”Parempi kuin Naantali” – Japanin Muumilaakso päivittää muumiteemapuiston 2010-luvulle

28.07.2019

Japaniin, hieman yli matkan päähän Tokiosta avattiin maaliskuun puolivälissä MoominValley Park, muumiteemapuisto. Samaan paikkaan, Miyazawa-järven rannalle avautui jo viime syksynä Pohjoismaa-teemainen Metsä Village. Eija Niskanen vieraili.

Japani on vuosikymmeniä ollut Suomen ohella se maa, jossa Muumit ovat kutakuinkin yleistietoutta. Ainakin hahmon tunnistaa miltei jokainen, vaikkei olisi Muumi-animaatioita katsellutkaan tai Tove Janssonin Muumi-kirjoja tai sarjakuvia lukenut.

Olikin siksi aika luontevaa, että jollekulle pälkähti päähän avata Japaniin Muumiteemapuisto. Paikkaa hallinnoi Moomin Charactersin lisensoima paikallinen Moomin Monogatari -yhtiö, ja kaikki on toteutettu Muumi-brändin oikeuksienomistajien valvonnassa.

Muumipuisto on osa isompaa Suomi- tai Pohjoismaa-teemaista kokonaisuutta. Hanno valikoitui paikaksi, koska siellä on jo parikymmentä vuotta ollut Tove Janssonin luvalla perustettu Muumi-teemainen leikkipuisto. Paikkakunnalla on sopivasti järvi, joten Muumeille ja Tove Janssonille tärkeä vesielementti saadaan mukaan, eikä paikka ole liian kaukana suur-Tokiosta. Noin tunnin junamatkan ja asemalta lähtevän erityisen Metsä-bussin varttitunnin matkan päästä ollaan Metsä Villageen johtavalla tienpätkällä.

Metsä ja Muumilaakso tuovat varmasti Hannolle tarpeellista taloudellista piristystä, onhan sekin tyypillinen pikkukaupunki jättimäisen Tokion metropolialueen ulkopuolella.

Emman teatterissa Muumit kohtaavat yleisön. Kuva: Moomin Monogatari

Metsä on myymälä-, ravintola- ja työpajakokonaisuus, josta voi ostaa vaikkapa Kyrö Distilleryn giniä tai Hartwallin lonkeroa, juoda Robert’s Coffeen kahvit ja ostella suomalaisia ja ruotsalaisia design-tuotteita Marimekosta alkaen. Ruokamyymälässä myydään myös paikallisten maanviljelijöiden vihanneksia. Rannalta voi vuokrata veneen souteluun tai osallistua kuksantekotyöpajaan. Lapsille on omia taidetyöpajoja.

Talvella 2018–2019 kävijöitä viihdytettiin järven ympäri rakennetulla, Amos Rexin avajaisnäyttelystä tutun TeamLabin valoshow’lla, joka jo ennakoi Muumilaakson tuloa. Veden äärellä uiskentelevat pitkulaiset valopallot olivat kuin hattivatteja ja salaperäiset äänet kuin Muumilaakson metsästä.

Metsästä Muumipuistoon

Maaliskuun 16. päivänä avattu MoominValley Park on sisältää useampia Muumi-teemaisia paikkoja, joista osaan on erillinen sisäänpääsymaksu, koska niihin mahtuu vain rajallinen määrä ihmisiä ja esitykset ovat ajoitettuja. Muumitaloon tehdään oppaan johdolla kierroksia. Talon eri huoneet on sisustettu suomalaiseen tyyliin. Puiston vastaava Arisa Kawasaki kierteli Suomessa kirpputoreja ja vintage-kauppoja ja löysi viehättäviä esineitä, joilla Muumitalo ja monet muut teemapuiston kohteet on koristeltu.

Ivana Helsingin suunnittelemaan työasuun pukeutunut opas oli asiantunteva ja kykeni kertomaan paljon alkuperäisteoksiin liittyviä yksityiskohtia. Paikan erikoisuus ovat Muumien esi-isiä kuvaavat taulut seinillä, joiden silmät liikkuvat aina välillä, kuin seuraten vierasta.

Puiston työntekijöillä on Ivana Helsingin suunnittelemat työpuvut. Kuva: Eija Niskanen

Merenhuiskeessa voi kokea muumimaisen meriseikkailun. Selostusääntä siivittävät seinälle videoidut animaatiot meriseikkailusta ,ja pian salin keskelle tupsahtaa oikea laiva. Tunnelmaa luodaan viileällä tuulella ja välillä pärskähtää vesi katsojien yli ja salamat sekä ukkonen jyräköivät.

MoominValleyn useat animaatiotehosteet on varta vasten paikkaa varten tehty ja muistuttavat tyyliltään Janssonin kuvakirjojen väritystä ja kuvatyyliä.

Hemulin leikkipuistossa voivat lapset telmiä ja kiipeillä köysissä. Aikuinen rohkea kävijä voi ottaa vaikkapa köysiratahurjastelun järven yli. Itsekin olin menossa moiseen, mutta tuuli yltyi sen verran kovaksi, että turvallisuussyistä köysirata suljettiin.

Luonnollisesti paikassa on myös Emman teatteri, jonka lavalle Muumit saapuvat tervehtimään yleisöä ja esittämään pienen musiikillisen ja tanssillisen ohjelman. Ja kas, tuolla polun päässä järven liepeillä taitaa olla Nuuskamuikkusen teltta.

Meren huiskeessa on käytetty animaatiota, liikkuvaa laivaa ja tuuli- ja sadekonetta apuna. Kuva: Eija Niskanen

Kuten Metsä Villagessakin, kyltit ovat useimmiten suomenkielisiä. Paikalta löytyy jopa pikku postikonttori, joka muistuttaa sitä postia, jossa Tove Jansson tapasi käydä Pellingissä.

Muumilaaksossa on myös iso näyttelyhalli, jonka kahdessa kerroksessa käydään läpi Muumiteosten historia, vähän Tampereen Muumimuseon tyyliin digitaalisten ja valotehosteiden avulla. Paikassa on Tove Janssonin elämänkertanäyttely, ja myös sarjakuvat on huomioitu. Vaihtuvaan näyttelytilaan tuodaan silloin tällöin uusia näyttelyitä – mahdollisesti Tampereen Muumimuseostakin. 

Uusi toteutus muumiteemapuistosta

”Parempi kuin Naantali”, on kuulemma joku suomalainen sanonut. Naantalin Muumimaan ja MoominValley Parkin lähtökohta on kuitenkin erilainen: Naantalin Muumimaa perustettiin 1990–1992 suomalais-japanilais-hollantilaisen Muumilaakson tarinoita -animaatiosarjan suursuosion siivittämänä ja näin ollen puistosuunnittelun lähtökohta oli tämä suosittu animaatiosarja ja sen herättämät mielikuvat. Japanin Muumipuiston lähtökohtana ovat taas olleet Tove Janssonin alkuperäisteokset, joiden henkeä eri yksityiskohdin pyritään tavoittamaan.

Kun Naantali tehtiin lapsille ja lapsiperheille, löytää Japanin puistosta aikuinenkin mielenkiintoista katseltavaa ja koettavaa.

Muumitalon yksityiskohtia on haettu Suomen kirpputoreilta ja vintage-liikkeistä. Kuva: Moomin Monogatari

Taukopaikkoina voi käyttää vaikkapa Lettula-ravintolaa tai ostella matkamuistomyymälöistä kaikkea mahdollista Muumi-aiheista. Se kohkattu Arabian MoominValley Park -erikoismuki oli käydessäni myyty loppuun, mutta paikalta saa toki kauniita japanilaisten posliinitehtaiden Muumi-teekuppeja. Puiston henkilökunnasta löytyy japanilaisten lisäksi ulkomaalaisia, joukossa jokunen Japanissa asuva suomalainen.

MoominValley Parkin vastaava Arisa Kawasaki kertoo, että Metsä Villagen puolelle on suunnitteilla myös majoituspalveluita, joissa saunominenkin onnistuu. Tähän tavoitteeseen päästään, kun ensin Metsän ja Muumilaakson avulla on kerätty lisää pääomaa. Toistaiseksi asetettu tavoite, miljoona käyntiä vuodessa, toteutunee tänä vuonna hyvin. Paikan laajuus antaa myös mahdollisuudet laajentaa ja täydentää Muumilaaksoa uusilla Muumiteemaisella paikoilla. 

Eija Niskanen

MoominValley Park, Hanno Japani. Juna Tokiosta, Ikebukurosta: Seibu Line. Hannon asemalta kyltillä ”Metsä” merkitty bussi. Verkkosivut tästä. Pääsyliput tästä.