Vuoden peli -palkinnot jaettiin – finanssikeinottelua, lohikäärmeitä, gourmet-herkuttelua ja tietovisaa

29.09.2022
KAnnetvoitto kopio

Kuvat: Suomen leluyhdistys

PELIT | Vuoden Peli -palkinnot jaetaan vuosittain parhaille Suomessa julkaistuille lautapeleille. Tänä vuonna voittajissa nähtiin niin mielenkiintoisia uutuuksia kuin vanhan kierrätystä.

Mikko Saari

Vuoden Peli on Suomen Leluyhdistyksen vuoden parhaille lautapeleille myöntämä palkinto. Palkinto jaetaan neljässä eri kategoriassa. Tämän vuoden voittajat olivat:

  • Vuoden perhepeli: Pelaa kuin miljonääri (Alga)
  • Vuoden lastenpeli: Dragomino (Lautapelit.fi)
  • Vuoden strategiapeli: Dinner in Paris – Illallinen Pariisissa (Toyrock)
  • Vuoden partypeli: Bezzerwizzer (Asmodee Nordics)

Finanssin paluu

Tuloksissa huomio kiinnittyy ensimmäisenä siihen, että mukana on vanhoja tuttuja pelejä. Pelaa kuin miljonääri esiintyy uudella nimellä, mutta on itse asiassa vanha tuttu Finanssi-lautapeli, joka teki ensiesiintymisensä Ruotsissa jo 1940-luvulla ja on Suomessakin tuttu jo ainakin 1960-luvulta. (Tämä on nimenomaan Finanssi, ei 1970-luvulla ilmestynyt Uusi Finanssi.) Finanssi on itsessään melko suoraviivaisesti Monopolista inspiroitunut talouspeli.

On hieman yllättävää, että raati piti tällaista 50 vuotta vanhan pelin uudelleenkierrätystä vuoden 2022 parhaana pelinä, mutta Finanssi on toki ollut todella suosittu. Lautapelioppaan Joonas Hannulan arvion mukaan Pelaa kuin miljonääri on hyvin uskollinen 1980-luvun Finanssille, vain ulkonäkö on uusittu. Hannula taipuu kuitenkin nostalgiasyistä pitämään 1980-luvun peliä parempana.

Bezzerwizzer on myös tuttu peli: se ilmestyi edellisen kerran 2010-luvun alussa ja sai silloin mukavasti suosiota. Jonkin aikaa käytetyille peleille olikin kovasti kysyntää, Bezzerwizzeriä kun ei saanut pitkään mistään ja halukkaita ostajia olisi ollut.

Nyt uusi versio on ilmestynyt ja voitti palkinnon, mutta saapa nähdä, onko Bezzerwizzeristä kilpailemaan tietovisapelien tämän hetken ykkössuosikin kanssa: Smart10 on juuri nyt se tietovisapeli, joka ostajia kiinnostaa. Sarjan finalistien joukossa oli muuten toinenkin uudelleenlämmittely: iKnow 2.0 on sekin päivitetty versio 2010-luvun alussa ilmestyneestä tietovisasta.

Kingdomino lapsille

Vuoden lastenpeli -sarjassa on vuosien varrella nähty joskus odottamattomia voittajia, mutta tämänkertainen Dragomino oli finalistikolmikosta se ilmeinen valinta. Suositun Kingdomino-lautapelin lastenpeliversio voitti viime vuonna Saksan Kinderspiel des Jahres -palkinnon ja Ranskan As d’Or -lastenpelipalkinon. Peli on suuresti pidetty ja erinomainen esimerkki nykyaikaisesta laadukkaasta lastenpeliosaamisesta. Sampsa Ritvanen kirjoittaa Lautapelioppaassa näin: ”Hyvän lastenpelin tunnusmerkki on, että se toimii eri-ikäisten kanssa ja parhaimmillaan jopa kasvaa lapsen mukana. Dragomino onnistuu tässä hyvin.”

Strategiapelien sarjassa Lautapelit.fi on usein juhlinut voittoa, mutta tänä vuonna peliharrastajien suosikki sai tyytyä yhteen finalistipaikkaan ja voittokin meni sivu suun. Ranskan vuoden peli 7 Wonders: Architects ja Kennerspiel des Jahres -voittaja Living Forest jäivät nuolemaan näppejään, kun palkinnon voitti vähän oudompi ranskalaispeli Dinner in Paris – Illallinen Pariisissa. Veikkaan, että lautapeliharrastajille tämä ei ole ihan ykkösvalinta finalistien joukosta, mutta toisaalta peli on kyllä kerännyt lautapelaajien BoardGameGeek-tietokannassa kehujakin.

Palkinnon taustaa

Kisan järjestää Suomen Leluyhdistys, joka on alan toimijoiden yhdistys. Kilpailuun osallistutaan siten, että julkaisijat itse ilmoittavat haluamansa pelit mukaan kisaan. Osallistuminen on maksullista ja kukin julkaisija voi osallistua jokaiseen sarjaan korkeintaan kolmella pelillä. Tämä toimintatapa on erilainen kuin esimerkiksi Saksan arvostetussa Spiel des Jahres -palkinnossa, jonka myöntää itsenäinen organisaatio, joka valitsee itse ehdokkaiksi parhaiksi arvioimansa pelit.

Pelejä arvioi tuomaristo. Jokaisella sarjalla on oma tuomaristonsa. Mukana on peliharrastajia, satunnaisempia pelaajia ja lastenpelien sarjassa myös lastentarhanopettajia. Alunperin raatilaiset olivat pääasiassa toimittajia, mutta tästä on käsittääkseni sittemmin joustettu. Jokaisessa sarjassa on viisi raatilaista. Lisäksi kaupan edustajat arvioivat pelit ja toimivat ikään kuin kuudentena raatilaisena jokaisessa sarjassa.

Tuomaristo arvioi ensisijaisesti pelattavuutta ja pelikokemusta, mutta myös uudelleenpelattavuutta ja peliohjeiden selkeyttä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua