Club Diven tähdet, R&B-poppari Lauri Haav ja D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.-kollektiivista tuttu B.W.A (18.1.).

Telakan Rahvaanmusiikin kerhossa esiintyvät torstaina 16.1. Juha Kujanpää Ensemble ja Teija Niku. Viikon päättää sunnuntaina 19.1. ruotsalainen folk-artisti I’m Kingfisher, jota lämmittelee Nightbird eli vaasalainen Anna-Stina Jungerstam.

Pispalan Vastavirta-klubilla kuullaan perjantaina 17.1. uuden Downfalls-albuminsa julkaisua juhlistavaa doom/sludge-yhtyettä Wardia. Lauantaina 18.1. esiintyy päivää aikaisemmin uuden Sinulle-albuminsa julkaissut Joni Ekman & Siivet. Lokit sekä A. Takalo & Takavalojen lämmittelevät.

Kulttuuriravintola Kiven torstaisessa 16.1. Down Home Kivi -illassa esiintyy Jukka Gustavsonin vahvistama Ilkka Rantamäki & the Bluesbrokers.

Olympiassa jyrisee puolestaan lauantaina 18.1. ruotsalaisen Craftin black metal. Kotimaiset Korgonthurus ja Kyy lämmittelevät.

Muita Tampereen klubeilla ja yökerhoissa viikon aikana esiintyviä yhtyeitä ja artisteja ovat muun muassa Janne Laurila (Amadeus, 15.1.), Pekka Tiilikainen & Beatmakers (Aikalisä, 17.1.), Temple Balls (Jack the Rooster, 17.1.), Cats of Transnistria (O’Connell’s, 17.1.), Jo’ Buddy & Downhome King III (Paapan kapakka, 17.1.), Kata Strofi (O’Connell’s, 18.1.), Juhani Saksikäsi (Maanalainen, 18.1.) ja Åk-47? (Varjobaari, 18.1.).

Mainittakoon myös, että Tampereen Musiikkiakatemian vaskien ja lyöjien muodostama UltraBrass konsertoi Pyynikkisalissa torstaina 16.1. ja gambayhtye Jaye Consort Helsinki esittää Locken ja Purcellin fantasioita Pirkanmaan musiikkiopistolla sunnuntaina 19.1.

Mitä muuta? Kersti Juva Metsossa

Lotta Halisen ja Niina Rajaniemen liikkeellinen ja tilalähtöinen tanssi-installaatio Lux Griseo käynnistää Finlaysonin 200-vuotisjuhlallisuudet Vooninkisalissa lauantaina 18.1. kello 17. Esitys nähdään samassa paikassa samaan aikaan myös 25.1. ja 26.1.

Taiteilijat kuvaavat Xenakisin ja Stockhausenin musiikin säestämää teostaan ”veistokselliseksi performanssiksi”, jossa kankaita käytetään kehojen ja kohtausten muodonmuutokseen ja muodottomuuteen.

Kääntäjä Kersti Juva vierailee Tampereen pääkirjaston Metson Kuusi-salissa keskiviikkona 15.1. kello 18. Juva kertoo syksyllä ilmestyneestä ja suureen suosioon nousseesta kirjastaan Löytöretki suomeen.

Kevään ensimmäinen Runoraati Kulttuuriravintola Kivessä järjestetään keskiviikkona 15.1. kello 19.30. Vierailevana raatilaisena kuullaan Ylen toimittajaa Salla Paajasta.

Perjantaina 17.1. TTT-Klubilla viihdyttää stand up -koomikoiden trio Jack Björklund, Rudi Rok ja Tommi Mujunen. Esitys alkaa kello 19.

Mainitaan vielä, että Viialan vanhalla nahkatehtaalla, Piijuska Ky:n tiloissa käynnistetään keskiviikkona 15.1. Akaan kaamoskirjapäivät. Tarjolla on tuhansia niteitä niin historian, luonnon, taiteen, kielen, keräilyn ja muun erikoiskirjallisuuden alueilta. Yhdeksännen kerran järjestettävä tapahtuma jatkuu 19.1. asti ja on auki päivittäin kello 10–18.

 

Pin It on Pinterest

Share This