Pakopeliä voi pelata myös etänä kotoa käsin – Locked Room luo mysteerejä Unkarin Budapestissä

04.05.2020

Pakopeliä voi pelata nyt myös etänä kotona. Toivottavasti pian myös suomenkielisenä.

PELIT | Pakohuonepeliä voi pelata koronan aikaan myös etänä kotoa käsin. Se on yhtä hauskaa ja tulee halvemmaksi. Toivottavasti tämä idea tulee pian myös Suomeen ja suomen kielelle.

Juha Lehtinen, teksti ja kuva

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan koronavirus muuttaa maailmaa. Joiltakin osin tämä on totta jo tänään.

Ainakin nokkelimmat yrittäjät osaavat kääntää vaikeudet uusiksi mahdollisuuksiksi.

Pakopeleihin hurahtanut perhe löysi harrastukselleen uuden väylän: etäpakopelin. Ei kuitenkaan harmi kyllä Suomesta vaan Unkarista. Budapestin kaupungissa pakopelibisnestä pyörittävä Locked Room on ymmärtänyt, että bisneksen jatkuminen koronan riivaamassa maailmassa vaatii luovia ratkaisuja.

Toimi yllättävän hyvin

Etäpakopeli! Jo käsitteenä idea kuulostaa pystyyn kuolleelta. Mutta ei ole. Se toimi yllättävän hyvin.

Hieman taustaa. Olimme muutama vuosi sitten Budapestissa tämän saman paikan pakopelihuoneessa. Firma laittoi huhtikuun viimeisellä viikolla mainoksen sähköpostilla etäpakopelistä: Live Escape Room.

No, hulluahan ei tarvitse kahta kertaa yllyttää.

Miten etäpakopeli toimii? Gamemaster eli pelinvetäjä on laittanut GoPro-kameran kiinni otsaansa ja tekee sen, mitä etäyhteyden päässä olevat pelaajat käskyttävät. Pelaajat siis näkevät läppärin näytöllä, mitä pelinvetäjä tekee.

Toinen kamera kuvasi pöytää, ja sen avulla on mahdollista nähdä mitä kaikkea pelaajat ovat löytäneet ja tuoneet huoneessa olevalle pöydälle.

Ideana ratkaista jokin arvoitus

Pakohuone-pelin (escape room) ideahan on ratkaista jokin arvoitus. Normaalisti pelaajat laitetaan fyysiseen tilaan ja erilaisten vihjeiden avulla he pääsevät eteenpäin. Vihjeet voivat olla huoneesta löytyviä kirjaimia, sanoja, numeroita tai symboleja. Ratkaisu vie uuteen ongelmaan, joka on taas ratkaistava. Joskus aivan uuteen huoneeseen. Saat jonkin koodin tai avaimen, jolla pääsee eteenpäin.

Etäpakopelin pelaamista tietysti helpottaa, jos joskus on pelannut oikeaa pakopeliä. On hyvä ymmärtää, kuinka pakopeli toimii. Jos ei ole ennen pelannut pakopeliä niin etäpakopelin kanssa voi olla hieman hukassa. Kokemuksen mukaan on hyvä, että pelaajia on vähintään kolme, mielellään neljä.

Etäpakopelissä on muutama uusi ulottuvuus. Kaikkien pelaajien ei tarvitse olla samassa tilassa. Pelaajat voivat olla omissa kodeissaan ja kuitenkin pelata samaa peliä Zoom-yhteyden (videoneuvottelupalvelu) avulla.

Ennen unkarilaisen Motel-nimisen pelin alkua pelinvetäjä kertoi lyhyesti, mitä arvoitusta pelaajat ratkaisevat. Oli hotellihuone, jossa pidettiin konferenssi. Pelaajan kollega oli hävinnyt. Nyt piti selvittää, mitä kaverille oli tapahtunut. Aikaa oli yksi tunti.

Pelissä tuli vastaan koodeja ja avaimia pitkin matkaa. Tarkoitus oli saada viimeisen huoneen viimeinen ovi auki.

Englannin taitoa tarvitaan

Etäpakopeli oli tehty hyvin. Nyt kun pelaajat eivät pääse hortoilemaan huoneessa omaan tahtiin niin sen on oltava looginen. Tämä oli.

Toki haasteena on se, että ainakin yhdellä pelaajalla tulee olla hyvä englanninkielen taito. Näin aikaa ei kulu siihen, että selvitetään, mistä ihmeestä Gamemaster puhuu ja mitä arvoitusta ollaan kullakin hetkellä ratkaisemassa. Jos ei tiedä, mikä on vaatekaapin henkari englanniksi, eteen voi tulla tenkkapoo.

Jos suomalaiset pakopeliyrittäjät innostuvat kehittämään etäpelaamista, tämä ongelma poistuu. Onhan pelaaminen omalla kielellä helpompaa kuin vieraalla.

Unkarilaisyrittäjä oli hyvin miettinyt etäpelaamisen haasteita. Peli oli looginen. Eteni yksi ongelma kerrallaan. Ei ollut liikaa lukkoja yhdessä huoneessa eikä liikaa tavaroita samaan aikaan. Todennäköisesti kyseessä oli aikaisemman normaalin pelin huone, joka oli muutettu etäpelaamiseen sopivaksi: olivat ehkä ottaneet joitakin pulmia pois.

Adrenaliini nousi korkealle

No. Miten pelissä kävi?

Kävimme neljässä huoneessa. Saimme arvoituksen ratkaistua yhdeksän minuuttia ennen ajan loppumista. Ilman ainuttakaan vihjettä!

Johtopäätös: etäpakopelissä on joitakin etuja normaaliin fyysiseen pakopeliin verrattuna. Normaalissa pakopelissä pelaajat tutkivat huoneita omaan tahtiin. Homma voi hajaantua.

Sen sijaan etäpelaaminen pitää paketin kasassa hyvin, koska kaikki keskittyvät yhteen ja samaan asiaan kerralla. Ehkä juuri se helpotti ja nopeutti ratkaisua.

Etäpelaaminen on ehkä vielä enemmän älyllinen suoritus kuin normaali pakopeli.

Mikä hauskinta: adrenaliini nousi aivan yhtä korkealle kuin fyysisessä pakohuoneessa. Se tuli myös huomattavasti edullisemmaksi: kolmelle pelaajalle lysti maksoi 30 euroa.

Tutki huone kunnolla

  • Ymmärrä, mitkä asiat pitää selvittää.
  • Onko lukkoja, tarvitaanko niihin numeroita vai kirjaimia.
  • Onko muita vihjeitä, numeroita, kirjaimia, symboleja.
  • Tarvitaanko avaimia.
  • Kerää esille kaikkien nähtäville tavarat, joita löydät. Osa on tärkeitä, eivät kaikki.
  • Jaa koko ajan tietoa oivalluksistasi ja löydöistäsi kaikille.
  • Etäpakopelissä on syytä pitää koko ajan kynä ja paperi esillä: joskus ne helpottavat ratkaisujen etsimistä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Pin It on Pinterest

Share This