Kirjallinen pakohuoneseikkailu – saatko Korpin varjon mysteerin ratkaistua?

11.06.2022
Eva Eich – Korpin varjo

Kuva: Mikko Saari

PELIT | Eva Eichin Korpin varjo on tyylikäs kovakantinen kirja, josta avautuu kahdenkymmenen mysteeripulman sarja. Jos saat pulmat ratkaistua, pääset etenemään jännäritarinassa. Kirjallinen pakohuone on hieno, mutta ei järin vaikea.

”Mikseipä kesädekkaria voisi tässäkin muodossa nauttia!”

ARVOSTELU

3.5 out of 5 stars

Eva Eich: Korpin varjo

  • Suomentanut Sanna van Leeuwen.
  • Bazar, 2022.
  • 92 sivua.
Osta kirja tai kuuntele sitä ääni­kirja­palveluista, tuet samalla Kulttuuri­toimitusta!
BookBeat Nextory Storytel

Erilaisia pulmakirjoja on ollut pitkään, mutta suosioon nousseet pakohuoneet ovat tuoneet tähänkin genreen uutta eloa ja näkökulmaa – ainakin markkinoinnin kannalta. Saksalaisen Eva Eichin laatima Korpin varjo -pakohuonejännäri (Bazar, 2022) tarjoaa kirjallisen pulmaelämyksen, kun lukijan tai pelaajan on ratkottava kaksikymmentä pulmaa selvitäkseen tarinan läpi. Tarina sijoittuu lukion luokkakokoukseen, jossa alkaa tapahtua mystisiä ja lopulta hengenvaarallisia asioita ja vain nokkelalla pulmien ratkaisemisella voi selvitä vaaroista ehjin nahoin.

Korpin varjo on kaunis, melko pienikokoinen kovakantinen kirja, jonka aukeamat ovat vanhanaikaiseen tapaan kiinni reunoistaan. Näkyvillä aukeamilla on tunnelmallisia kuvia. Johdanto selittää nopeasti miten homma toimii: jokaisella aukeamalla on pulma, johon on tarjolla kolme vastausvaihtoehtoa. Jokaiseen vaihtoehtoon liittyy pieni kuva. Kun on mielestään löytänyt oikean vaihtoehdon, etsitään kirjasta aukeama, jolla pikkukuva esiintyy. Tämä aukeama avataan ja sieltä löytyy tarinan seuraava luku, jossa on taas uusi pulma. Kaikki 20 aukeamaa ratkaistuaan saa mysteeritarinaan päätökseen ja kaikki salaisuudet paljastuvat.

Matemaattisia ja kielellisiä ongelmia

Pulmat ovat hyvin perinteisiä pakohuonepulmia: tarjolla on valikoima melko yksinkertaisia matemaattisia ja kielellisiä ongelmia. Kaltaiselleni kokeneelle pakohuonepelien harrastajalle vaikeustaso ei ollut kovin korkealla ja asiaa helpottaa muutenkin se, että vastausvaihtoehtoja on vain kolme. Täysin jumiinkaan kirjan kanssa ei voi jäädä, sillä vaikka mitään vihjeitä ei ole, vain yksi vaihtoehdoista vie eteenpäin. Tehtävät voi halutessaan myös ohittaa ja vain etsiä oikean kuvan kirjan sivuilta, koska vääriä vastauksia ei kirjan sivuilta löydy.

Olen harrastanut pulmapelejä monissa muodoissa. Oikea pakohuone on tietysti kokemuksena ylittämätön, mutta hintakin on siitä edestä kallein. Tämän kirjan kanssa kilpailevat lautapelimuodossa julkaistut pakohuonepelit ja ne kyllä enimmäkseen vievät voiton tästä kirjasta. Erityisesti korttipakkaa ja mobiilisovellusta yhdistelevät Unlock-pelit ovat mielestäni pulmapelien parhaimmistoa, niiden pulmat ovat parempia ja kekseliäämpiä kuin tässä kirjassa. Hintakin on kohtuullisempi: tämä kirja maksaa noin parikymppiä ja vaikka Unlock-pelit ovat kympin kalliimpia, niissä on kolme pakohuoneseikkailua samassa paketissa. Exit-pelit ovat vähän tätä kirjaa halvempia ja pulmiltaan mielenkiintoisempia.

Paras yksin selvitettynä

Ei Korpin varjo kuitenkaan hullumpi ole. Yleensä pelaan pakohuonepelejä mieluiten kahdestaan, sillä kaksi pelaajaa keksii ratkaisuja paremmin kuin yksi, mutta kahdelle riittää vielä mukavasti tekemistä. Korpin varjon selvitin kuitenkin yksin, kirjamuoto jotenkin kutsui siihen. Kun kirjassa on vielä melko paljon tekstiä, sitä on mukavinta lukea itsekseen.

Miksei tätäkin tekisi useammankin pelaajan voimin, mutta ei kirjan äärelle kyllä kovin isoa joukkoa mukavasti mahdu. Lisäksi pulmat olivat sen verran yksinkertaisia, ettei niistä olisi oikein kahdelle riittänyt. Kahdestaan vierekkäin istuen kirja varmasti vielä toimii ihan sujuvasti, joten sikäli tätä voisikin suositella vaikka kesälomamatkojen ajanvietteeksi – junamatka menisi varmasti mukavasti kirjan arvoituksia pohtiessa.

korpinvarjo

Kuten kaikki pakohuonepelit, Korpin varjokin on kertakäyttöinen. Kun mysteerin on kerran ratkaissut, toiste siitä ei iloa saa. Kirja ei onneksi tuhoudu käytössä. Aukeamat joutuu avaamaan, mutta jos ne sulkee vaikka teipinpalasilla, kirjan voi aivan hyvin antaa jonkun toisen ratkottavaksi. Pari pulmista helpottuu kovasti, kun niihin käyttää vähän kynää avuksi, mutta itse ratkoin nämä tehtävät ottamalla puhelimella kuvan sivusta ja piirtelemällä sitten siihen. Tuntuisi kovin tuhlaavaiselta heittää tällainen kaunis kovakantinen kirja kertakäytön jälkeen kierrätykseen.

Mikseipä kesädekkaria voisi tässäkin muodossa nauttia! No, itse tarina ei ole mitään mestarillista jännityskirjallisuutta, mutta pulmat ovat hauska lisämauste. Tämän parissa saa hyvinkin vierähtämään tunnin-pari leppoisaa ongelmanratkontaa ja oivalluksien metsästämistä.

Kokeneille pakohuonepelien harrastajille vaikeustaso on sen verran matala, ettei tästä suurta ratkomisen iloa saa – Exit-pelien vaikeustasoasteikolla Korpin varjo on 2/5, jos ei vähän helpompikin.

Jos formaatti miellyttää, marraskuussa 2022 tätä lajia tulee lisää, kun sarjan seuraava kirja Lumen vangit ilmestyy.

Mikko Saari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua