KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Kulttuuritoimituksesta päivää! Eija Niskanen

Eija Niskanen
29.09.2019

Eija Niskanen

Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

Eija Niskanen, syntyisin Viitasaarelta, nykyisin Helsingissä asuva ja itsensä työllistävä elokuva-alan höylä. Elokuvafriikki ja Japani-fani, jolla takana yhteensä kahdeksan vuoden asuttuna Japanissa. Puhun kieltä ja koen Japanin kulttuurin ehtymättömänä runsaudensarvena.

Mitä minä teen?

– Kuratoin ja koordinoin elokuvatapahtumia niin Helsingissä kuin Japanissakin. Olen Helsinki Cine Aasian ohjelmistojohtaja ja koordinoin Japaniin SES:n suomalaisen elokuvan viikkoa vuosittain jo 11. vuotta. Kirjoitan elokuvista lehtiin ja teen koulutusmateriaalia Koulukinolle. Teen väitöskirjaa japanilaisista Muumi-animaatioista ja suomennan japanilaisia elokuvia KAVIlle. Olen laatinut myös tilausraportteja Japaniin liittyen ETLAlle ja Finnanimationille, liittyen av-alan kansainväliseen yhteistyöhön Japanin kanssa.

Miksi olen mukana Kulttuuritoimituksessa ja millä tavalla?

– Taide- ja kulttuuri-ilmiöiden kritiikki ja niistä kirjoittaminen on vähentynyt hävyttömän pieniin tällä vuosituhannella. Väyliä kulttuurista kirjoittamiseen ei liikoja ole, ja Kulttuuritoimitus on tarpeellinen lisä tähän niukkuuteen.

– Pidän Kulttuuritoimituksessa siitä, että saan kirjoittaa sinne laaja-alaisesti: elokuvasta, tapahtumista, teatterista, näyttelyistä. Kulttuuritoimitus käsittää kulttuurin hyvin laajasti, mikä ilahduttaa minua. Eikä se ole pelkästään Pirkanmaan alueessa kiinni, vaikka siellä sen vahva tekijäkaarti asuukin.

Eija Niskasen Kulttuuritoimitukseen kirjoittamiin juttuihin pääset täältä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?

– Taiteen ja kulttuurin kautta nähtynä monet elämän ja yhteiskunnan ilmiöt avautuvat intiimimmin kuin prisman uudesta kulmasta katsottuina. Ja olisihan elämä tylsää, jos se olisi vain ojankaivuuta ja veronmaksua. Kulttuuri piristää, innoittaa, saa raivostumaan.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

– Koulukino.fi, Episodi, Filmihullu, joskus Lähikuva. Kirjoittelin Japanissa asuessani myös paikallisiin englanninkielisiin lehtiin. Ja olen julkaissut useita artikkeleita liittyen elokuvakulttuuriin ja animaatioon akateemisissa artikkelikokoelmissa.

Miten minuun saa yhteyden?

Email: eija.niskanen [at] gmail.com
Twitter: [at] eniskanen

– Minut löytää myös LinkedInistä ja Facebookista.